15.04.2008. / 08:14

Autor: Maroje Mihovilović

Pobjeda desnice u italiji

Treći trijumf Silvija Berlusconija

Televizijski tajkun Silvio Berlusconi treći put je pobijedio na parlamentarnim izborima u Italiji i treći put će stati na čelo talijanske vlade. Njegova stranka Narod za slobodu uvjerljivo je pobijedila lijevu Demokratsku stranku, a jako dobro su prošli i Berlusconijevi saveznici, u prvom redu Sjeverna liga autonomaša Umberta Bossija. Iako nije uspio pobijediti, vođa Demokratske stranke Walter Veltroni može biti zadovoljan jer se na izborima uspio jako približiti Berlusconiju, iako su nedavno politički komentatori tvrdili da će doživjeti katastrofu.

Dobrim uspjehom Berlusconijeve stranke Narod za slobodu i Veltro­nijeve Demokratske stranke dogodilo se nešto što u Italiji do sada nije zabilježeno; talijanskim parlamentom će dominirati samo dvije stranke.
Berlu­sconi je na izborima pobijedio u prvom redu zbog nepopularnosti dosadašnje lijeve vlade premijera Romana Prodija. A Prodi je bio nepopularan jer je tijekom svojeg dvogodišnjeg upravljanja zemljom morao podizati poreze i smanjivati socijalne beneficije kako bi sanirao proračun i smanjio državni deficit koji je povećao upravo rasipni Berlusconi dok je prije Prodijeve vlade pet godina nemilice trošio državni novac.

Vezane vijesti

Berlusconi predlaže predsjednički sustav za Italiju

Berlusconi predlaže predsjednički sustav za Italiju

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi je u petak predložio da Italija usvoji predsjednički sustav vlasti, nalik na francuski, i nije isključio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika