17.04.2008. / 08:27

Autor: Igor Ćutuk

PROCES MEDAČKI DŽEP

Iskazom Marine Rukavine nastavlja se suđenje Norcu i Ademiju

U nastavku suđenja generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu danas će biti ispitana Marina Rukavina, bivša pravnica u zapovjedništvu brigade kojom je u vrijeme oslobađanja Medačkoga džepa zapovijedao Mirko Norac.

Branitelji generala Ademija koji su predložili njezino svjedočenje tvrde da je svjedokinja bila sudionica sastanka koji je održan nekoliko dana prije nego što je započelo oslobađanje ličkog ratišta, zbog čega smatraju da je upoznata s detaljima vezanim uz zapovijedanje akcijom, odnosno zapovjednim lancem za koji su neki svjedoci ustvrdili da je preskakao Ademija.

Sudsko vijeće prihvatilo je prijedlog Ademijeve obrane da se pročita zapisnik sa sjednice Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost koja je održana dva dana nakon akcije, ali i iduće dvije sjednice na kojima je također bilo riječi o zauzimanju srpskih sela u okolici Gospića 1993. godine. No, Sud nije prihvatio prijedlog Norčeve obrane da se izradi i karta na kojoj bi bilo naznačeno kretanje postrojbi tijekom akcije te mjesta na kojima su pronađene žrtve kako bi se utvrdilo jesu li civili i ratni zarobljenici stradali u vojnoj ili policijskoj zoni odgovornosti.

Odbijeno je i vještačenje građevinskog stručnjaka koji bi prema snimkama i fotografijama trebao zaključiti jesu li kuće u zauzetim srpskim selima bile zaista uništene ili je riječ bila o građevinski nedovršenim objektima.

Vezane vijesti

Norac, Petrač i Sulić na slobodi

Norac, Petrač i Sulić na slobodi

Mirko Norac, Hrvoje Petrač i Leon Sulić izašli su rano jutros na slobodu iz Kaznionice u Popovači, kao što je bilo ranije najavljeno od njihovih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika