06.04.2008. / 17:18

Autor: Igor Ćutuk

REAKCIJE

Sanader: Bushev posjet vrhunac afirmiranja RH

Premijer Ivo Sanader ocijenio je kako će posjet Georgea W. Busha donijeti napredak i na unutarnjopolitičkom planu, a pozivnica u NATO biti poticaj za ulazak u drugi elitni klub - EU

Ovotjedni službeni posjet američkoga predsjednika Georga Busha Hrvatskoj vrhunac je afirmiranja i učvršćivanja položaja naše zemlje u međunarodnoj zajednici, izjavio je danas premijer Ivo Sanader, ističući kako će pozivnica za NATO biti poticaj za ulazak i u drugi elitni klub – Europsku uniju.

"Pozivnica za NATO i buduće članstvo u Europskoj uniji ono je o čemu su sanjali naraštaji Hrvata, a mi ćemo to sada ostvariti", rekao je Sanader.

Naglasio je da vanjskopolitički uspjesi donose napredak i na unutarnjopolitičkom planu jer jamče sigurnost investicija.

Ponovio je i da za ulazak Hrvatske u NATO ne treba referendum, jer se na taj Savez ne prenosi dio državnoga suvereniteta.

Mediji u susjednim zemljama ističu pak kako su poruke koje je američki predsjednik George W. Bush poslao tijekom posjeta Zagrebu iznimno su važne za cijelu regiju jer nude nova jamstva sigurnosti i stabilnosti.

HINA javlja da je posjet američkog predsjednika Hrvatskoj na naslovnicama gotovo svih dnevnih listova u susjednoj Bosni i Hercegovini, a izvješća o njegovim aktivnostima u Zagrebu na prvom su mjestu i u svim informativnim emisijama elektroničkih medija.

"NATO otvoren za regiju", naslov je kojim je o Bushevim porukama svoje čitatalje danas izvijestio sarajevski Dnevni avaz.

List podsjeća kako je Bush izrazio zadovoljstvo činjenicom da su BiH i Crna Gora intenziviranim dijalogom napravile korak bliže k NATO-u kao i da taj savez ima za cilj ujediniti sve zemlje regije pod svojim okriljem.

Da je predsjednik Bush dao novi poticaj stabiliziranju regije zaključuje i list Oslobođenje, no podsjeća kako je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivo Sanader u svojem govoru naglasio važnost trajnog rješavanja problema u BiH.

"Nitko vam više neće oduzeti slobodu", najvažnija je poruka koju je na naslovnici objavio mostarski Dnevni list, koji citira i Busheve riječi da su Hrvati pokazali kako gorljiva želja za slobodom može otopiti čak i željeznu zavjesu.

Bush susretom s Putinom u Sočiju završio europsku turneju

Američki predsjednik George W. Bush otputovao je iz ruskog crnomorskog ljetovališta Sočija u Washington, nakon posljednjeg sastanka s ruskim predsjednikom Vladimorom Putinom koji sa svojeg položaja odstupa idućeg mjeseca.

Dvojica predsjednika na današnjem sastanku nisu uspjeli riješiti razmirice oko najvažnijih pitanja oko postavljanja američkog proturaketnog sustava u Europi, ali su dogovorili jačanje dijaloga u budućim rusko-američkim odnosima.

"Ruska strana jasno je rekla da se ne slaže s odlukom o lokacijama u Poljskoj i Češkoj i ponovila je svoj prijedlog alternative", kaže se u završnoj izjavi objavljenoj nakon sastanka.

"Razlika je temeljna i bitna. SAD ima svoju viziju, mi svoju. Naša zabrinutost i dalje postoji, i predsjednik Bush ju je još jednom čuo. Ozbiljno ju je shvatio. Unatoč neslaganju s raktenim štitom, Moskva nije odbacila američki prijedlog o suradnji. Na redu su stručnjaci da o njemu ozbiljno razmisle", izjavio je Putin.

Bush je još jednom podsjetio da je hladni rat završio. "Naš najveći zadatak je objasniti Moskvi da raketni štit nije uperen protiv Rusije. To je projekt budućnosti koji treba obraniti Europu od mogućeg terorizma iz nesigurnih dijelova svijeta, kao što je Bliski istok", rekao je Bush.

Bushev posjet Rusiji bio je ujedno i posljednja etapa njegova jednotjednog posjeta Europi, tijekom kojega je boravio i u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika