10.10.2003. / 00:00

Autor: Vladimir Huzjak

IRAN

ŠIRIN EBADI DOBILA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR

ŠIRIN EBADI DOBILA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dobila je Iranska sutkinja, spisateljica i pravnica Širin Ebadi zbog istaknutog rada na obrani ljudskih prava u svojoj zemlji. Rođena je 1947., pravo je diplomirala na Teheranskom sveučilištu a od 1975. do 1979. radi kao predsjednik gradskog suda. Nakon revolucije u Iranu 1979. podnijela je ostavku zbog prisile a trenutno radi kao odvjetnica i predaje na sveučilištu u Teheranu. Inače, Širin Ebadi predstavlja promijenjeni islam tj. zagovara novu interpretaciju islamskog zakona u skladu s temeljenim ljudskim pravima; jednakost pred zakonom, vjerska sloboda i sloboda govora. Istaknuta je aktivistkinja za prava izbjeglica, kao i za prava žena i djeca. Osnivačica je i voditeljica Udruženja za prava djece u Iranu i autorica nekoliko akademskih knjiga i članaka o ljudskim pravima.
“Vrlo sam ponosna i zadovoljna. Ovo priznanje meni važno je za ljudska prava u Iranu, za demokraciju u Iranu te posebno za prava djece u Iranu”, rekla je Ebadi za norveški javni radio NRK nakon što je doznala da je postala dobitnica.
Među 165 kandidata za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir bili su papa Ivan Pavao II i bivši češki predsjednik Vaclav Havel.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika