Objavljeno u Nacionalu br. 646, 2008-04-01

Autor: Eduard Šoštarić

DIPLOMATSKA PLJUSKA HRVATSKOJ

Amerikanci zabranili letove HRZ-u

Zbog posjeta američkog predsjednika avioni HRZ-a ne smiju uzlijetati od 31. ožujka, a 4. travnja zračni prostor iznad Zagreba bit će potpuno zatvoren

GEORGE W. BUSH ipak će prenoćiti u Zagrebu, i to u hotelu Westin koji će postati na neki način Bijela kuća u malomGEORGE W. BUSH ipak će prenoćiti u Zagrebu, i to u hotelu Westin koji će postati na neki način Bijela kuća u malomNa dan dolaska Georgea W. Busha u Zagreb 4. travnja hrvatski zračni prostor bit će zatvoren za zrakoplove generalne avijacije i ultralakih letjelica, a u pratnji i zaštiti predsjedničkog zrakoplova u trenutku ulaska u hrvatski zračni prostor bit će američki borbeni zrakoplovi F-16 iz talijanske vojne baze Aviano, doznao je Nacional iz izvora bliskih stožeru organizacije dolaska američkog predsjednika u Hrvatsku. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bit će prizemljeno od 31. ožujka do odlaska američkog predsjednika i njegova izaslanstva iz Hrvatske. Takva je zapovijed već proslijeđena iz Glavnog stožera HV-a svim zrakoplovnim postrojbama.

Američka tajna služba već je zatražila popis i provjeru kontrolora leta oblasne kontrole Zagreb koji će raditi za vrijeme boravka američkog predsjednika, a nekolicina američkih agenata izravno će se nalaziti u sobi za navođenje zrakoplova u zagrebačku zračnu luku. Istovjetne mjere sigurnosti bit će i na dan njegova odlaska 5. travnja. Sigurnost će na zagrebačkom aerodromu Pleso tih dana izravno koordinirati ključne osobe za sigurnost zračne luke Pleso i nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika Croatia Airlines. Američki zrakoplovi AWACS koje nazivaju elektroničkim utvrdama potpuno će kontrolirati nebo nad Balkanom i Hrvatskom, a osobito će nadzor zračnog prostora usmjeriti na područje BiH i Srbije.

Američki zrakoplovi F16 iz baze u Avianu pratit će zrakoplov američkog predsjednika u trenutku ulaska u zračni prostor Republike Hrvatske,Američki zrakoplovi F16 iz baze u Avianu pratit će zrakoplov američkog predsjednika u trenutku ulaska u zračni prostor Republike Hrvatske,Sigurnosne procjene govore kako bi eventualna opasnost za život američkog predsjednika i članova njegova izaslanstva ponajprije mogla doći iz tih dviju država, kako zbog srbijanskog nezadovoljstva američkom vodećom ulogu u priznavanju Kosova, tako i zbog islamskog radikalizma koji je još uvijek prisutan u Bosni i Hercegovini. Već mjesecima intenzivno se razmjenjuju informacije ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine s hrvatskim i američkim obavještajnim službama o dolascima osoba iz islamskih zemalja u BiH, a osobito se provjeravaju iste te osobe koje su ušle u Hrvatsku i s kojim ciljem. Na pojedinim hrvatskim graničnim područjima s Bosnom i Hercegovinom već je neko vrijeme udvostručen broj graničnih policijskih službenika koji su dobili i najsuvremeniju opremu za noćno izviđanje, a u tome im pomažu i helikopteri MUP-a Hrvatske.

Američkim agentima poznat je primjer helikoptera promatračke skupine Europske Unije (tada Europske zajednice) što ga je 1991. srušila JNA zrakoplovom MiG-21 u okolici Varaždina, pa se i takav scenarij, kad je u pitanju sigurnost američkog predsjednika, uzeo u obzir u vezi s mogućim zrakoplovnim napadom iz Srbije. Kad je riječ o sigurnosnim procjenama na teritoriju Hrvatske, pomno su se pratile sve najave prosvjednih okupljanja, kao i profili njihovih vođa, pa je zaključeno kako nema veće opasnosti za sigurnost američkog predsjednika, to više što će se ti skupovi morati održati izvan područja, trgova i ulica kojima će prolaziti kolona s američkim predsjednikom, odnosno bit će izolirani.


Bush će prespavati u hotelu “Westin“ kamo će uskoro stići i nekoliko kamiona sa sigurnosnom opremom, komunikacijskim uređajima, računalima i pisačima. Hotel “Westin“ postat će na neki način Bijela kuća u malom. Na svakih deset metara prostora od zračne luke do središta grada, nalazit će se po jedan policijski službenik, uključujući nadvožnjake. Obavit će se protueksplozijski pregled svih nadvožnjaka i mostova kojima će predsjednička kolona proći. Tu su i dva alternativna puta kretanja, za slučaj da nešto na glavnom nije u redu.

NAJSTROŽE ČUVANA kolona vozila proći će Savskom cestom do Banskih dvoraNAJSTROŽE ČUVANA kolona vozila proći će Savskom cestom do Banskih dvora Sat vremena prije prolaska predsjedničke kolone zatvorit će se sav promet na cestovnim pravcima kojima će proći američki predsjednik. Od hotela “Westin“ do zgrade Vlade štićena kolona kretat će se Savskom cestom, Frankopanskom, te preko Mesničke doći do Banskih dvora. Upravo tu krovovi zgrada bit će premreženi snajperistima koji će pratiti bilo kakav sumnjivi pokret na okolnim prozorima stanara ili krovovima zgrada. Stoga će se stanarima okolnih zgrada preporučiti da uopće ne izlaze na prozore ili ih otvaraju u vrijeme dolaska kolone.

Čak i kad američki predsjednik bude boravio u Banskim dvorima ili na Pantovčaku, američka tajna služba ima podatke o najbržim i najsigurnijim izlazima iz zgrade. Američki agenti su zatražili i popis svih liječnika i pomoćnog osoblja u zagrebačkim bolnicama za vrijeme boravka američkog predsjednika, a koliko je sve detaljno pripremljeno, pokazuje i podatak da su provjereni i svi gosti koji će biti za stolom na ručku s američkim predsjednikom, a nisu visoki državni dužnosnici.

S američkim predsjednikom putuje i voda koju će piti te benzin kojim će se koristiti njegova limuzina. Konačni sigurnosni plan posjeta utvrđuje se nakon što pripadnici američkih sigurnosnih službi, kao i onih hrvatskih, utvrde lokaciju posjeta i rutu kretanja.

Tu prethodnicu čini između 800 pripadnika američkih službi sigurnosti. U američkoj tajnoj službi koja se brine za predsjednikovu sigurnost zaposleno je nešto više od 3000 agenata, međutim, kad je riječ o organizaciji puta u Hrvatsku i sigurnosti posjeta, radi o 20-30 tisuća ljudi raznih profila iz obiju država. Trošak će iznosti između 5 i 10 milijuna kuna, a najveći dio snosi američka administracija. Odvojeno se financiraju protokol, sigurnosne službe i administracija. Troškovi nedavnog posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima u siječnju 2008. procjenjuju se na 100 milijuna američkih dolara, i to stoga što toga dana nisu radile mnoge tvrtke koje su pretrpjele gospodarsku štetu. Čak je i Međunarodni financijski centar, u kojem radi 7000 ljudi, bio zatvoren. Bush je ove godine boravio i u Izraelu. Hotel “King David“ u Jeruzalemu bio je potpuno ispražnjen za vrijeme njegova boravka. Za vrijeme njegova posjeta u Jeruzalem je pristiglo i dodatno policijsko pojačanje od 8000 policijskih službenika, a sve je stajalo približno milijun američkih dolara. Jedini veći incident koji je mogao ugroziti život američkog predsjednika dogodio se prije tri godine u Gruziji. Muškarac koji je pokušao izvršiti atentat na Busha osuđen je na doživotni zatvor. Vladimir Arutnjan bacio je ručnu bombu na Busha dok se ovaj obraćao okupljenima na trgu glavnog gruzijskog grada Tbilisija. Bomba je završila pedeset metara od Busha, ali nije eksplodirala jer je bila neispravna. Arutnjan je po uhićenju priznao zločin, ali je nedugo potom priznanje i povukao.

Bush u središtu Zagreba

Od trenutka slijetanja na Pleso u koloni s blindiranom predsjedničkom limuzinom nalazit će se ambulantno vozilo s američkim liječnicima te komunikacijsko vozilo s najnaprednijom satelitskom tehnologijom koja američkom predsjedniku osigurava kontakt s bilo kojim dijelom svijeta i s bilo kojim državnikom ili američkim zapovjednikom, a policajci će stajati svakih deset metara duž ceste.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika