Objavljeno u Nacionalu br. 646, 2008-04-01

Autor: Berislav Jelinić

KRUPNI ULOV USKOKA

Sudac snimljen kako prima mito

Barišu Gašpara, suca Visokog trgovačkog suda, agenti Uskoka snimili su kako traži i prima mito te djeci uglednih Zagrepčana namješta pravosudne ispite

Državno sudbeno vijeće skinulo je Bariši Gašparu sudački imunitet u petak, 28. ožujkaDržavno sudbeno vijeće skinulo je Bariši Gašparu sudački imunitet u petak, 28. ožujkaBariša Gašpar, sudac Visokog trgovačkog suda u Zagrebu, uskoro će se naći na udaru Državnog odvjetništva i Uskoka jer ta državna tijela smatraju da raspolažu čvrstim dokazima da je on, među ostalim, kandidatima za polaganje pravosudnog ispita unaprijed otkrivao pitanja koja će im postavljati. Taj bi se slučaj mogao prometnuti u aferu koja najbolje pokazuje katastrofalno stanje u hrvatskom pravosuđu. On s jedne strane pokazuje da su korumpirani visokopozicionirani pravosudni dužnosnici, ali i da su osobe koje bi nakon polaganja tog ispita trebali postati suci, također spremne davati mito kako bi uopće postale suci ili odvjetnici. Gašpar je od jeseni 2004. član ispitne komisije za polaganje pravosudnih ispita za područje građanskog i trgovačkog prava. Gašpar je uletio u Uskokovu klopku sasvim slučajno, tijekom akcije “pet zvjezdica“ u Dubrovniku, kad su snimljeni njegovi razgovori s osobom koja je bila obuhvaćena Uskokovim mjerama u toj akciji. Tada je Gašpar pričao o isplati novca te su agenti Uskoka zatražili dopuštenje da snimaju i telefonske razgovore Bariše Gašpara. Agenti Uskoka raspolažu snimkama na kojima se vidi da je Gašpar šestorici kandidata za polaganje pravosudnih ispita unaprijed davao pitanja kako bi ga lakše položili.

Riječ je o djeci nekih uglednih Zagrepčana i zagrebačkih poduzetnika. Primjerice, Gašpar se u razdoblju između 3. i 18. ožujka na traženje jednog kandidata za polaganje pravosudnog ispita našao s njim i njegovim ocem. Na njihov zahtjev obećao im je da će osigurati da taj kandidat položi usmeni dio pravosudnog ispita iz područja koje Gašpar ispituje. Gašpar je 3. ožujka zatražio da ga rasporede za ispitivanje pravosudnih ispita u ožujku 2008., kako bi osigurao da baš on ispituje onoga dana kad taj kandidat polaže usmeni dio pravosudnog ispita. Nakon toga se 13. ožujka susreo s ocem tog kandidata ispred zgrade gdje živi i izdiktirao pitanja koja će pitati na ispitu. No, kako je iznenada bio hospitaliziran, Gašpar nije bio u ispitnoj komisiji pa je taj kandidat pao na pravosudnom ispitu. Takvu “zlu sreću“ imao je još jedan kandidat. Gašpar je to radio više puta, s više kandidata. Jedanput su ga agenti Uskoka snimili u jednom zagrebačkom restoranu kako jednom kandidatu daje popis pitanja koja će ga pitati. Neki od kandidata uspjeli su nakon toga položiti pravosudni ispit. Agenti Uskoka nakon toga uspjeli su otkriti da je Gašpar kao sudac izvjestitelj u predmetu u kojem se na Visokom trgovačkom sudu odlučivalo o žalbi tvrtke Civitas nova iz Zagreba, nekoliko puta uzeo mito od 25.000 eura. S osobama povezanim s tom tvrtkom Gašpar se dogovorio da će za taj iznos što prije iznijeti predmet na sjednicu sudskog vijeća. Direktor tvrtke Civitas nova je Diego Ban, a tvrtka se bavi nautičkim turizmom.



ULOGA PRAVOSUĐA Ministrica Ana Lovrin izdala je rješenje o privremenom udaljavaju Bariše Gašpara iz komisije za polaganje pravosudnih ispita; na slici s predsjednikom Vrhovnog suda Brankom HrvatinomULOGA PRAVOSUĐA Ministrica Ana Lovrin izdala je rješenje o privremenom udaljavaju Bariše Gašpara iz komisije za polaganje pravosudnih ispita; na slici s predsjednikom Vrhovnog suda Brankom HrvatinomAkcija koju će Državno odvjetništvo i Uskok pokrenuti protiv Bariše Gašpara može se smatrati jednom od osjetljivijih koje su ta dva državna tijela pokrenula. Prošle srijede Visoki trgovački sud pripremao je rješenje o Gašparovu tromjesečnom udaljenju s dužnosti.

Istoga dana Ministarstvo pravosuđa donijelo je odluku da se Gašpara privremeno udalji iz ispitne komisije za polaganje pravosudnih ispita, ali mu je dužnosnici Ministarstva nisu mogli uručiti, pa su zamolili da to učine njegovi nadređeni s Visokog trgovačkog suda.

Državno odvjetništvo taktizira s objavljivanjem akcije koju je poduzelo protiv Gašpara jer u finalizaciju akcije nije mogli ući bez dopuštenja Državnog sudbenog vijeća. Državno sudbeno vijeće tijelo je koje daje odobrenje za lišenje slobode svakog suca ili za pokretanje kaznenog postupka protiv njega. To odobrenje daje se samo na zahtjev ovlaštenog tužitelja u kaznenom postupku.

Gašpar sve do odluke Državnog sudbenog vijeća kao sudac uživa imunitet. Iznimno sudac smije biti pritvoren bez odobrenja Državnog sudbenog vijeća, ali samo ako je zatečen u činjenju kaznenog djela za koje je propisana kazna zatvora iznad pet godina. Prošlog četvrtka u to tijelo stigli su dokazi protiv Gašpara kojima raspolažu Državno odvjetništvo i Uskok. O Gašparovoj sudbini trebalo se odlučivati na javnoj sjednici Državnog sudbenog vijeća. Na internetskoj stranici Državnog sudbenog vijeća vidi se da je Ivan Mikšić, predsjednik tog tijela, još 13. ožujka najavio 40. sjednicu za 3. travnja u 9 sati. Da je u Gašparovu slučaju doista riječ o nesvakidašnjoj situaciji otkriva i to što mu je Državno sudbeno vijeće skinulo imunitet već prošlog petka. No zasad su protiv Gašpara poslani samo dokazi koji ga terete u vezi s nezakonitim pomaganjem pri pravosudnim ispitima. Treba napomenuti da Uskokovi agenti nisu uspjeli otkriti je li i koliko novca Gašpar uzimao od tih kandidata. Međutim, on to sigurno nije radio bez naknade, a čak i da jest, to je strašan udarac ugledu hrvatskog pravosuđa. Pravosudni ispit pravnici smatraju svetinjom, jer se bez položenog pravosudnog ispita ne može postati sucem, niti raditi kao odvjetnik, pa čak u nekim slučajevima ni kao odvjetnički vježbenik. Pravosudni ispit je i vrlo zahtjevan, te se za njega studenti nakon završenog fakulteta znaju pripremati i po godinu dana. Okolnosti u kojima je Gašparu u petak skinut imunitet javnosti su posve nepoznate, ali je najvjerojatnije hitno sazvana izvanredna sjednica Državnog sudbenog vijeća na kojoj se o tome odlučivalo. Nedugo potom Gašpara je ispitala policija, ali nije pritvoren.

DINKU CVITANU slučaj Gašpar dosad je najkrupniji ulov u borbi protiv korupcije u pravosuđu otkad je ravnatelj UskokaDINKU CVITANU slučaj Gašpar dosad je najkrupniji ulov u borbi protiv korupcije u pravosuđu otkad je ravnatelj UskokaAko se sumnje protiv Gašpara pokažu točnima, onda ispada da je korumpiran i dio hrvatske sudačke elite. Gašpar je kao sudac Visokog trgovačkog suda vrlo utjecajan čovjek, kojem je država iskazala veliko povjerenje. Prema sadašnjem Zakonu o sudovima trgovački sudovi ponovo su ustanovljeni kao specijalizirani sudovi za suđenje u određenim vrstama sporova kao što su pomorski i statusni sporovi, sporovi iz industrijskog vlasništva, autorski sporovi i slično. Vrijednosti oko kojih se sukobljene stranke u njima spore često su vrlo velike, a ishod takvih sporova posredno može utjecati ne samo na sudbine onih tvrtki koje sporove izgube, nego i na gospodarski život zemlje u cijelosti. Kao drugostupanjski sud za sve trgovačke sudove u Hrvatskoj, Visoki trgovački sud donosi i pravomoćne odluke u stečajnim predmetima. Protiv takvih odluka može se izjaviti samo ustavna tužba, a u ostalim stvarima može se tražiti revizija pri Vrhovnom sudu.

Neformalno se već dulje vrijeme dio sudaca trgovačkih sudova sumnjiči za korupciju. Ingrid Antičević-Marinović, bivša ministrica pravosuđa, nije htjela izabrati Nenada Šepića za predsjednika Visokog trgovačkog suda zbog navodnih repova koji se za njim vuku. Zbog sumnji u korupciju nekih sudaca trgovačkih sudova počela se svojedobno razmatrati i mogućnost da se svi ti sudovi ukinu i da se pridruže općinskim sudovima. Od toga se odustalo.

Aktualni predsjednik tog suda Srđan Šimac zasad uspješno reformira stanje u Visokom trgovačkom sudu. Šimac je još u ožujku 2006., dok je još bio vršitelj dužnosti predsjednika Visokog trgovačkog suda, iznenada smijenio dotadašnjeg zamjenika predsjednika tog suda Radojicu Sremca, dotadašnjeg predsjednika odjela evidencije sudske prakse Zdravka Junačka, te Barišu Gašpara, koji je tada bio predsjednik parnično-žalbenog odjela tog suda. Na tom položaju Gašpar je praktično pod sobom imao 98 posto svih predmeta na Visokom trgovačkom sudu.

SRĐAN ŠIMAC, šef Visokog trgovačkog suda, donio je rješenje o Gašparovu udaljavanju s dužnostiSRĐAN ŠIMAC, šef Visokog trgovačkog suda, donio je rješenje o Gašparovu udaljavanju s dužnostiGašpar je sudac Visokog trgovačkog suda od 1995. a početkom 2006. kandidirao se i za funkciju predsjednika tog suda. Tadašnji natječaj je propao zbog neprimjerenih lobiranja i neformalnih medijskih prepucavanja pojedinih kandidata. U to vrijeme na čelu deveteročlanog sudačkog vijeća Visokog trgovačkog suda bio je upravo Bariša Gašpar.

Gašpar je nakon propasti tog natječaja bio razočaran. On se na natječaj zapravo javio jer mu je jedna osoba iz Ministarstva pravosuđa dan prije isteka roka za prijave javila da bi ga tadašnja ministrica Vesna Škare -Ožbolt mogla podržati. On je povjerovao toj informaciji i javio se na natječaj, iako sam to nije planirao učiniti. Poslije su se počele komplicirati i okolnosti oko tog natječaja koji je na kraju propao, a istodobno je zbog drugih razloga bila smijenjena i Vesna Škare - Ožbolt. Ona ga je uoči smjene navodno nagovarala da sazove sjednicu sudačkog vijeća, te da izabere kandidata kojega je ona podržavala. To nije bio Gašpar. Gašpar je odbio to učiniti, a istodobno je stekao dojam da ga je Vesna Škare - Ožbolt htjela izmanipulirati.

Zato je nakon svega bio pun gorčine, a u razgovoru za Nacional progovorio je o svojoj kandidaturi ovako: “Neki moji znanci i prijatelji čak su me kritizirali što u svojoj biografiji nisam spomenuo da sam bio dragovoljac Domovinskog rata i aktivan u studentskom pokretu 1971. Međutim, nisam to isticao da mi netko ne bi imputirao da želim naknadno kapitalizirati ono što sam smatrao časnim činiti u to vrijeme. Htio sam u utakmicu s ostalim kandidatima ući isključivo prema profesionalnim parametrima.“ Gašpar je tada komentirao i tvrdnje da su trgovački sudovi leglo korupcije: “Ne slažem se s tvrdnjama da su trgovački sudovi leglo korupcije. Ti su napisi tendenciozni i neistiniti. Nisam vidio ni čuo da je netko dokazao te svoje tvrdnje.“ Kako stvari stoje, Bariša Gašpar mogao bi postati jedan od rijetkih sudaca kojem bi se moglo dokazati da je korumpiran.

Gašpar bio stručni suradnik Vrhovnog suda

Bariša Gašpar je sudac Visokog trgovačkog suda od 1995. Rodom je iz Umčana kraj Vrgorca. Pravni fakultet u Zagrebu završio je 1972., pet godina poslije položio je pravosudni, a u srpnju 1994. i javnobilježnički ispit. Nakon vježbeničke prakse u Općinskom javnom tužilaštvu u Vukovaru i Zagrebu 1973. i 1974. zaposlio se u Općinskom sudu u Vrgorcu, gdje je bio i predsjednik suda. Radio je kao stručni suradnik u kaznenom odjelu Vrhovnog suda, a zatim je bio i sudac Okružnog privrednog suda u Zagrebu, te sudac Županijskog suda u Splitu. Gašpar je kao sudac općinskog suda sudio u svim vrstama predmeta, a kao sudac Okružnog suda u Splitu radio je na drugostupanjskim građanskim predmetima. Kao sudac trgovačkog suda radio je na registarskim, statusnim i stečajnim predmetima, a u Visokom trgovačkom sudu angažiran je ponajviše na rješavanju statusnih i registarskih predmeta.

Bariša Gašpar slomio nogu

Bariši Gašparu Državno sudbeno vijeće skinulo je sudački imunitet zbog namještanja pravosudnih ispita, a prošle srijede Ministarstvo pravosuđa donijelo je odluku da ga se udalji iz ispitne komisije za polaganje pravosudnih ispita. Ujedno je Visoki trgovački sud pripremio rješenje o Gašparovu tromjesečnom udaljenju s dužnosti. Gašpar je ionako proteklih tjedana bio na bolovanju jer je nedavno ispred svoje kuće slomio nogu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika