30.03.2008. / 15:10

Autor: Nina Tomljanović

KANADA

Počeo brutalan lov na tuljane

U protekle četiri godine brutalnim metodama kao što je razbijanje glave željeznim šipkama ili, rijeđe, hicima iz pušaka, ubijeno je preko milijun grenlandskih tuljana

Greenpeace Kanada, Svjetsko udruženje za zaštitu životinja i kanadski ''Zeleni'' pozvali su premijera Kanade da "odmah zabrani komercijalni lov tuljana koji je počeo u petak i ubijeno je 800 tuljana. Riječ o najvećem pokolju morskih sisavaca na svijetu.

Brojni znanstvenici i stručnjaci za pitanja zaštite životne sredine vjeruju da je lov na tuljane prijetnja opstanku te vrste. U protekle četiri godine brutalnim metodama kao što je razbijanje glave željeznim šipkama ili, rijeđe, hicima iz pušaka, ubijeno je preko milijun grenlandskih tuljana.

S druge strane kanadska vlada i zajednice ribara inzistiraju da su im dopunski prihodi potrebni te navode službeni podatak da su prošle godine od 335.000 ulovljenih tuljana zaradili oko 25 milijuna dolara.

Uglavnom se kože tuljana prodaju modnoj industriji u Norveškoj, Rusiji i Kini. Prodaje se i radi ulja i mesa. Za svakog tuljana dobiju oko 78 američkih dolara. Ove godine Kanada dopušta izlov 275,000 tuljana, 5000 više nego lani.

Ovogodišnji lov na tuljane počeo je dosta otežano zbog loših vremenskih uvjeta, a to je najvjerojatnije i jedan od razloga jučerašnje nesreće gdje su život izgubila trojica lovaca na tuljane, te se za jednim traga, kada se njihov čamac prevrnuo u ledenim vodama zaljeva San Lorain.

To je jedan od 16 brodova koji su pratili veliko krdo tuljana između Nove Škotske i Newfoundlanda.

Lovački čamac koji se prevrnuo prevozio je šestočlanu posadu. Jedan brodić je spasio dvije osobe nakon prevrtanja čamca, dok ronioci i dalje tragaju za četvrtim članom posade. Čamac je u petak prijavio navigacijske probleme, nakon čega mu je Kanadska obalna straža pokušala pružiti pomoć.

Fotogalerija

  • Brojni znanstvenici i stručnjaci za pitanja zaštite životne sredine vjeruju da je Lov na tuljane prijetnja opstanku te vrste
  • U protekle četiri godine brutalnim metodama kao što je razbijanje glave željeznim šipkama ili, rijeđe, hicima iz pušaka, ubijeno je preko milijun grenlandskih tuljana
  • Riječ o najvećem pokolju morskih sisavaca na svijetu
  • U petak u lovu je ubijeno 800 tuljana

Vezane vijesti

Umjesto divlje svinje upucao i ranio desetogodišnjaka

Umjesto divlje svinje upucao i ranio desetogodišnjaka

Prilikom odstrijela divlje svinje koja se nalazila u ograđenom prostoru na području Općine Šandrovac, 49-godišnji mještanin je lovačkom puškom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika