Objavljeno u Nacionalu br. 645, 2008-03-24

Autor: Robert Bajruši

SANADEROV NAJPOUZDANIJI KADAR

Nova snaga za pregovore s EU

LOJALNOJ I OŠTROJ Bianci Matković povjereni su ključni projekti: pregovori s EU i Bushov posjet

BIANCA MATKOVIĆ Formalno tek državna tajnica, uz Božu Biškupića i Ratka Mačeka spada u krug najbližih Sanaderovih suradnika čiji je status neupitanBIANCA MATKOVIĆ Formalno tek državna tajnica, uz Božu Biškupića i Ratka Mačeka spada u krug najbližih Sanaderovih suradnika čiji je status neupitanDonedavno tek visokorangirana Vladina službenica, Bianca Matković u manje od mjesec dana promovirana je u jednu od najvažnijih ličnosti hrvatske politike. Osim što zapravo vodi Ministarstvo vanjskih poslova, ona je najvažnija suradnica Ive Sanadera, kudikamo moćnija od bilo kojeg ministra, pregovarača s EU ili šefova koalicijskih stranaka. Jer samo nekomu u čiju odanost, ali i profesionalne kvalitete Sanader potpuno vjeruje, mogao je je biti povjeren nadzor nad dva središnja politička događaja: pregovorima s Europskom Unijom i posjetom američkog predsjednika Georgea W. Busha. I dok u Hrvatskoj ne postoji političar koji na sve načine ne pokušava biti prisutan u medijima, druga najvažnija odlika Biance Matković jest izbjegavanje pojavljivanja u javnosti. Sve donedavno moglo ju se zapaziti isključivo na fotografijama s Vladinih sjednica ili Sanaderovih inozemnih posjeta, poput susreta s Ivanom Pavlom II. u Vatikanu, ali nikada i nikome nije htjela pričati o sebi. Sad se situacija promijenila i donedavno nepoznata Sanaderova operativka u samo nekoliko dana pretvorila se u jednu od medijski najeksponiranijih osoba u Hrvatskoj.

Privatni život štiti do maksimuma, zna se samo da je majka petogodišnjeg sina i da njezin suprug ima vlastitu tvrtku. Sljedećih mjeseci njezin utjecaj dodatno će narasti. HDZ će nedvojbeno kapitalizirati Bushov dolazak i pozivnicu Hrvatskoj za ulazak u NATO, a još su važniji cilj pregovori s Europskom Unijom. Sanader ima priliku ostati zabilježen kao premijer koji je Hrvatsku uveo u EU, ali svjestan je slabosti svog kabineta. Ako već 18 mjeseci nije zatvoreno ni jedno pregovaračko poglavlje, to znači da u ministarstvima jednostavno nisu sposobni obaviti potrebne poslove. Bianca Matković je kao stvorena za tu ulogu, i uspije li natjerati ministre da budu efikasniji nego dosad, veliki su izgledi da već iduće godine i formalno postane osoba broj dva u izvršnoj vlasti.

Ali koliko god je duže od desetljeća jedan od najbližih suradnika Ive Sanadera, ulogu koordinatorice pregovora s Europskom Unijom treba zahvaliti - Vesni Pusić. Upravo je predsjednica Hrvatske narodne stranke, nakon posjeta Bruxellesu i sastanka s Ollijem Rehnom, zatražila od Sanadera imenovanje Biance Matković.


Vesna Pusić je u Bruxelles otputovala kao čelnica Saveza za Europu i već na prvom službenom sastanku uvidjela je koliko hrvatska državna administracija kasni u ispunjavanju poslova. Ovdje se ne radi o strateškim temama nego o stotinama dokumenata ili podataka koje treba predočiti pregovaračima iz EU, za koje nitko ne zna gdje su niti tko ih priprema. Po povratku u Zagreb, Vesna Pusić je premijeru objasnila stvarno stanje i predložila angažiranje Biance Matković. Nakon nekoliko dana Sanader je dao potvrdan odgovor i bivša šefica njegova ureda promovirana je u jednu od najznačajnijih osoba u pregovorima Hrvatske i Europske Unije.

“Mislim da je ona energična i sposobna osoba, koja je u stanju pokrenuti administraciju. Područje koje je preuzela podrazumijeva niz kontakata i požurivanja nadležnih državnih službi, ali to je jedini način da dovršimo pregovore do kraja 2009. godine“, smatra Vesna Pusić. Bianca Mustać (Matković) rodila se 24. travnja 1974. u Villingen-Schwenningenu u Njemačkoj, u saveznoj pokrajini Baden-Württemberg, gdje su joj roditelji bili na privremenom radu. Ubrzo se vratila u Hrvatsku i u Zagrebu završila osnovnu školu i IX. gimnaziju. I danas živi u podsljemenskom naselju Remete, u obiteljskoj dvokatnici sagrađenoj početkom 80-ih. Na ulazu ne piše prezime, a na kući su i sigurnosne kamere. Uglavnom, vidljivo je da je to dom više srednje klase u idiličnom sjevernom dijelu Zagreba.

Početkom 90-ih upisala je i Ekonomski fakultet na kojem je diplomirala 1998. Dvije godine prije zaposlila se u Ministarstvu vanjskih poslova kao jedna od tajnica Ive Sanadera, a nakon diplome promaknuta je u status savjetnice.

Premda su pojedini mediji objavili da je Sanader u prošlosti bio podstanar kod njezine obitelji, to nije točno. U diplomaciju je ušla putem natječaja i na početku je bila jedna od tajnica tadašnjeg zamjenika ministra vanjskih poslova. Bilo je to razdoblje kad je Tuđmanov režim napravio snažan zaokret udesno, dobrim dijelom pod utjecajem Ivića Pašalića. Hrvatska se iznova našla u međunarodnoj izolaciji - iz koje je nakratko izišla nakon potpisivanja Washingtonskih i Daytonskih sporazuma - a svojevrsni centar otpora unutar HDZ-a bio je u Ministarstvu vanjskih poslova.

SA SANADEROM i suradnicima u posjetu papi Ivanu Pavlu II. nedugo prije njegove smrtiSA SANADEROM i suradnicima u posjetu papi Ivanu Pavlu II. nedugo prije njegove smrtiAli za razliku od svojih šefova, koji su bili prisluškivani i praćeni od vlastitih partijskih suradnika, Bianca Matković tih je godina bila nižerangrana službenica bez značajnijeg utjecaja na donošenje političkih odluka. Prvo profesionalno promaknuće doživjela je 1999., kad je, kao netom diplomirana ekonomistica, promovirana u savjetnički status, a neposredno prije izbornog poraza Sanader ju je imenovao načelnicom Odjela za bilateralne gospodarske odnose.

Kad je 3. siječnja 2000. na vlast došla koalicijska vlada Ivice Račana, a diplomaciju preuzeo Tonino Picula, prešla je kao referentica u ured Vesne Cvjetković-Kurelec, tadašnje zamjenice ministra. Riječ je o izvjesnoj degradaciji, ali logičnoj, jer je nezabilježeno da netko sa samo 25 godina postane načelnik tako važnog diplomatskog odjela.

S druge strane, Picula je jako pazio da ga ne optuže za revanšizam i Bianca Matković se našla u skupini HDZ-ovih kadrova koji su smijenjeni s prijašnjih položaja, ali su zadržali diplomatski rang i plaću. Uostalom, svi su znali da i dalje održava bliske odnose sa Sanaderom, koji je već preuzeo HDZ i započeo čistku pašalićevaca. Više sugovornika potvrdilo je za Nacional kako je već tada bilo očito da je sposobna administrativka, koja je zahvaljujući radnim kapacitetima vrlo brzo dobila zaštitu Vesne Cvjetković-Kurelec.

Račanova vlada bila je izrazito nestabilna i već početkom 2003. postalo je očito da će uslijediti smjena vlasti. Na izborima u studenome postavljena je tek na deveto mjesto HDZ-ove liste u II. izbornoj jedinici i nije uspjela ući u Sabor. Bio je to prvi politički angažman, u to vrijeme 29-godišnje djelatnice u Ministarstvu vanjskih poslova. Ali već poslije nekoliko dana prihvatila je kudikamo važniju dužnost - Sanader ju je imenovao šeficom svog kabineta. I formalno i stvarno, riječ je o golemom skoku unutar državne hijerarhije, i otada Bianca Matković postaje sve jača figura unutar HDZ-ove državne i stranačke strukture.

U VRHU POLITIKE Bianca Matković s ministrom Kalmetom u izbornoj noći 2007.U VRHU POLITIKE Bianca Matković s ministrom Kalmetom u izbornoj noći 2007.Nesumnjivo su od 2003. do 2007. važnu ulogu imali Gordan Jandroković, Damir Kovačić pa i Vladimir Šeks, Mario Zubović i Luka Bebić, ali apsolutno povjerenje Ive Sanadera uživale su samo tri osobe: Božo Biškupić, Ratko Maček i Bianca Matković. Osim premijerove naklonosti povezuje ih i to što nitko među njima unutar HDZ-a nema iole veći utjecaj, ali unatoč tom deficitu nikomu iz političkog establishmenta ne pada na pamet kritizirati Sanaderov trojac od povjerenja.

Kao šefica premijerova ureda preuzela je nadzor nad svim kontaktima Ive Sanadera, a uskoro i kadrovskom politikom Vlade. Dakako, radilo se o dužnosnicima niže i srednje razine, koji su u ministarstva mogli ući samo nakon provjere premijerova ureda. Dotad je imala šest godina radnog iskustva na administrativnim poslovima u kabinetima zamjenika ministara i nesumnjivo u Vladu nije ušla nepripremljena.

Problemi su nastali kad je počela kadrovirati i unutar Ministarstva vanjskih poslova. Prije otprilike dvije godine, blizak Sanaderov suradnik ispričao je za Nacional o snažnim tenzijama između Biance Matković i tadašnje šefice diplomacije Kolinde Grabar-Kitarović. Ministrica vanjskih poslova pokušala je samostalno voditi kadrovsku politiku u diplomaciji, međutim, ubrzo je shvatila da za niz važnih odluka mora dobiti placet predstojnice premijerova ureda. Sanader ionako nije bio pretjerano zadovoljan rezultatima diplomacije i jedno vrijeme u vrhu HDZ-a špekuliralo se o smjeni Kolinde Grabar-Kitarović. To se nije dogodilo, no sve do kraja mandata prošle vlade njezin utjecaj na donošenje odluka bio je slab.


Unatoč izbjegavanju medija u vrijeme dok je radila u Banskim dvorima, i o Bianci Matković u dva slučaja se pisalo. Tjednik Feral Tribune objavio je kako je od tvrtke “Sokol Marić“ na dar dobila plazma televizor, a kudikamo neugodnije iskustvo bilo je svjedočenje Božice Barišić, djelatnice hrvatskog konzulata u Los Angelesu, čijeg je supruga FBI uhvatio u trenutku dok je kupovao drogu. Božica Barišić je skoro dvije godine, sve do zime 2006. uspijevala prikriti skandal u koji je upleten njezin suprug, a onda je objavljena informacija kako se hvalila da ju štiti Bianca Matković. Slučaj je izazvao velik interes medija i reagirao je čak i Sanader. “Prema informacijama kojima raspolažem, Kolinda Grabar Kitarović i Bianca Matković nisu sudjelovale u zataškavanju u Ministarstvu vanjskih poslova“, rekao je predsjednik Vlade u obraćanju javnosti.

Izgleda da su i u Sloveniji znali koliki je njezin politički utjecaj. Ljubljanski list Dnevnik objavio je da su agenti slovenske obavještajne agencije SOVA prije nekoliko godina prisluškivali Ivu Sanadera, Hidu Biščevića i Biancu Matković.

Definitivna potvrda utjecaja Biance Matković uslijedila je u posljednjoj predizbornoj kampanji. Ona i Maček odradili su najveći dio organizacijskih poslova, sudjelovali u sastavljanju lista i pripremali Sanaderove turneje kroz Hrvatsku. Kako HDZ-ovi skupovi nisu bili pretjerano posjećeni, redovito su iz Zagreba na mitinge stizala dva ili tri autobusa s članstvom koje je podizalo atmosferu. Za razliku od 2003., status Biance Matković vidio se i po položaju na izbornoj listi u II. jedinici. Peto mjesto jamčilo je ulazak u parlament, a ispred nje bili su istaknuti stranački dužnosnici - Andrija Hebrang, Gordan Jandroković i Damir Polančec.

Bianca Matković na Brijunima u vlakiću sa slovenskim premijerom Janezom JanšomBianca Matković na Brijunima u vlakiću sa slovenskim premijerom Janezom JanšomBilo je jasno da će u slučaju HDZ-ova trijumfa dodatno napredovati i potpuno su pogrešne analize koje su odlazak Biance Matković u diplomaciju na položaj državne tajnice za politička pitanja tumačili kao svojevrsnu degradaciju. Ponajprije, radi se o iznimno važnoj funkciji koja kontrolira veze s Europskom Unijom, sektor bilaterale te djelatnost međunarodnih i sigurnosnih organizacija. To je ključni dio diplomacije koji je vodio Hido Biščević, također osoba od Sanaderova povjerenja. Osim toga, Sanader je procijenio da u protekle četiri godine u Ministarstvu nisu dobro radili i unutarnju situaciju je trebala srediti osoba koja detaljno poznaje način djelovanja Ministarstva vanjskih poslova. Savršena osoba za taj posao bila je nekadašnja predstojnica njegova ureda.

Vrativši se u Ministarstvo vanjskih poslova, Bianca Matković počela je uvoditi red. Sada svi zaposlenici na posao moraju doći do 9 sati, u protivnom im se oduzima dio plaće. Uskratila je i korištenje službenih automobila BMW5 svim višim diplomatima, osim ministru i državnim tajnicima, reducirala broj novina koje primaju službenici, a pokušala je ukinuti i naknade za korištenje službenih mobitela, ali odustala je shvativši da prijeti pobuna osoblja.

Baš kao i u vrijeme kad je bila šefica premijerskog ureda, i sada osobno provjerava cjelokupnu diplomatsku poštu namijenjenu Sanaderu. Drugim riječima, ni jedan dopis ili službeni prijedlog upućen iz inozemstva ne može doći na Sanaderov stol, ako to ne dopusti Bianca Matković. Kao koordinatorica priprema za dolazak američkog predsjednika Georgea W. Busha u Hrvatsku, ustrojila je radnu skupinu od 15-ak osoba. Rade u smjenama od 7 do 22 sata, a smjestila ih je u podrumske prostorije na Zrinjevcu. “Da je to zaista željela, mogla je postati ministrica vanjskih poslova. Ali njoj više odgovara djelovanje iz sjene i sumnjam da je jako sretna zbog sadašnje medijske pažnje. U jedno možete biti sigurni, a to je da će odraditi sve što traži Sanader jer mu je beskrajno odana i savršeni je ‘chief executive officer’, najbolji kojeg možete pronaći u Hrvatskoj“, smatra visokopozicionirani zagrebački diplomat.

Rast utjecaja Biance Matković ipak znači još nešto. Postaje očito kako HDZ-ov premijer nema pretjerano povjerenje u većinu ministara i bitan dio poslova obavlja samostalno ili uz pomoć nekoliko najbližih suradnika. U takvim okolnostima može se očekivati samo daljnji rast utjecaja Biance Matković. U prvih deset godina rada u diplomaciji i politici djelovala je iz sjene i glavni zadatak bila je zaštita Ive Sanadera. A onda, ni stotinu dana otkako je formirana nova HDZ-ova vlada, postala je glavna osoba u Ministarstvu vanjskih poslova, preuzima organizaciju dočeka predsjednika SAD-a i provjerava tko koči pregovore s Europskom Unijom.

Na prijedlog Vesne Pusić

Vesna Pusić je u Bruxellesu doznala koliko hrvatska državna administracija kasni u ispunjavanju poslova oko pristupanja EU. Po povratku u Zagreb zatražila da se taj posao povjeri Bianci Matković.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika