18.04.2008. / 09:01

Autor: Igor Ćutuk

AKTUALNO

Vlada bojkotira sutrašnji susret s Mesićem i gospodarstvenicima

S Markova trga uvjeravaju da će Vlada na susretu s gospodarstvenicima na Pantovčaku biti primjereno zastupljena, no osim Damira Polančeca koji je već otkazao, dolazak zasad nisu potvrdili premijer Sanader i ministri unutarnjih i vanjskih poslova

Premijer Ivo Sanader i članovi Vlade bojkotirat će sutrašnji skup s gospodarstvenicima i predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske banke za obnovu i razvoj na Pantovčaku, koji je zbog zabrinjavajućeg gospodarskog stanja u Hrvatskoj sazvao predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec svoj je nedolazak na Hrvatskome radiju jučer obrazložio unaprijed dogovorenim obvezama, ali i dodao kako smatra da je takav ekonomski skup izvan nadležnosti predsjednika države.

"To je izvan ovlasti predsjednika, ali on može i o tim temama govoriti", rekao je Polančec.

Predsjednik Mesić to je odmah opovrgnuo, poručivši ministrima da zavire u Ustav u kojem je navedena i njegova dužnost da se brine o funkcioniranju svih institucija države.

"Budući da institucije gospodarstva spadaju u to, moram biti informiran i čuti što kažu predstavnici proizvođača, sindikati, a što govori Vlada koja je dobila mandat birača da osigura funkcioniranje hrvatske privrede i životni standard", poručio je Mesić.

Uz najavu Vladina bojkota sastanka, bijes u Uredu predsjednika Republike izazvala je i Polančecova izjava da će na Pantovčak sutra poslati nekoga od svojih suradnika, te da će se teško nešto korisno izvući s tog susreta jer za gospodarstvo, kako je rekao, nema čarobnoga štapića

Iz Ureda predsjednika smatraju kako taj skup i nije zamišljen kao svojevrsni “čarobni štapić za gospodarstvo” nego kao savjetodavni skup kakve je Mesić i prije priređivao i na kakve, prema Ustavu, svakako ima i prava i obveze.

"Predsjednik Mesić od početka svog mandata vodi hrvatske gospodarstvenike na putovanja izvan Hrvatske pokušavajući otvoriti put gospodarstvu na tržišta izvan Hrvatske te je, između ostalog, sazvao gospodarstvenike, ekonomiste i predstavnike ministarstava kako bi se ustanovilo koji su problemi pri nastupu hrvatskog gospodarstva u inozemstvu", izjavila je Mesićeva glasnogovornica Danijela Barišić.

Iako iz ureda glasnogovornika Vlade Zlatka Mehuna ističu kako će Vlada na sutrašnjem sastanku biti primjereno zastupljena, neslužbeno se doznaje kako, uz Polančeca, svoj dolazak nisu potvrdili ni premijer Ivo Sanader, a ni ministri unutarnjih i vanjskih poslova Berislav Rončević i Gordan Jandroković.

Analitičari ocjenjuju kako je u pozadini najavljenoga bojkota bijes HDZ-ovih dužnosnika zbog toga što Mesić konstantno gospodarsku situaciju u Hrvatskoj označava kao zabrinjavajuću i kriznu, dok u Sanaderovoj vladi tvrde da se u Hrvatskoj ne događa ništa što bi bilo lošije od situacije u ostatku Europe i svijeta.

No bude li Vlada nastupila ignorantski, na Pantovčaku se jučer moglo čuti kako nije isključeno da predsjednik Republike, u skladu sa svojim ovlastima, uskoro sazove tematsku sjednicu Vlade na kojoj bi zatražio da se o stanju u državnoj upravi i inertnosti birokracije raspravi na drukčiji način.

Vezane vijesti

'Ako nešto dobro funkcionira, nema smisla to mijenjati'

'Ako nešto dobro funkcionira, nema smisla to mijenjati'

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u subotu je u Budvi izjavio da Hrvatska neće kočiti Crnu Goru na putu prema EU-u zbog neriješenog graničnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika