15.04.2008. / 19:01

Autor: Igor Ćutuk

HAAG

Bivši vojni promatrač ne zna tko je pucao na Knin

Haško tužiteljstvo odustalo je od svjedočenja bivšeg voditelja UN-ovih vojnih promatrača Steinara Hjertnesa, koji je tvrdio da nije bilo ničeg nezakonitog u granatiranju Knina u Oluji.

Umjesto njega, u današnjem je nastavku suđenja generalima Gotovini, Čermaku i Markaču svjedočio bivši vojni promatrač UN-a Tor Munkelien, koji je izjavio da su hrvatske snage u topničkom napadu na Knin na početku Oluje koristile neprimjereno oružje.

Svjedok Tužiteljstva u protuispitivanju obrane rekao je, međutim, kako zapravo ne zna tko je pucao na Knin iz višecjevnih bacača raketa.

Istaknuo je kako je s kolegom iz UN-ove misije radio analizu kratera u Kninu u kolovozu 1995. godine, pri čemu je utvrdio da se radi o tragovima napada višecjevnim bacačem raketa u stambenom dijelu Knina na području od oko 500 metara od ograde vojarne.

Ocijenio je da se ne radi o prikladnom oružju za gađanje vojnih ciljeva na područjima na kojima su i civilni objekti.

Gotovinin branitelj Greg Kehoe naveo je dokaze o položaju srpskih snaga oko Knina koji odgovaraju putanji rakete koju je svjedok Haškoga tužiteljstva spomenuo.

U uvodnim riječima na početku suđenja Tužiteljstvo je tvrdilo da su u Kninu u Oluji oštećene 44 zgrade, od čega 21 teže, te da su sve bile u neposrednoj blizini vojnih ciljeva u gradu.

Suđenje se nastavlja sutra protuispitivanjem ovog svjedoka.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika