Objavljeno u Nacionalu br. 648, 2008-04-15

Autor: Maroje Mihovilović

Vruće praške noći

Predsjednik slab na stjuardese

Češki predsjednik Vaclav Klaus (67) nalazi se usred skandala - novine su otkrile da ima 40 godina mlađu ljubavnicu, stjuardesu iz njegova predsjedničkog aviona - ali i drugi češki političari nalaze se u sličnoj situaciji

POPULARNOST ZAJAMČENA Nova ljubavna afera nije uopće naškodila Václavu Klausu jer Česi smatraju da je riječ o privatnim stvarima te ga i dalje cijene kao vrhunskog političaraPOPULARNOST ZAJAMČENA Nova ljubavna afera nije uopće naškodila Václavu Klausu jer Česi smatraju da je riječ o privatnim stvarima te ga i dalje cijene kao vrhunskog političaraDa je neki drugi svjetski državnik učinio ono što i 67-godišnji češki predsjednik Václav Klaus, vjerojatno više ne bi bio predsjednik. No Klaus nije ni u kakvim problemima, štoviše, u nekim češkim krugovima čak mu je porasla popularnost. Vara ženu s plavušom koja je od njega mlađa 40 godina. Češka se štampa o tome naveliko raspisala, objavila fotografije koje to nedvosmisleno dokazuju, a on se zbog toga uopće ne uzbuđuje. Kad su ga novinari pitali jesu li fotografije autentične, on je odgovorio: “One nisu fotomontaža, a nisu ni koincidencija.“ Na pitanje kako će to objasniti 64-godišnjoj supruzi Liviji, odgovorio je: “To se ne može objasniti. Za to nema objašnjenja.“ Fotografije je objavio praški tabloid Aha. Njegovi su fotoreporteri u petak 7. ožujka pratili Klausa od ranog jutra do jutra sljedećeg dana. Bio je to dan njegove druge predsjedničke inauguracije.

Prvi je put izabran 2003., a u veljači ove godine dobio je i drugi petogodišnji mandat. Tog 7. ožujka u 10 sati ujutro na svečanoj inauguraciji položio je zakletvu i potpisao je perom vrijednim milijun kuna. U 10.50 sa suprugom Livijom bio je u praškoj katedrali na misi u povodu inauguracije. Potom je obavljao predsjedničke poslove, a kasnije popodne otišao do golf kluba Erpet u praškoj četvrti Smichov, gdje je s njim bila mlada plavokosa stjuardesa Petra Bednářová. U 22.30 automobilom Audi A8 odvezli su se u Sporthotel u praškoj četvrti Vestci, kamo su stigli u 22.50. Ondje su proveli cijelu noć i iz hotela izišli u 6.10 ujutro. Klaus je potom Bednářovu automobilom odvezao do aerodroma Kbel, a on je produžio kući, gdje stanuje sa suprugom Livijom, kamo je stigao u 6.38.



Sve su to snimili i objavili fotoreporteri tabloida Aha. U popratnom tekstu otkrili su da plavuša ima 27 godina, da je već šest godina stjuardesa, posljednjih godina u predsjedničkom avionu. Prije šest godina bila je u finalu natjecanja za najljepšu stjuardesu “Miss Air“, ali nije ušla među prve tri. Natjecala se pod geslom “što te ne ubije, to te ojača“. Tabloid tvrdi da je Klausova ljubavnica već tri godine. Ta senzaciju Čehe nije jako začudila jer znaju da je Klaus slab prema mlađim ženama, i to upravo stjuardesama. Kad je 1991. tek počinjao političku karijeru u postkomunističkoj Čehoslovačkoj, imao je 50 godina, a njegova prva ljubavnica stjuardesa upola manje. Drugi put, 2002. kad je bio predsjednik parlamenta, u državnom avionu zapazio je stjuardesu Kláru Lohnisku, koja mu je postala ljubavnicom. Tada je imao 61 godinu, a Lohniská 24. I tada je izbio skandal, a on je to filozofski komentirao: “Ako ideš preko ceste dok je na semaforu crveno, moraš računati i na mogućnost da se posklizneš i da te pregazi auto.“ Klaus je ljubazan prema novinarima i priznaje preljub. Bednářová nije htjela razgovarati s novinarima, koji su utvrdili da ona leti na komercijalnim linijama kad je predsjednički avion u hangaru. I predsjednikova supruga Livia Klausová odbila je razgovarati s novinarima. Procjenjuje se da ona neće zatražiti razvod jer je pratila muža na službenim putovanjima u Poljsku i Slovačku nakon što je afera dospjela u javnost.

DAN SVOJE DRUGE INAUGURACIJE Václav Klaus proveo je tako da je dao zakletvu i otišao na misu sa suprugom, potom je obavljao državničke poslove, a popodne se sastao s ljubavnicom s kojom je proveo i noć u hoteluDAN SVOJE DRUGE INAUGURACIJE Václav Klaus proveo je tako da je dao zakletvu i otišao na misu sa suprugom, potom je obavljao državničke poslove, a popodne se sastao s ljubavnicom s kojom je proveo i noć u hoteluKomentari su mahom vrlo blagi, kao da člankopisci smatraju da Klaus nije osobito zgriješio. Pisalo se čak i da je time pokazao da je “pravi muškarac“. Praški list Mladá fronta Dnes napisao je: “Postoji američka poslovica koja kaže da političar koji vara svoju ženu obično prevari i svoje glasače, ali je očito da se to ne odnosi na Češku.“ Ni populistički dnevnik Lidové Noviny nije osudio Klausa: “Česi su na ovu aferu samo slegnuli svojim liberalnim ramenima.“

Zaista, javnost nije osobito prosvjedovala protiv Klausa, koji je relativno popularan. Riječ je o političaru koji u nekim stvarima ima neobične stavove, ali kojem Česi priznaju da je za njih dosta napravio dok je 90-ih kao predsjednik vlade provodio najtežu fazu privredne reforme. Ni među političarima nije bilo posebnih osuda. Uostalom, vođe glavnih političkih snaga u Češkoj - 51-godišnji premijer Mirek Topolánek i šef opozicije 55-godišnji Jiří Paroubek - ponašaju se kao i Klaus.

Skandal u čijem je središtu Topolánek vuče se od ljeta 2006., a vrhunac je bio u srpnju 2007. kad je na čelu velike državno-poslovne delegacije trebao otputovati u Jemen i Etiopiju. U zadnji čas otkazao je put i za šefa delegacije imenovao svog zamjenika, obrazloživši to “važnim razlozima“. Etiopska vlada prihvatila je obrazloženje, ali jemenska nije, dobro znajući kakvi su to “važni razlozi“.

Topolánek nije otputovao jer je htio biti uz ljubavnicu - tada 39-godišnja zastupnica češkog parlamenta Lucie Talmanová tih je dana rodila njihova sina. On je prisustvovao porodu i potom na tiskovnoj konferenciji rekao da je rođenje dječaka, koji će se zvati Nicolas, prošlo uredno i spontano. Pritom je objasnio da je od supruge Pavle Topolánkove, s kojom ima troje odrasle djece, dva sina i kćer, zatražio razvod, ali da mu ga ona ne da. Da ima ljubavnicu, mnogo mlađu zastupnicu iz svoje stranke, otkrilo se u ljeto 2006. Bila je to velika priča za tabloide, jer se o 39-godišnjoj Talmanovoj već i prije zbog privlačnog izgleda pisalo kao o “Miss češkog parlamenta“, a i stoga što je iznimno brzo napredovala do mjesta potpredsjednice parlamenta. To je otkriveno u za Topoláneka neugodnom razdoblju, kad je kao vođa stranke koja je pobijedila na izborima upravo u ljeto 2006. radio na sastavljanju nove vlade. Njegova nevjera toliko je razbjesnila njegovu ženu da se na izborima za senat ujesen 2006. kandidirala na opozicijskoj listi. Topolánek je htio biti diskretan, ali nije uspio. U siječnju 2007. priznao je da mu se brak raspao, u travnju 2007. objavljeno je da njegova ljubavnica čeka dijete, a u srpnju se ono i rodilo.

U nekoj drugoj zemlji to bi postalo prvorazredno političko pitanje, ali to se u Češkoj tada nije dogodilo, kao ni sada s predsjednikom Klausom. Najveći dio češke javnosti uvijek je bio tolerantna prema privatnom životu političara, smatrajući da su to njihove privatne stvari u koje se ona nema pravo miješati. I prije su se u novinama pojavljivali napisi o privatnim problemima čeških političara, ali to nije imalo ozbiljnijih posljedica. Uostalom, svašta se pisalo i o drugom braku bivšeg češkog predsjednika Václava Havela pa to nije umanjilo njegovu popularnost.

Jedini od koga bi se moglo očekivati da napadne Klausa, a tada Topoláneka, jest opozicija, ali to vođa opozicije, bivši premijer Jiří Paroubek, ne može jer je u jednakoj situaciji. Doduše, u doba afere s Topolánekom 2006. Paroubek ga je zbog toga poprilično kritizirao, ali je potom utihnuo. Poslije se doznalo zašto. Upravo kad je afera s Topolánekom bila na vrhuncu, zajedno s 49-godišnjom suprugom Zuzanom bivši premijer Paroubek priopćio je da se rastaju: “Mi ne živimo u zajedničkom kućanstvu već neko vrijeme, a naš razlaz je prijateljski.“ Oni imaju 24-godišnjeg sina.

ČEŠKI TABLOID AHA otkrio je da Václav Klaus ima vezu s 27-godišnjom PetromČEŠKI TABLOID AHA otkrio je da Václav Klaus ima vezu s 27-godišnjom PetromČini se da razlaz ipak nije bio prijateljski, jer se brak raspao kad je jedan češki tabloid objavio da je Paroubek na odmoru sa svojom bivšom prevoditeljicom Petrom Kováčovom, plavušom koja je od njega mlađa 20-ak godina. Za razliku od Topoláneka, koji je svoj preljub u ljeto 2006. pokušao zanijekati, Paroubek je smjesta sve priznao, prema pisanju čeških novina stoga što su ispitivanja javnog mnijenja pokazivala da mu to neće smetati. On ima podršku mahom muškog biračkog tijela, i to aktivnih mlađih ljudi, kojima čak može imponirati što je političar kojeg podržavaju toliko muževan da osvoji mladu ženu, kako tvrdi jedan češki sociolog.

Možda stoga što Paroubeku otvorenost nije nimalo zasmetala, i Topolánek je održao tiskovnu konferenciju posvećenu rođenju svog izvanbračnog sina. Objavivši da se njegova supruga protivi razvodu, dodao je da on “takav stav poštuje“. Javno je iznio da je obećao kako će joj prepustiti zajednički stan, za koji će sam i dalje plaćati hipoteku. Rekao je da je “vrlo ponosan otac četvrtog Topoláneka“ i da mu nimalo ne smeta što ima izvanbračno dijete, “a to nije problem ni za majku djeteta“. Izjavivši da “napuštanje obitelji nije nešto na što bi bio ponosan“, dodao je: “Možda nisam bio dobar muž, ali ću svakako biti dobar otac svoj svojoj djeci.“ Ispitivanja javnog mnijenja 2007. pokazivala su da biračima to zaista nije osobit problem. Bilo je onih koji su smatrali da se Topolánek i Paroubek nisu baš časno ponijeli prema svojim suprugama, ali i vrlo mnogo onih za koje su obojica žrtve agresivnih tabloidnih novinara, koji su i jednog i drugog trebali ostaviti na miru. Sada mnogi smatraju da bi i Klausa novinari trebali ostaviti na miru. Uostalom, raspadi brakova u Češkoj nisu ništa neuobičajeno - pola čeških brakova završi razvodom.

Mlađe je slađe

Češkog predsjednika Václava Klausa nema tko od tamošnjih političara prozivati zbog izvanbračnih ljubavi. Premijer Mirek Topolánek imao je ljubavnu aferu sa šest godina mlađom parlamentarnom zastupnicom Lucie Talmanovom. Nakon što je s njom dobio i dijete, zatražio je razvod od supruge s kojom ima troje djece, ali ona mu ga je odbila dati. Šef opozicije Jiři Paroubek dobio je pak razvod od supruge nakon što se otkrilo da je u vezi s 20 godina mlađom Petrom Kováčovom koja je radila za njega kao prevoditeljica. Istraživanja su pokazala da ni jednom od njih popularnost među biračima nije opala.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika