08.08.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

NATO

REFORMA PRAVOSUĐA I POVRATAK SRBA UVJETI ZA NATO

REFORMA PRAVOSUĐA I POVRATAK SRBA UVJETI ZA ULAZAK U NATO
Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je poruku glavnog tajnika NATO-a Georgea Robertsona, u kojoj se naglašava da Hrvatska mora provesti niz reformi kako bi postala kvalitetan kandidat za NATO. Lord Robertson podsjeća na otvoren razgovor što ga je vodio s hrvatskim predsjednikom na »Konferenciji o regionalnoj stabilnosti i suradnji« početkom srpnja u Zagrebu. Pritom ističe da je primanje Hrvatske u MAP (Akcijski plan za članstvo) važan korak u razvijanju odnosa Hrvatske i NATO-saveza.

Nacional saznaje kako je, između ostalog, na političkom planu potrebno provesti reformu pravosuđa, donijeti Zakon o nacionalnim manjinama, ubrzati povrataka izbjeglih i raseljenih Srba u Hrvatsku, te se regionalno povezati u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Što se tiče vojnog dijela, nužno je u idućih nekoliko godina smanjiti broj zaposlenika, a time promijeniti strukturu obrambenog proračuna u cilju većeg financijskog izdvajanja za modernizaciju oružanih snaga, konačno razgraničiti ovlasti Predsjednika države i ministra obrane nad oružanim snagama, promijeniti dobnu i obrazovnu strukturu djelatnih vojnih osoba, te promijeniti brojčani odnos dočasnika i časnika u oružanim snagama na račun časnika kojih je previše.

Robertson navodi na kraju kako vrata NATO saveza ostaju otvorena poslije sastanka na vrhu u Pragu, a na Hrvatskoj je da poduzme potrebne mjere kako bi kroz ta vrata uspješno prošla.

Sastanak u Pragu održat će se u studenom, a na njemu bi, najavljuje se, pozivnice za članstvo u Savezu moglo dobiti čak sedam zemalja Srednje i Istočne Europe.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika