18.04.2008. / 14:12

Autor: Nina Tomljanović, Marko Biočina

Slučaj Riječka banka

Nodilu 6,5 godina zatvora

Glavna rasprava završila je jučer, a na njoj su, iznoseći završne riječi, odvjetnici šestero optuženih za svoje branjenike zatražili oslobađajuće presude

Afera oko propasti Riječke banke 2002. godine danas je na Županijskom sudu u Rijeci dobila svoj konačni epilog. Na 6,5 godina zatvor osuđen je bivši glavni diler Riječke banke Eduard Nodilo. Ostalih pet djelatnika banke oslobođeno je optužbi.

Tako će Nodilo jedini snositi krivnju za to što je banka od 1997. do 2002. godine oštećena za 96,2 milijuna dolara, što je u konačnici izazvalo propast banke. Suđenje Nodilu i ostalima traje već četiri godine, a uzrok tako dugog suđenja je činjenica da je sud tražio čak tri financijska vještačenja sudskih vještaka.

Optužba tvrdi da je Nobilo stvarao gubitke, dok su ostali optuženi za njih znali, ali su ih prikrivali i nisu učinili ništa da ih spriječe. Prvooptuženi Nodilo u svojoj je obrani isticao kako je činio greške u poslovanju, ali kako ih nije činio u "zloj namjeri", dok se ostali optuženi brane kako nisu mogli znati za gubitke koje je svojim poslovanejm stavrao prvooptuženi.

Inače, nakon što su 2002. godine otkriveni golemi gubici Riječke banke, njezin tadašnji vlasnik Bayerische Landesbank se povukao iz vlasništva, a banku je preuzela Erste banka.

Erste banka podnijela je i zahtjeva za naknadu štete od odgovornih za propast banke u iznosu od 105 milijuna dolara. S druge strane, guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski prošle je godine godine isprva odbio izdati suglasnost Bayerische Landesbanku za preuzimanje većinskih udjela u Hypo Alpe Adria banci i Slavonskoj banci.

Rohatinski je to učinio jer je smatrao da se ta banka u slučaju Riječke banke neprimjereno ponašala i svojim povlačenjem u trenutku krize iznevjerila hrvatske štediše. Bavarskoj je banci postavio određene uvjete koje su morali zadovoljiti ako žđele da im izda suglasnost. Nakraju je ipak došlo do dogovora, te je Bayerische Landesbank uspješno okončao preuzimanje dvaju hrvatskih banaka.

Vezane vijesti

Linić demantira Nacional: Nemam što reći na smiješne optužbe špijunskog...

Linić demantira Nacional: Nemam što reći na smiješne optužbe špijunskog podzemlja

SDP-ov saborski zastupnik Slavko Linić opovrgnuo je napise koje smo mogli čitati u novom broju Nacionala da je kao potpredsjednik koalicijske vlade… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika