Objavljeno u Nacionalu br. 646, 2008-04-01

Autor: Berislav Jelinić

ITALIJA

Đukanović dao iskaz u Bariju

MILO ĐUKANOVIĆ poziva se na imunitet da izbjegne suđenjeMILO ĐUKANOVIĆ poziva se na imunitet da izbjegne suđenje Milo Đukanović, crnogorski premijer, dao je u prošli petak iskaz talijanskom tužiteljstvu u Bariju, koje ga sumnjiči za mafijaško udruživanje radi šverca cigareta. Đukanović je na pitanja istražitelja odgovarao šest i pol sati, a neke njemu bliske osobe plasirale su medijima tvrdnje kako je došao dati svoj iskaz isključivo na vlastiti zahtjev. Đukanović se pozvao na puni diplomatski imunitet, jer je crnogorski premijer. Protiv njega se taj postupak vodi više godina, a u svoju završnu fazu ušao je kada se Đukanović bio privremeno povukao iz politike. Tada su ga talijanske vlasti pozvale da dođe dati svoj iskaz kao optuženik, te se on nije pojavio. Ubrzo potom, ponovo se politički aktivirao, lako moguće upravo zato da se može pozvati na diplomatski imunitet u tom postupku.

Đukanovića se tereti da je u švercu cigareta surađivao izravno s nekim vodećim talijanskim mafijašima, a u tom slučaju tereti se još 14 osoba. U početnim fazama postupka, protiv Đukanovića su svjedočili i novinari i urednici Nacionala, koji su prije sedam godina otkrili brojne dokaze o spornim aktivnostima Mila Đukanovića i drugih pripadnika srpsko-crnogorskog kriminalnog miljea u krijumčarenju cigareta. Nakon što je Đukanović morao položiti račune talijanskim vlastima, njemu bliske osobe tvrde da bi zbog njegova diplomatskog imuniteta njegov iskaz trebao biti izdvojen iz predmeta i zapečaćen. Vijest o njegovu iskazu u Bariju prenijeli su brojni svjetski mediji, jer je vrlo rijetko da premijer neke države mora u inozemstvu odgovarati kao optuženik za mafijaško udruživanje.

Vezane vijesti

"Sanaderizacija" Crne Gore?

"Sanaderizacija" Crne Gore?

"Proljetno buđenje u Crnoj Gori" naslov je članka švicarskog lista Neue Zürcher Zeitung (NZZ) u kojemu se navodi da je sve veće neraspoloženje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika