08.08.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

ZAGREB

INA PRODALA BIJELE NOĆI


Hrvatska naftna kompanija INA je u ponedjeljak dovršila prodaju Bijelih noći, svojih naftnih polja u Sibiru, objavio je Vjesnik u utorak. Prema neslužbenim informacijama INA je za Bijele noći, iz kojih je crpila polovicu svoje proizvodnje nafte, dobila oko 75 milijuna dolara od ruskog proizvođača nafte Rosneftgasa. Od te svote INA će morati odvojiti 16 milijuna na ime dugovanja ruskim dobavljačima, a 20 milijuna će biti odvojeno na posebnom računu za slučaj da se naknadno utvrde neki gubici koji su nastali za vrijeme dok je hrvatska naftna kompanija upravljala tim poljima.

Posljednji pokušaj prodaje Bijelih noći propao je 29. ožujka u vrlo dramatičnim okolnostima nakon što je INA potencijalnom kupcu, ruskoj tvrtci Slavneft, priznala postojanje četiriju tajnih ugovora, koje su bivši direktor Davor Štern i dvojica njegovih suradnika, Pavle Uroda i Marijan Pejčić, potpisali uz glavni, javni dokument o kupoprodaji Bijelih noći. Slavneft je također nudio 75 milijuna dolara za Bijele noći, ali su nakon saznanja o tajnim ugovorima njihovi pregovarači smjesta raskinuli već potpisani ugovor, prekinuli daljnje razgovore i vratili se u Moskvu.
INA je svojedobno Bijele noći platila 20 milijuna dolara i unatoč velikim ulaganjima ipak će profitirati na ovom poslu.
Detalji prodaje Bijelih noći Rosneftgasu bit će poznati u petak.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika