Objavljeno u Nacionalu br. 649, 2008-04-22

Autor: Jana Haluza

Kultura

Uspjela premijera zaboravljenog Hrvatskog opernog remek-djela

OPEROM 'MIRJANA' ravnao je Nikša Bareza, a režirao ju je Petar SelemOPEROM 'MIRJANA' ravnao je Nikša Bareza, a režirao ju je Petar SelemPrva izvedba novootkrivene opere Mirjana Josipa Mandića (1884. - 1959.) u HNK Zagreb bila je za mnoge ugodno iznenađenje. Djelo bogatih harmonija i atmosferičnosti između kasne romantike i modernizma, suvremenik je Gotovčeva Ere s onoga svijeta, premda ne dijeli s njime i folklorni prizvuk. Riječ je o operi univerzalnijega glazbenog jezika, stvorenog na temeljima Puccinija, Straussa i Wagnera, uz tek povremene reference na stilizirani hrvatski i slovački folklor, ali i odraze kabaretske glazbe onoga vremena. Mandić je većinu života proveo u Pragu, a partituru opere našao je mladi hrvatski muzikolog Davor Merkaš u jednoj staroj škrinji u Beču, u stanu udovice Mandićeva sina. Pomalo bizaran libreto s temom besmrtne ljubavi, prema drami Večnost Branislava Nušića, oživljava drevnu priču jednoga glagoljaškog djela iz 16. stoljeća.

Sastavili su ga skladatelj i češki književnici František Jelinek i Max Brod. Isprepletene realne i fantastične motive priče prati glazbena dramaturgija izrazito zamršena metra i sloga koji su s uspjehom razmrsili maestro Nikša Bareza uz svoje asistente Josipa Šegu i zborovođu Ivana Josipa Skendera, te odlična pjevačka podjela predvođena zagrebačkom sopranisticom Adelom Golac-Rilović i riječkim tenorom Davorom Lešićem. Svaki je glazbenik ansambla zagrebačkog HNK do maksimuma unio svoju muzikalnost u djelo koje se u konačnici pokazalo kao vrhunsko umjetničko ostvarenje bez presedana u do sada poznatoj hrvatskoj opernoj literaturi. Klasična je režija Petra Selema dala prednost glazbenoj izvedbi, a skladni scenski pokret osmislila je njegova asistentica Snježana Abramović Milković, jednostavnu scenografiju Marin Gozze, zanimljive kostime Danica Dedijer-Marčić, a sjajne svjetlosne efekte Zoran Mihanović.

Vezane vijesti

Ravnatelj Baleta riječkog HNK dobio otkaz

Ravnatelj Baleta riječkog HNK dobio otkaz

Ravnatelju Baleta riječkog HNK Ivana pl. Zajca Staši Zurovcu 20. travnja otkazan je ugovor o radu zbog nepridržavanja obveza iz radnog odnosa,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika