29.03.2008. / 11:02

Autor: Igor Ćutuk

NATO

Nevladine organizacije počele peticiju o NATO-u

Odbor za referendum o NATO-u u šezdesetak gradova započeo je prikupljanje potpisa za zahtjev za raspisivanje referenduma o NATO-u, a potpisi se mogu slati i internetom

Odbor za referendum o NATO-u koji okuplja četrdesetak nevladinih udruga, počinje danas u šezdesetak hrvatskih gradova s prikupljanjem potpisa za zahtjev za raspisivanje referenduma o ulasku Hrvatske u NATO, izvijestio je HRT.

Osnovno pitanje na referendumu bit će žele li građani da Hrvatska postane članica Sjevernoatlantskog Saveza.

Glasnogovornik Odbora za referendum Aleksandar Hatzivelkos izjavio je da nisu ni za ni protiv ulaska Hrvatske u NATO, nego se zauzimaju za referendum na kojem bi se građane pitalo što misle o tome.

Akcijom žele prikupiti potrebnih 447.980 potpisa građana ili 10 posto upisanih birača koliko je potrebno da bi se raspisao referendum. Potpisi će se prikupljati i putem interneta.

Sanader o peticiji za referendum o NATO-u

Premijer Ivo Sanader izjavio je u kako će poštivati ustavnu obvezu o raspisivanju referenduma o ulasku Hrvatske u NATO ako civilne udruge uspiju prikupe 450 tisuća potpisa potrebnih za donošenje takve odluke.

"Ako se to dogodi, mi ćemo naravno poštivati ustavnu odredbu", izjavio je premijer Sanader u razgovoru za Privredni vjesnik.

Sanader je istaknuo kako vjeruje da će ulazak Hrvatske u NATO privući strane ulagače koji traže sigurnost i stabilnost, što se dokazuje upravo članstvom u NATO-u i Europskoj uniji, te kako će to biti znak da je hrvatsko gospodarstvo priznato kao posve sukladno najnaprednijim svjetskim gospodarstvima te pouzdano za poslovanje i ulaganja.

Kao najbolje primjere kako ulazak u NATO ima izravne i neizravne pozitivne učinke na gospodarstvo spomenuo je Češku, Poljsku i Mađarsku u kojima su se nakon ulaska u NATO, kako je istaknuo, udvostručile izravne strane investicije.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika