18.04.2008. / 10:43

Autor: Igor Ćutuk

LANČANA REAKCIJA

Cijena štruce kruha uskoro 10 kuna

Kutinska Petrokemija prekršila je dogovor s Vladom iz veljače ove godine te je cijene umjetnih gnojiva podigla za dodatnih 24 posto čime je počela lančana reakcija poskupljenja

Najnovije poskupljenje umjetnog gnojiva počelo je izazivati lančanu reakciju i uskoro bi moglo rezultirati i znatnim poskupljenjem cijena hrane, osobito kruha i pekarskih proizvoda, upozoravaju proizvođači i udruge seljaka.

Unatoč dogovoru Vlade i Uprave Petrokemije koji su se u veljači sporazumjeli o poskupljenju umjetnog gnojiva za najviše 19 posto, Petrokemija je tako povećanu cijenu prije nekoliko dana podignula za dodatnih 24 posto. Ukupno godišnje poskupljenje tako se popelo na čak 43 posto.

Predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza Darko Grivičić reagirao je najavom rasta cijena pšenice na 2 i pol do tri kune, a poskupljenje kruha od najmanje deset posto odmah je najavila Udruga stručnjaka u pekarstvu i slastičarstvu Richemont klub, koja okuplja 38 članica. Poskupljenje smatraju nužnim upravo zbog daljnjeg rasta cijena sirovina i energenata.

Ostvare li se najavljena poskupljenja, štruca kruha uskoro bi trebala stajati gotovo deset kuna.

Predsjednik Stjepan Mesić zauzeo se da se izvrši analiza jesu li povećanja cijena bila potrebna, dok je ministar poljoprivrede Božidar Pankretić pozvao čelnike Petrokemije, koja je još uvijek državna tvrtka, da umjesto poskupljenja posegnu za unutrašnjim rezervama.

"Ne želim biti odgovoran za rast cijene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a ovakvo poskupljenje umjetnog gnojiva zasigurno će to izazvati", rekao je Pankretić.

Vezane vijesti

Žitozajednica: Kruh će poskupjeti 3 do 6 posto

Žitozajednica: Kruh će poskupjeti 3 do 6 posto

Dio asortimana pekarskih proizvoda poskupjet će od tri do šest posto, a cijena polubjelog kruha neće se mijenjati, kazala je direktorica udruženja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika