Objavljeno u Nacionalu br. 645, 2008-03-24

Autor: Srećko Jurdana

SUROVA POLITIKA

Za Bushova boravka kontejneri ne rade

Sanaderov financijski genij Damir Polančec žali se na DAB u kojem je navodno izvor zla, na savjetnike - odvjetničku firmu Žurić - koji su mu preporučili da uđe u arbitražu s Hypo bankom “jer je stvar dobivena”, a mogao bi se za svaki slučaj požaliti i upravi zagrebačkog vodovoda. Da namire odštete, njegovom šefu i njemu trebat će izvor nafte u Dugobabama. Dođe li do isplate četrdeset milijuna eura, za Sanadera i Vladu to ne će biti samo novčana nego i prvorazredna politička nepogoda, tim više što ogroman novac od Hrvatske ne traži samo Hypo-banka

Srećko JurdanaSrećko JurdanaNadbiskup Bozanić uputio je građanima uskršnju poruku u kojoj je među ostalim istaknuo kako pronalazi “čudnu infantilizaciju društva u neodgovornom postupanju i u neozbiljnim stavovima na mjestima gdje bi morala postojati razvidna ozbiljnost i čvrstoća životnih uporišta”. Misao je za stilsku pohvalu, a svakako i za dodatno razmišljanje; autor ove kolumne - na primjer - i uz zazivanje Božje pomoći jedva da može dokučiti njezino konkretno značenje. Za razliku od Pape koji - kad nešto želi kritizirati - u pravilu bobu kaže bob, a popu pop, uvaženi Bozanić preferira dramsku općenitost, koja svoje semantičke manjkavosti kompenzira benignošću učinaka na publiku.

Ozbiljnost Sanaderove situacije ne dopušta na ovome mjestu dulje zadržavanje na motivima nadahnutih Bozanićevih poruka, s obzirom na činjenicu da premijera - kako stvari stoje - ni Bog ni svi sveci ne će izvući iz dužničke drame u koju su ga uvalili njegovi sposobni i povjerljivi ljudi. Presuđeno je na sudu u Londonu da Hrvatska mora isplatiti četrdesetak milijuna eura odštete Hypo banci zbog lažnoga prikazivanja bilance Slavonske banke u trenutku kad je Hypo banka kupovala tu banku. Stvar u globalu zvuči komplicirano gotovo koliko i Bozanićeve stilske figure, no u redukciji se svodi na par jednostavnih udaraca financijskim maljem: Hypo banka je za Slavonsku banku Hrvatskoj svojedobno platila šezdesetak milijuna kuna, da bi za nju - nakon višegodišnjega izvlačenja profita, a potom i prodaje te banke trećoj banci - od države dodatno morala inkasirati tristotinjak milijuna koji padaju s neba.

Sanaderov financijski genij Damir Polančec žali se na DAB u kojem je navodno izvor zla, na savjetnike - odvjetničku firmu Žurić - koji su mu preporučili da uđe u arbitražu “jer je stvar dobivena”, a mogao bi se za svaki slučaj požaliti i upravi zagrebačkog vodovoda. Da namire odštete, njegovom šefu i njemu trebat će izvor nafte u Dugobabama. Dođe li do isplate spomenute svote, za Sanadera i Vladu to ne će biti samo novčana nego i prvorazredna politička nepogoda, tim više što ogroman novac od Hrvatske ne traži samo Hypo-banka, nego prema nekim izvješćima i talijanska tvrtka Astaldi, koja se na sudu u Beču nalazi pred dobivanjem spora zbog oduzimanja koncesije za izgradnju autoceste do Goričana. Hrvatsko dugogodišnje raskošno otvaranje prema svijetu - definirano nebuloznim rasprodajama i koncesijama - počelo je pokazivati punu ljepotu svoga financijskoga naličja.


Gospodin Sanader upao je u nepredviđenu financijsko-političku bulu, a ni Bule ga više nije u stanju vaditi preko propagandnih manipulacija, i kakvu će tehniku kontrole štete primijeniti, u ovom trenutku to ne zna ni on sam. Osim kad se radi o servisiranju potreba raznih političkih mandarina, u Hrvatskoj novca nikada nema ni za što. Umirovljenika ima više nego radnika, mirovine su bijedne, cijene su astronomske, ljudi masovno kopaju po smeću da bi preživjeli, i u takvim društveno-ekonomskim okolnostima isplaćivati iz budžeta desetke milijuna eura stranim bankama i tvrtkama zato što država nije proučila nijanse ugovora, ili zato što je nekakva politička skupina organizirala birokratski kriminal - to je nesumnjivo paljenje fitilja pod hrvatsku socijalnu bombu.

Nad financijskim aferama Sanaderove vlade i aferama koje je ta vlada asimilirala iz Tuđmanova vremena i pred njima komotno žmiri, može se u svakom slučaju kontemplirati ili moralizirati do beskraja, uz iskustvenu pouku da to ne će bitno promijeniti sliku truloga svijeta u kojem živimo. Kako stvari stoje, spomenuta vlada opstat će u bilo kakvim okolnostima, pod bilo kakvim izlikama, i uz bilo kakve saveznike. Na pitanju ZERP-a, na primjer, spasili su je Glavaš i Pupovac, a spasit će je - zajedno s drugima iz branše - i na pitanju bilo čega drugog. Kombinacija osobnih i viših interesa u politici je jača od svake deklarativne principijelnosti, a uz Sanaderov opstanak vezani su interesi mnogih. Jasno je da SDSS - bez obzira na geste i afekte - ne može izlaziti iz Vlade zbog hrvatskoga priznanja Kosova, jer time bi iznova demonstrirao političku zavisnost hrvatskih Srba od situacije u Srbiji, a emancipacija hrvatskih Srba od Srbije jedna je od najznačajnijih povijesnih tekovina koje su na ovim prostorima proizvedene u zadnjih dvadesetak godina. Dovođenje te emancipacije u pitanje bilo bi znak potpunoga političkoga iracionalizma.

Osim toga, univerzalno je jasno da je Hrvatska u vezi s Kosovom potpuno nesamostalna, kao i u vezi s mnogim drugim stvarima. Da nije priznala Kosovo, ne bi joj se ukazao George W. Bush, a odreći se posjeta gospodina Busha - i svega onoga što taj posjet donosi - ne pada na pamet ni neusporedivo jačim državama. Iako je Srbiju hrvatsko priznanje Kosova emotivno pogodilo, i ona će uvažiti višu silu pod kojom Hrvatska egzistira. Visoki krugovi tvrde da predsjednik Bush donosi darove dobre - poziv u NATO, koji će ubrzati poziv u Uniju. Skeptični krugovi tvrde da poziv u NATO znači bespotrebno uvlačenje Hrvatske u opću militarizaciju Europe koja se provodi pod američkim patronatom. Egzistencijalistički krugovi također izražavaju zabrinutost, jer kontejneri za vrijeme Bushova posjeta ne rade.

Arthur C. Clarke i Svemirska odiseja

Umro je Arthur C. Clarke, autor koji je čovjeka povezao sa svemirom iluzionistički impresivnije od svih drugih dramskih fantasta u povijesti. Bio je vrhunski popularizator znanosti, bez obzira na to što na području eksplikacija složenih prirodnih pojmova nije dostigao didaktički nenadmašnoga Isaaca Asimova. Kao fizičar razvijao je i originalne teorije, poput pretpostavke da čovjek može bez zaštitnoga odijela preživjeti čak nekoliko minuta u zrakopraznome, odnosno svemirskome prostoru. Taj spekulativni motiv mogućnosti kratkotrajnoga opstanka u ambijentu lišenom vanjskoga pritiska zraka na organizam, dramski je iskorišten i u legendarnoj “Odiseji 2001”, kad se astronaut Bowman - u borbi s kompjuterom Halom - nasilno ubacuje u brod bez kacige na svom svemirskom odijelu.

Veliki hrvatski filmolog Ante Peterlić uvrstio je “Odiseju” na svojoj listi među deset najboljih filmova svih vremena, honorirajući briljantnost Kubrickove režije i snagu relativističkih poruka Clarkeovog predloška. “Odiseja” je nesumnjivo vizualni masterpiece. U trenutku pojavljivanja - prije više od trideset godina - s razlogom je odjeknula kao senzacija nad senzacijama, a i danas, kad je ponovno vrte na svjetskim televizijama u povodu Clarkeove smrti, jasno je da se radi o revolucionarnome djelu koje cjelokupnome žanru “znanstvene fantastike” trajno nameće specijalne tehničke i doživljajne kriterije. Režijska savršenost “Odiseje” prikriva, međutim, i neke dramaturške proturječnosti koje značajnim dijelom idu na Clarkeovu dušu. Film započinje kao metafizička drama, potom se u jednom trenutku bez najave pretvara u tehnološki psihotriler - sukob čovjeka i poludjelog kompjutera - i upravo kad je taj sukob započeo gledaoca maksimalno intrigirati, ponovno se bez objašnjenja vraća u metafizičke vode. Ni aspekt trilera ni aspekt metafizike nisu u njoj dovedeni do nekakvoga linearnoga završetka koji gledalac očekuje, i to nedorečeno miješanje žanrova pouzdano se može doživjeti kao nedostatak.

U spektru svojih SF-romana - fascinantnome “A Fall Of Moondust”, pa “The Sands Of Mars”, “The Wind From the Sun” itd. - Clarke se inače predstavljao kao vrstan dramaturg i savršeni pripovjedač koji odlično poznavanje fizike i astrofizike umije postaviti u prirodnu funkciju zapleta na način koji je zasjenjivao i Roberta Heinleina, i A. E. Van Vogta, i većinu drugih majstora žanra. Legenda science-fictiona i dugogodišnji predsjednik Britanskoga međuplanetarnoga društva, Arthur Clarke nije doživio uspostavu izravne komunikacije čovjeka s izvanzemaljcima - za čim je oduvijek čeznuo - ali nije isključeno da će je ostvariti iz svoje čuvene relativističke Sobe, prikazane na kraju “Odiseje”, u koju se danas preselio.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika