Objavljeno u Nacionalu br. 647, 2008-04-07

Autor: Plamenko Cvitić

Na Markovu trgu

7 tema razgovora s Georgeom Bushom

SASTANCI na vrhu rijetko rješavaju komplicirana pitanja, ali Sanader je izborom tema dao do znanja što je za Hrvatsku važno

MARKOV TRG Ceremoniji za građanstvo prethodili su iznimno važni razgovori predsjednika Busha i premijera SanaderaMARKOV TRG Ceremoniji za građanstvo prethodili su iznimno važni razgovori predsjednika Busha i premijera SanaderaTijekom drugog dana svog službenog posjeta Hrvatskoj američki predsjednik George W. Bush uz visoke je počasti bio primljen u zgradi hrvatske vlade gdje mu je domaćin bio hrvatski premijer Ivo Sanader. Nakon što je Bush sa svojom delegacijom u subotu ujutro u 9.30 pristigao u zgradu na Markovu trgu, prvi dio jutra bio je protokolaran: premijer Sanader prvo je Busha upoznao sa svim članovima Vlade, a nekoliko minuta kasnije svog je gosta odveo u Plavi salon, u kojem se Bush upisao u Zlatnu knjigu.

Teme razgovora
  1. NATO
    Pozivnica za NATO prva je bila na dnevnom redu sastanka u Banskim dvorima: dogovoren je prvi korak u pristupanju savezu
  2. Položaj Hrvatske u regiji
    Američki gosti prihvatili su da Hrvatska dobije poseban status u regiji kao najstabilnija zemlja i primjer ostalim državama Balkana
  3. Stanje u Bosni i Hercegovini
    Položaj bosanskih Hrvata - Sanader je od SAD-a tražio jamstvo da će Hrvati ostati jednakopravan konstitutivni narod
  4. Vizni režim za hrvatske državljane
    Ukidanje viza za hrvatske državljane još nije izgledno, ali će se američka viza u budućnosti dobivati brže i jednostavnije
  5. Dvostruko oporezivanje
    Premijer Sanader zamolio je predsjednika Busha da utječe na potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
  6. Prelet iznad hrvatskog teritorija
    Osim o sporazumu "Otvoreno nebo", razgovaralo se i o mogućnosti da Continental spoji hrvatske zračne luke s SAD-om
  7. Američki investitori u Hrvatskoj
    Predloženo je da Hrvatsku u najskorije vrijeme posjete američki gospodarstvenici, razgovaralo se o proizvodnji biogoriva u Slavoniji

Uslijedila su dva sastanka čiji je sadržaj bio zatvoren za medije: zajednički razgovor hrvatskih domaćina i američkogCONDOLEEZZA RICE Američka ministrica vanjskih poslova s hrvatskim dužnosnicima Jadrankom Kosor, Damirom Polančecom, Đurđom AdlešičCONDOLEEZZA RICE Američka ministrica vanjskih poslova s hrvatskim dužnosnicima Jadrankom Kosor, Damirom Polančecom, Đurđom Adlešič izaslanstva, te razgovor koji su u četiri oka u premijerovu kabinetu vodili prvi čovjek SAD-a i hrvatski premijer Ivo Sanader. Premda su neke od tema koje su se spominjale na tim sastancima samorazumljive ili su o njima već izvijestili mediji, poput hrvatske pozivnice za NATO i stanja u susjednim zemljama, izvori bliski hrvatskom državnom vrhu za Nacional su otkrili da su George W. Bush i Ivo Sanader s najbližim suradnicima razmijenili stavove o čak sedam različitih pitanja. Kako ističe Nacionalov izvor, premda se katkad vjeruje da službeni državnički posjeti uključuju i tajnovite, ad hoc i konretne dogovore oko važnih pitanja, činjenica je da službene administracije dviju zemalja tjednima, mjesecima, a pokatkad i godinama rješavaju otvorena pitanja koja su često vrlo komplicirana.


Zbog toga, vrlo je izvjesno da je i razgovor u četiri oka Georgea W. Busha i Ive Sanadera bio tek zajedničko potvrđivanje unaprijed dogovorenih stavova dviju zemalja.
Ipak, takvi su razgovori dobra prilika da sugovornici u direktnom kontaktu jedan drugome istaknu važnost kojom prilaze određenoj temi, što se, uostalom, može iščitati i iz tema o kojima svaki od njih želi razgovarati. Prvom sastanku u svečanoj dvorani zgrade Vlade s hrvatske su strane prisustvovali premijer Sanader i njegovi najbliži suradnici. Američko izaslanstvo predvodio je George W. Bush, a u njegovoj pratnji bili su i državna tajnica Condoleezza Rice i Bushev savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley. Nakon polusatnog razgovora dvaju izaslanstava Sanader je odveo američkog predsjednika u svoj kabinet, u kojem su njih dvojica u petnaestak minuta nasamo mogli još jednom “pretresti” teme izaslanstava. Nedugo nakon toga zajedno su se uputili na Markov trg, gdje je nekoliko tisuća ljudi čekalo da im se prvi čovjek SAD-a i hrvatski premijer javno obrate.

PREDSJEDNIKA BUSHA na aerodromu su dočekali Gordan Jandroković, Tomislav Jakić, Saša Perković i drugi dužnosniciPREDSJEDNIKA BUSHA na aerodromu su dočekali Gordan Jandroković, Tomislav Jakić, Saša Perković i drugi dužnosniciA tog jutra u zgradi Vlade prvo se raspravljalo o pozivnici za NATO, koju je Hrvatska dobila samo dva dana prije u Bukureštu. Premda su dio hrvatske javnosti i neki mediji stekli dojam kao da je Hrvatska prošlog tjedna postala članica Sjevernoatlantskog saveza, NATO-ova pozivnica zapravo je bila tek početak složene procedure pristupnih pregovora koja bi, kako ističu Nacionalovi izvori, trebala biti dovršena za 12 mjeseci, kad bi Hrvatska i službeno postala članicom Saveza uoči NATO-ova summita u proljeće 2009. U tom smislu, dvije su delegacije razgovarale o konkretnim zadacima koji su pred Hrvatskom, a zaključeno je da će hrvatska vlada u iduća dva-tri tjedna načiniti plan ponude objekata i procedura korištenja postojećih vojnih i civilnih objekata za potrebe NATO-a. Taj plan bit će osnova za pismo namjere, odnosno memorandum o razumijevanju između Hrvatske i NATO-a, koji će potpisati ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i uputiti ga u sjedište NATO-a u Bruxelles. Na temelju tog memoranduma Hrvatska bi već u srpnju trebala potpisati protokol o pristupu NATO-u kojim se obvezuje na ispunjenje svih uvjeta za pristupanje vojnom savezu, a potom taj dokument, odnosno hrvatsku kandidaturu, moraju ratificirati sve zemlje članice NATO-a.

Druga tema o kojoj se razgovaralo u svečanoj dvorani hrvatske vlade bila je uloga Hrvatske u jugoistočnoj Europi kao “regionalnog lidera”, a američki gosti prihvatili su poseban status Hrvatske kao najstabilnije zemlje i primjera ostalim državama bivše Jugoslavije. U tom smislu hrvatski su dužnosnici izrazili spremnost da svojom politikom teže smirivanju napetosti u susjednoj BiH i Srbiji, što je, dakako, povezano sa situacijom na Kosovu. Sjedinjene Države od Hrvatske očekuju ozbiljan angažman tijekom hrvatskog članstva u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, a američki predsjednik Bush istodobno je podupro ulazak Hrvatske u Europsku Uniju.
Treća tema, koju je u razgovoru s Georgeom W. Bushem otvorio hrvatski premijer, bila je susjedna Bosna i Hercegovina, s posebnim naglaskom na položaj bosanskih Hrvata. Sanader je, naime, od Amerike tražio jamstvo da međunarodna zajednica Hrvate u BiH i dalje tretira kao jednakopravan konstitutivni narod, te da se intenzivnije pristupi rješavanju problema na koje upozoravaju Hrvati u Bosni.

Četvrta tema, o kojoj je tijekom obraćanja hrvatskim novinarima progovorio i sam predsjednik Bush, ticala se viznog režima koji američka administracija provodi prema hrvatskim građanima. Premda se u dijelu hrvatske javnosti pojavila nada da hrvatski građani pri putovanju u Sjedinjene Države više neće trebati vize, kao što je to, primjerice, slučaj s građanima susjedne Slovenije, Nacionalovi izvori ističu da takva mogućnost nema velike šanse, odnosno da je eventualno moguća tek nakon što Hrvatska postane članica Europske Unije. Dotad je mnogo izvjesnije da bi američka vlada mogla ublažiti vizni režim prema Hrvatskoj, što bi u praktičnom smislu značilo da će hrvatski građani u skorijoj budućnosti američku vizu dobivati brže i jednostavnije, što bi se postiglo suspenzijom nekih uvjeta koje oni trenutačno moraju ispuniti pri traženja vize za SAD.

Petu temu američkim je gostima nametnula hrvatska strana, a riječ je o problemu dvostrukog oporezivanja. Hrvatska, naime, već dugi niz godina pokušava privoljeti američku stranu da zajednički potpišu sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, koji bi povećao broj američkih investicija u Hrvatsku. Tijekom devedesetih hrvatsko i američko ministarstvo financija razmijenili su preliminarne nacrte tog sporazuma, ali nikad nije došlo do konačne realizacije. Budući da se Hrvatskoj u nastojanjima da se taj sporazum postigne 2007. pridružila i američka farmaceutska kompanija Barr koja je kupila Plivu, premijer Sanader zamolio je prvog čovjeka SAD-a da utječe na američko ministarstvo financija da se cijeli postupak ubrza.

Šesta tema o kojoj su razgovarali Bush i Sanader bio je zračni promet. Naime, još prije tri tjedna Hrvatska i SAD postigli suBLINDIRANA VRATA na predsjedničkoj limuzini debela su kao na sefuBLINDIRANA VRATA na predsjedničkoj limuzini debela su kao na sefu sporazum o proširenju i liberalizaciji civilnog zračnog prometa između dviju zemalja kroz ugovor “Otvoreno nebo”, koji SAD već ima potpisan s 91 zemljom, a nakon četverogodišnjih pregovora prije nekoliko dana potpisan je i između SAD-a i Europske Unije. Taj ugovor dokida desetljećima stare restrikcije u zračnom prometu, pa će odsad zračni prijevoznici potpuno samostalno, bez utjecaja državnih administracija, moći odlučivati o gradovima koje će povezivati, o učestalosti letova i - cijenama. Prema nekim izvorima, tijekom razgovora dvaju izaslanstava bila je spomenuta mogućnost da u vrlo bliskoj budućnosti neka od američkih zračnih kompanija, najvjerojatnije Continental, poveže hrvatske zračne luke s većim američkim gradovima.

Posljednja tema o kojoj se u subotu ujutro razgovaralo u zgradi hrvatske vlade bila je gospodarska suradnja SAD-a i Hrvatske. Prema statističkim pokazateljima, ukupna je međusobna robna razmjena dviju zemalja u 2007. premašivala 830 milijuna dolara: Hrvatska je lani u SAD izvezla robe u vrijednosti od 347,5 milijuna dolara, što je 6,2 posto više nego godinu prije, a uvoz iz SAD-a povećan je za 32 posto, pa je lani iznosio 483,2 milijuna dolara. Zanimljiva je i većinska struktura robne razmjene dviju zemalja: u hrvatskom izvozu u Ameriku prednjače draguljarski predmeti, lijekovi, revolveri i pištolji, a iz Amerike se u Hrvatsku najviše uvoze automobili, lijekovi te informatički i medicinski strojevi i uređaji. Sugovornici s obje strane složili su se da gospodarsku suradnju treba još više ojačati, a hrvatski su dužnosnici pogotovo iskazali interes da u Hrvatsku dođu američki investitori, pa je predloženo da se u najskorije vrijeme organizira posjet američkih gospodarstvenika Hrvatskoj.

Tijekom razgovora o gospodarskoj suradnji predsjednik Bush i njegovi suradnici izrazili su volju za jačanjem poslovnih veza između Hrvatske i SAD-a, no istodobno su upozorili na probleme koje dosadašnji američki investitori spominju uz Hrvatsku - sporost pravosuđa i birokraciju. Premijer Sanader svojim je gostima obećao reforme i na tom polju, a konkretno se razgovaralo o projektu jednog američkog investitora koji u Slavoniji želi sagraditi tvornicu u kojoj bio se od kukuruza proizvodio bioetanol.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika