08.08.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

SAD - Cleveland

PSI U BORBI PROTIV RAKA

CLEVELAND: Znanstvenici istraživačkog medicinskog centra u američkom gradu Celevelandu razvijaju sasvim novi način ranog otkrivanja raka kod ljudi, i to uz pomoć – pasa. Oni su ustanovili da ćelije raka drukčije mirišu od zdravih ćelija, te da psi imaju dovoljno oštar njuh da osjete taj miris ćelija raka. Pas ima 40 puta više osjetilnih stanica za miris u svom nosu od čovjeka, pa je stoga u stanju prepoznati i sasvim sitne izvore mirisa, koje čovjek ne može. Na tome se temelji ideja da se psi upotrijebe za rano dijagnosticiranje raka na temelju mirisa. Znanstvenici su uvjerenja da bi uz pomoć pasa mogli detektirati rak kod čovjeka mnogo ranije nego bilo kojom drugom metodom.

U sklopu istraživanja američki znanstvenik Michael McCulloch već nekoliko mjeseci trenira dvogodišnjeg psa Shing Linga da prepozna miris ćelija raka. McCulloch sprema uzorke daha pacijenata koji boluju od raka pluća i zdravih pacijenata, te uvježbava svojeg psa da ih razlikuje. Pas je dresiran da, kada osjeti miris ćelija raka, počne udarati sa šapom. Dosadašnja istraživanja sa psima pokazala su da je Shing Ling uspio otkriti miris ćelija raka u 87 posto slučajeva. Vježbanje se nastavlja dok se ne postignu još bolji rezultati, a sa sličnim eksperimentima sa psima započinju i neki istraživački centri na Floridi, te u Velikoj Britaniji.

Vezane vijesti

WHO: Ispušni plinovi dizelskih motora izazivaju rak

WHO: Ispušni plinovi dizelskih motora izazivaju rak

Ispušni plinovi dizelskih motora mogu kod ljudi izazvati rak i spadaju u istu potencijalno smrtonosnu kategoriju kao azbest, arsen i iperit, objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika