Objavljeno u Nacionalu br. 645, 2008-03-24

Autor: Plamenko Cvitić

SLUČAJ MAGAŠ

Mesićeva komisija ponizila Vrhovni sud i DORH

VLADIMIR FABER još je krajem siječnja spominjao da bi Ani Magaš mogao ishoditi pomilovanje u Mesićevoj komisijiVLADIMIR FABER još je krajem siječnja spominjao da bi Ani Magaš mogao ishoditi pomilovanje u Mesićevoj komisijiProšlotjednom odlukom o pomilovanju Zadranke Ane Magaš, koja je osuđena na pet godina zatvora zbog ubojstva supruga Lucijana u prekoračenju nužne obrane, predsjednik Mesić oslabio je položaj dviju državnih institucija - Državnog odvjetništva i Vrhovnog suda. Naime, Mesić je pomilovao Anu Magaš dok još nije riješen zahtjev za zaštitu zakonitosti koji je Državno odvjetništvo u rujnu 2007. podnijelo Vrhovnom sudu, koji pak o tome još nije donio konačno mišljenje. Iz Mesićeva pomilovanja stoga se može iščitati da on i članovi njegove Komisije za pomilovanja uopće nisu bili zainteresirani za pravosudni epilog slučaja Magaš, nego su a priori povjerovali molbi za pomilovanje koju im je u prosincu uputila sama Ana Magaš.

Premda je slučaj Zadranke koja je ubila svog supruga dugo bio u žarištu zanimanja javnosti, sve se umirilo u veljači 2007. kad je nakon ponavljanja postupka njezina kazna zatvora smanjena s devet i pol na pet godina. Vrlo brzo nakon toga zadarski odvjetnik Andrej Korjan, koji zastupa obitelj ubijenog Lucijana Magaša, iskoristio je mogućnost izvanrednog pravnog lijeka: sastavio je prijedlog za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti, u kojem je nabrojio niz pojedinosti zbog kojih smatra da su sudovi u dotadašnjim postupcima, idući na ruku Ani Magaš, povrijedili nekoliko hrvatskih zakona. Takav prijedlog ne može se samostalno uputiti Vrhovnom sudu na razmatranje, nego se, prema utvrđenoj proceduri, šalje Državnom odvjetništvu koje ga može odbaciti ili pak prihvatiti te uputiti Vrhovnom sudu. Državno odvjetništvo očito je procijenilo da Korjanov prijedlog ima osnove pa ga je zamjenica glavnog državnog odvjetnika Nada Kolak Parfenjuk 17. rujna 2007. pismeno obavijestila da je DORH podigao zahtjev za zaštitu zakonitosti “jer je u korist okrivljenice povrijeđen zakon“, što znači da je DORH očito predmet proslijedio na Vrhovni sud.

Međutim, dok se čekala odluka Vrhovnog suda, koji, istini za volju, u navedenom slučaju može donijeti samo deklaratornu Ana MagašAna Magašodluku, Ana Magaš je u prosincu 2007. predsjedniku Mesiću uputila molbu za pomilovanje. Samo mjesec dana poslije moglo se naslutiti da će Mesićeva Komisija za pomilovanje vjerojatno usvojiti molbu Ane Magaš jer je jedan od članova te komisije, bivši načelnik PU osječko-baranjske Vladimir Faber, tijekom sastanka sa sestrom bivše tajnice Branimira Glavaša Ana-Marijom Getoš, spomenuo da nastoji pomoći Ani Magaš, baš kao što je svoj “angažman“ tijekom tog sastanka otvoreno ponudio i samoj Gordani Getoš-Magdić. U međuvremenu, ne samo da Faber nije razriješen članstva u Komisiji za pomilovanja, zbog svog kontroverznog susreta sa sestrom optuženice Gordane Getoš-Magdić i snimki iz kojih se može vidjeti da on vrlo spretno koristi svoju ulogu u navedenoj komisiji, nego se tri mjeseca poslije događa ono što je Faber još krajem prosinca i nagovijestio.

Iako hrvatski predsjednik nedvojbeno ima diskrecijsko pravo pomilovati koga god hoće, po mišljenju struke trebao je barem pričekati da Vrhovni sud donese svoju konačnu odluku. Donijevši odluku o pomilovanju prije odluke Vrhovnog suda, koje još vijeća o tom predmetu, tako je dao naslutiti da ga mišljenje tog suda uopće ne zanima.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika