Objavljeno u Nacionalu br. 646, 2008-04-01

Autor: Robert Bajruši

DIREKTNO BIRANJE GRADONAČELNIKA

RH postaje raj za lokalne moćnike

Pristankom opozicije na novi zakon prema kojem će se gradonačelnici i župani birati izravno, stvoreni su uvjeti za lokalne izbore na kojima će se pojaviti nova klasa moćnih neovisnih političara

U Hrvatskoj već postoje moćni lokalni političari koji djeluju i na nacionalnoj sceni, a nakon idućih lokalnih izbora broj će im se sigurno povećatiU Hrvatskoj već postoje moćni lokalni političari koji djeluju i na nacionalnoj sceni, a nakon idućih lokalnih izbora broj će im se sigurno povećati'Glavne opozicijske stranke, SDP i HNS, odustale su od rada na prijedlogu promjena Zakona o izboru općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba, koji je izglasan potkraj listopada 2006.“, potvrdili su za Nacional predstavnici tih stranaka. Iako je riječ o revolucionarnom zakonu koji prvi put uvodi direktan izbor gradonačelnika i župana, zbog tadašnje izborne kampanje donošenje je proteklo gotovo neprimjetno. Osim toga, ni oporba se nije bunila iz bitnih razloga nego zbog pojedinih nedorečenosti, kao što je mogućnost da vijećnici raspišu referendum za opoziv gradonačelnika.

Oporba je, dakle, definitivno odustala od promjena postojećeg zakonodavstva. Tako će Hrvatska u svibnju 2009. birati župane i gradonačelnike onako kako to rade u SAD-u, Italiji, Sloveniji. To znači da će za godinu dana doći do dubokih promjena u hrvatskoj politici i da če se etablirati nove skupine gradonačelnika i župana, od kojih će neki - kao danas u Sloveniji - biti utjecajniji od šefova vlastitih stranaka. Koliko god su već sada neki lokalni dužnosnici među najmoćnijim političarima i na nacionalnoj razini, poput gradonačelnika Milana Bandića, Vojka Obersnela, Dubravke Šuice, donedavno i Ante Đapića ili župana Radimira Čačića i Ivana Jakovčića, u većini su to stranački činovnici čiji je rejting među biračima upitan. Sad se situacija stubokom mijenja i u najjačim strankama potvrđuju da su počeli konzultacije o kandidatima. U HDZ-u ozbiljno računaju s varijantom po kojoj bi, barem u dijelu županija i gradova, imali zajedničke kandidate s HSS-om i HSLS-om. Tu mogućnost najavio je i Ivo Sanader prilikom sklapanja koalicije na nacionalnoj razini, a s njom računaju i u Socijaldemokratskoj partiji.



Vjerojatno najmoćniji hrvatski gradonačelnik, čelni čovjek Zagreba Milan Bandić (SDP)Vjerojatno najmoćniji hrvatski gradonačelnik, čelni čovjek Zagreba Milan Bandić (SDP)“Ako do toga dođe, mislim da ćemo imati puno problema. Posljednji sukobi sasvim su nas odmaknuli od HNS-a, a sve su manji izgledi da će HSS na lokalnoj razini voditi lokalnu politiku. Izgleda da ćemo se sami morati suprotstaviti HDZ-u i njegovim partnerima, a to možemo samo ako kandidiramo poznate članove“, objasnio je bliski suradnik Zorana Milanovića.

Budući da zakon dopušta da se saborski zastupnici kandidiraju za gradonačelnike, dio parlamentaraca zacijelo će iskoristiti tu mogućnost. Uostalom, neki među njima aktualni su gradonačelnici, poput esdepeovaca Tonina Picule i Zvonimira Mršića u Velikoj Gorici i Koprivnici, ili hadezeovci Nedjeljka Klarić i Gari Cappelli u Šibeniku i Malom Lošinju.

MATO ARLOVIĆ,jedan od onih koji su SDP-u bili za izmjene zakonaMATO ARLOVIĆ,jedan od onih koji su SDP-u bili za izmjene zakonaBliski suradnici Milana Bandića potvrđuju kako je njegov glavni cilj osvajanje novog gradonačelničkog mandata. U tom slučaju, Bandić će zadržati nadzor nad svim investicijama u glavnom gradu, ali i vratiti rejting unutar SDP-a, koji je narušen nakon poraza od Milanovića na prošlogodišnjoj stranačkoj konvenciji. Nimalo ne iznenađuje podatak da su pobornici direktnog izbora političari koji su inače žestoki protivnici, poput Bandića, Obersnela, Mršića, Zlatka Komadine ili Zdravka Ronka. Ankete pokazuju kako oni i dalje imaju velike izglede zadržati sadašnje položaje, i to čak i u slučaju sukoba sa stranačkom središnjicom.

Na idućim lokalnim izborima Bandić će, ako dotad ne povuče poteze koji bi ga nepovratno kompromitirali, ostati najveći kandidat za zagrebačkog gradonačelnika bez obzira hoće li imati podršku stranke. Razumljivo je da Milanović nipošto ne želi oslabiti poziciju SDP-a u Zagrebu i, u neku ruku, prisiljen je na kohabitaciju s jednim od svojih glavnih unutarstranačkih oponenata. U slučaju sukoba među njima, Bandić može izići na izbore kao gradonačelnički kandidat, i vjerojatno bi pobijedio, a dobar rezultat ostvarila bi i njegova lista. Izgledi za pobjedu još su veći nakon odluke HDZ-a da u Zagrebu promovira Jasena Mesića, koji je politički anoniman.

HSLS-ov gradonačelnik Varaždina jaki je antagonist Radimira ČačićaHSLS-ov gradonačelnik Varaždina jaki je antagonist Radimira ČačićaHDZ-ov problem jesu lokalni dužnosnici, jer birači stranku prepoznaju u najvećoj mjeri kroz Sanadera. Od desetak njihovih župana poznat je samo Ante Sanader, a i to uglavnom zbog premijerskog prezimena. Slično je i s gradonačelnicima iz vladajuće stranke, među kojima je su poznatiji Dubravka Šuica iz Dubrovnika i Ivan Kuret iz Splita. Zato u HDZ-u razmatraju mogućnost kandidature nekih poznatih članova, poput splitskog arhitekta Jerka Rošina ili nekadašnjeg vaterpolista Perice Bukića.

Zanimljive kampanje mogle bi se voditi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, gdje je vodeći političar Radimir Čačić, dok je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok iz HSLS-a. Čačić i Čehok snažno su antagonizirani i, iako su na različitim funkcijama, moguće je da se kandidiraju za istu dužnost. Slični antagonizam zamjetan je u istočnoj Slavoniji između Glavaševa HDSSB-a i Đapićeva HSP-a, a u SDP-u smatraju da će i u Istri oduzeti dio gradonačelničkih položaja koje godinama drže članovi IDS-a.

Direktni izbori mogli bi ojačati i ulogu nestranačkih političara, koji su i 2005. postigli zapažene uspjehe. Tako je Pjerino Bebić postao gradonačelnik Hvara, Amir Muzur pobijedio je u Opatiji, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji već godinama je najjača lista Stipe Gabrića Jamba. On je pristupio HSS-u, ali i dalje je zadržao popriličnu autonomiju u odnosu na vrh svoje stranke. Iskustva pojedinih zemalja, ponajprije Slovenije, pokazuju da na lokalnim izborima sve veću prevlast ostvaruju upravo neovisne liste.

Stranački šef HSP-a mogao bi na direktnim izborima postati gradonačelnik OsijekaStranački šef HSP-a mogao bi na direktnim izborima postati gradonačelnik OsijekaZanimljive su i snažne podjele u samim strankama oko lokalnih izbora, tako u SDP-u Mato Arlović misli kako je trebalo inzistirati na promjenama zakona, dok Vojko Obersnel i Milan Bandić smatraju da je legislativa dobra.
“Problem je to što su budući gradonačelnici stekli niz novih ovlasti, a vijeća i skupštine zadržali su nekadašnje ovlasti. To može izazvati brojne probleme, kao i mogućnost da vijećnici raspišu referendum za smjenu gradonačelnika ili župana. Kako će građani birati i gradonačelnika i gradske vijećnike, događat će se da je, recimo, gradonačelnik iz SDP-a, a većina vijećnika hadezeovci. Teško je zamisliti da će oni podržavati gradsku vlast i vjerojatno će to dovoditi do paralize djelovanja, a to će najbolnije osjećati stanovnici“, smatra Arlović.

Slične primjedbe prije je iznosio i Dragutin Lesar iz Hrvatske narodne stranke, ali je u subotu, 29. ožujka, za Nacional objasnio da u HNS-u ne namjeravaju tražiti bilo kakve zakonske izmjene, iako smatraju da su neke odredbe nedorečene.

“Zakon nije savršen, ali direktni izbor gradonačelnika i župana je korak naprijed u odnosu na nekadašnju praksu“, smatra Vojko Obersnel, SDP-ov gradonačelnik Rijeke. Misli da je najvažnije to što će sada građani znati za koga glasaju, čime će se smanjiti utjecaj stranaka. Više neće biti situacija da jedan ili dvojica vijećnika promijene stranku i tako dovedu do promjene vlasti, odnosno derogiraju izborne rezultate. Najnoviji je primjer Sinj, gdje je na izborima pobijedio SDP, a sada, zbog vijećničkih transfera, vlast preuzima HDZ.

“Sumnjam da će biti čestih sukoba i problema u radu. Mogući su povremeni referendumi za smjenu gradonačelnika, ali i tada će odluku donositi građani, što znači da će javnost zadržati presudan utjecaj. U svakom slučaju, takva varijanta je bolja od sadašnje i zato ju podržavam“, rezolutan je Obersnel.

Vezane vijesti

Zapateru prijeti poraz na lokalnim izborima zbog krize i rekordne...

Zapateru prijeti poraz na lokalnim izborima zbog krize i rekordne nezaposlenosti

Španjolskim vladajućim socijalistima prijeti u nedjelju težak poraz na lokalnim izborima zbog krize i rekordne nezaposlenosti te narod najavljuje da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika