05.04.2008. / 13:44

Autor: Igor Ćutuk

AMERIČKI PREDSJEDNIK NAPUSTIO HRVATSKU

George Bush na Markovu trgu: NATO i Amerika stat će uz vas

George Bush, uoči odlaska iz Hrvatske, na Markovu je trgu hrvatskim građanima poručio da mogu računati na zaštitu NATO-a i Amerike

Američki predsjednik George W. Bush i premijer Ivo Sanader pred mnoštvom na Markovu trguAmerički predsjednik George W. Bush i premijer Ivo Sanader pred mnoštvom na Markovu trguAmerički predsjednik George W. Bush pozdravom s hrvatskim vojnicima koji su sudjelovali u misiji u Afganistanu završio je dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj i u 13 sati i 40 minuta napustio našu zemlju te otputovao u ruski Soči na susret s predsjednikom Vladimirom Putinom.

George Bush je, uoči odlaska, u govoru pred približno četiri tisuće akreditiranih uzvanika na Markovu trgu hrvatskim građanima poručio kako mogu računati na podršku Amerike i NATO-a.

"Dobro jutro", pozdravio je na hrvatskome okupljene i ponovio da je sretan što je došao i da mu je čast biti tu s čelnim ljudima Hrvatske.

"Hrvatska je danas drukčija nego prije desetak godina i Amerikanci se dive vašoj hrabrosti i ustrajnosti. Ako ikakava opasnost zaprijeti vašem narodu, NATO i Amerika će stajati uz vas i nitko vam nikada neće oduzeti slobodu", poručio je Bush, na što je publika odgovorila gromoglasnim pljeskom.

Premijer Ivo Sanader Bushu se obratio na hrvatskome jeziku, istaknuvši kako je Amerika jedna od država koja je pomogla da i Hrvatska ostvari svoj san.

"Želim Vam zahvaliti na potpori i prijateljstvu. Danas zajedno s vama dijelimo iste vrijednosti, a za te vrijednosti su se borili naši branitelji u Domovinskom ratu i danas im iskazujemo našu posebnu zahvalnost", izjavio je premijer Sanader.

Bush i Sanader razgovarali o stanju u regijiGeorge Bush u Plavom salonu Vlade upisao se u Zlatnu knjigu visokih gostijuGeorge Bush u Plavom salonu Vlade upisao se u Zlatnu knjigu visokih gostijuPrije govora na Markovu trgu, Sanader je s Bushem u Banskim dvorima razgovarao o bilateralnim odnosima, poboljšanju gospodarske suradnje dviju zemalja i temama vezanim za regiju. Zajednički su podržali približavanje svih zemalja jugoistočne Europe euroatlantskim integracijama, izrazivši istodobno žaljenje što Makedonija na samitu NATO-a u Bukureštu nije dobila pozivnicu za priključenje Savezu.

George Bush je, unatoč ranijim posjetima Richarda Nixona 1970. i Billa Clintona 1996. godine, prvi američki predsjednik koji je boravio u službenom državničkom posjetu našoj zemlji.

Bush kod Mesića progovorio hrvatskiAmerički i hrvatski predsjednik George Bush i Stjepan Mesić na PantovčakuAmerički i hrvatski predsjednik George Bush i Stjepan Mesić na PantovčakuDvodnevni je protokol započeo sinoćnjim svečanim prijmom kod predsjednika Stjepana Mesića, a Bush je tom prigodom prvi put progovorio i nekoliko riječi na hrvatskome jeziku.

"Pozdrav vojnici", pročitao je s papirića u ruci pozdrav kojim se obratio počasnoj zaštitnoj gardi postrojenoj u povodu njegova susreta s Mesićem.

Bush je u pratnji supruge Laure na Pantovčak stigao sinoć u 18 sati i 26 minuta, a dočekali su ga predsjednik Stjepan Mesić i supruga Milka. Nakon intoniranja američke i hrvatske himne, Bush je tijekom pregleda počasne bojne kimanjem glave pozdravio premijera Ivu Sanadera i predsjednika Sabora Luku Bebića.

Bush i Mesić su na Pantovčaku razgovarali iza zatvorenih vrata, a oko 20 sati počela je svečana večera kada se američki predsjednik prvi put obratio hrvatskoj javnosti.

Prvi je govorio Mesić, čitajući s papira govor na hrvatskom u kojem je pozdravio Busha i izrazio mu dobrodošlicu. Rekao je da između Hrvatske i SAD-a ima mnogo poveznica, od Nikole Tesle do Dubrovnika, koji je među prvima priznao SAD, ali kako je najvažnija poveznica borba protiv fašizma i nacizma.

"Hrvatska je mala zemlja, ali mi želimo prijatelje širom svijeta", rekao je na kraju govora Mesić.

Bush impresioniran hrvatskim košarkaškim timomSusret dvojice predsjednika na Pantovčaku prošao je u opuštenoj atmosferiSusret dvojice predsjednika na Pantovčaku prošao je u opuštenoj atmosferiGeorge Bush se nadovezao na Mesićevu rečenicu i rekao: "Kažete da ste mala zemlja, ali ja sam impresioniran vašim velikim srcima i velikim košarkaškom timom", što je izazvalo smijeh okupljenih.

Naglasio je da cijeni hrvatsko gostoprimstvo te da pozdravlja pozivnicu Hrvatskoj da se pridruži NATO savezu, kao i pomoć koju Hrvatska pruža u Afganistanu.

"Čast mi je da ste naš dobar saveznik, dižem čašu vama i divnim hrvatskim ljudima", nazdravio je Bush.

Nakon toga, počela je svečana večera zatvorena za medije.

Bush je u Hrvatsku stigao sa samita NATO-a iz Bukurešta, zrakoplovm Air Force One, u pratnji supruge Laure i američke državne tajnice Condolezze Rice jučer u 14 sati i 55 minuta.

Ususret Bushevu zrakoplovu desetak minuta ranije poletjela su dva hrvatska MIG-a 21, a nekoliko minuta prije njegova slijetanja na Pleso je stigao još jedan američki zrakoplov iznimno sličan onome kojim je Bush doputovao.

S američkim predsjednikom stiglo stotinjak novinara iz SAD-a

Američkoga predsjednika pri izlasku iz zrakoplova dočekao je počasni vod Hrvatske vojske, a dobrodošlicu mu je prvi izrazio hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Busha su potom pozdravili Saša Perković, savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Republike Hrvatske, Bianca Matković, državna tajnica za politička pitanja, Andrea Javor iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija te Robert Anthony Bradtke, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj.

S američkim je izaslanstvom u Hrvatskoj je jučer i danas boravilo stotinjak novinara iz SAD-a.

Američki mediji o Bushevu posjetu Hrvatskoj

Američki mediji prenose agencijska izvješća o posjetu predsjednika Georgea W. Busha Hrvatskoj, ističući kako je Bush došao u Zagreb proslaviti pozivnicu u NATO za Hrvatsku, izvijestila je HINA.

"Predsjednik Bush pohvalio je Hrvatsku kao bliskog i pouzdanog saveznika na početku posjeta najnovijem NATO-ovu novaku na Balkanu", ističe The New York Times.

Chicago Tribune izvješćuje da je Bush čestitao Hrvatskoj na članstvu u NATO-u, ali i dodaje kako je u središtu Zagreba oko 250 ljudi održalo antiratni prosvjed, noseći transparente protiv NATO-a.

Televizijska mreža MSNBC News izvijestila je da je predsjednik Bush u razgovoru s hrvatskim kolegom Mesićem ponovio poziv na rješavanje spora oko imena Makedonije koji je povećao strah od nestabilnosti na Balkanu.

Novinar Associated Pressa Matthew Lee napisao je kako je "u petak u Zagrebu život stao ili se tako čini zbog strogih mjera sigurnosti zbog Busheva posjeta". Naglasio je da u škole i vrtići u većem dijelu grada bili zatvoreni u podne te da su neki savjetovali djeci da ostanu kod kuće.

Govor američkoga predsjednika Georgea W. Busha hrvatskim građanima i zbivanja na Markovu trgu zabilježio je Nacionalov fotograf Josip Regović.

Fotogalerija

  • Američki predsjednik George W. Bush i premijer Ivo Sanader pred mnoštvom na Markovu trgu
  • Bush i Sanader nakon govora na Markovu trgu
  • Busheva supruga Laura u društvu Mirjane Sanader
  • Govor američkog predsjednika pratilo je približno četiri tisuće akreditiranih uzvanika
  • George Bush u Plavom salonu Vlade upisao se u Zlatnu knjigu visokih gostiju
  • Američki i hrvatski predsjednik George Bush i Stjepan Mesić na Pantovčaku
  • Susret dvojice predsjednika na Pantovčaku prošao je u opuštenoj atmosferi

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika