27.03.2008. / 08:23

Autor: Hrvoje Šimičević

PREDSJENIK SAD-A UOČI POSJETA

Bush: U Hrvatskoj neće biti NATO baza

Bush je kazao kako se u Hrvatskoj neće graditi stalne NATO baze, naglašavajući kako Hrvatska zauzima ključan prostor u važnom dijelu svijeta, te da Amerika treba više učiti o Hrvatskoj

"Prije svega želim to skinuti sa stola. Ne postoji namjera za NATO baze, stalne baze u Hrvatskoj", rekao je američki predsjednik George W. Bush, najavljujući posjet Zagrebu 4. i 5. travnja.

Bush je izjavio kako se raduje skorom službenom posjetu Hrvatskoj, te kako se nada da će u Zagreb donijeti dobre vijesti sa summita NATO-a u Bukureštu početkom travnja, gdje će se založiti da pozivnicu za članstvo dobije Hrvatska, Albanija i Makedonija.

"Članstvo u NATO-u bit će vrlo pozitivno za ljude u Hrvatskoj. Stvarno se radujem odlasku u Hrvatsku i nadam se da ću donijeti dobre vijesti jer dolazim poslije summita. Snažan sam pristaša ohrabrivanja donošenja prave odluke u Bukureštu o Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji", rekao je Bush za Hinu, najavljujući da će se založiti da se tri zemlje prime u sjevernoatlantski savez, ali i Ukrajina i Gruzija u program MAP - Akcijski plan za članstvo.

"Biti dio NATO-a znači predanost modernoj vojsci. Hrvatske postrojbe su se pokazale hrabrima na nekim aktivnim bojištima u ratu protiv terorizma. One će imati koristi od toga da su dio NATO-a i da služe rame uz rame s drugim saveznicima iz NATO-a", kazao je Bush.

Bush je izrazio nadu da će tokom posjeta vidjeti hrvatsku obalu za koju "kažu da je to jedna od naljepših obala na cijelom svijetu", iako to nije u protokolu.

Govoreći o bilateralnim odnosima Hrvatske i SAD-a, predsjednik Bush istaknuo je kako Hrvatska zauzima ključan prostor u važnom dijelu svijeta, te da Amerika treba više učiti o Hrvatskoj.

" Želimo da razni aspekti naših odnosa s Hrvatskom procvatu, ali što se tiče ulaganja, na vladi je da osigura dobru klimu za ulaganja", naglasio je američki predsjednik.

Predsjednik George Bush treći je američki predsjednik koji će posjetiti Hrvatsku, nakon Richarda Nixona 1971. i Billa Clintona 1996.

Vezane vijesti

Za većinu Amerikanaca Obama isti ili gori od Busha

Za većinu Amerikanaca Obama isti ili gori od Busha

Većina Amerikanaca ocjenjuje predsjednika Baracka Obamu "istim" ili "gorim" od njegova prethodnika Georgea W. Busha, prema novoj anketi instituta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika