23.03.2008. / 12:13

Autor: Igor Ćutuk

AKTUALNO

Polančec za privatizaciju brodogradnje?

Ministar gospodarstva dobio je zadatak iziđe s mjerama za sređivanje stanja u brodograđevnom sektoru, među kojima se spominju privatizacija i gašenje pojedinih brodogradilišta

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec do kraja travnja treba u javnost izići s novim zbirnim i pojedinačnim planovima za restrukturiranje svakog pojedinog brodogradilišta.

Zadaća je to koju je od premijera Ive Sanadera dobio nakon što Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, koja surađuje sa stručnjacima Europske komisije, nije bila zadovoljna ranije predloženim dokumentima o restrukturiranju hrvatske brodogradnje, piše Večernji list.

Za neka se brodogradilišta, poput Uljanika i Kraljevice, kao rješenje predviđa privatizacija, dok bi neka mogla dobiti i ključ u bravu, što je nedavno neizravno potvrdio i sam Polančec.

"Ako ne budemo mogli sami sebi dokazati da neko brodogradilište može opstati s istom razinom potpora kao što je to u Europskoj uniji, morat će se tražiti druga rješenja", izjavio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec na Danu poduzetnika Hrvatske.

Polančec je već dan kasnije najavio skori sastanak sa sindikatima i upravama brodogradilišta, na kojem će se u stručnom i političkom smislu pripremati teren za konačne odluke.

Večernjak podsjeća da su se i neke prijašnje vlade bavile stanjem u brodogradnji, čak puno intenzivnije nego sadašnja HDZ-ova, te da je brodogradnja doživjela nekoliko skupih pokušaja sanacije ali da se nijedna vlada dosad nije odlučila za radikalnije mjere, poput ukidanja pojedinih brodogradilišta.

Nakon negativnih mišljenja pristiglih iz Bruxellesa o stanju u tom sektoru okolnosti prvi put idu u prilog drukčijem pristupu brodogradnji, a Damir Polančec bit će prvi među dosadašnjim ministrima gospodarstva koji će morati donijeti odluku hoće li se pojedina brodogradilišta gasiti ili ponovno spašavati državnim novcem i injekcijama iz europskih fondova.

Vezane vijesti

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Brodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika