22.04.2008. / 14:03

Autor: Berislav Jelinić

Izbori u SDP-u

Antun Vujić i Boris Šprem htjeli minirati kandidature Milanovićevih protukandidata

Antun Vujić se, koristeći općenite fraze, zapravo obrušio na Kovačevića. Gorljivim glasom, uzbuđen, govorio je da nema smisla da se kandidature za predsjednika SDP-a praktično najavljuju s ulice.

Budući da se uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a uopće nije očekivalo da će Zoran Milanović imati protukandidata za novi četverogodišnji mandat na čelu stranke, kandidature Dragana Kovačevića i Davorka Vidovića isprovocirale su neke Milanovićeve pristaše, koji su umalo na toj sjednici izazvali pravu dramu. Kada se čulo što je Kovačević učinio, pristaše Zorana Milanovića, koji su sjedili u prvim redovima, počeli su se nervozno došaptavati. Milanović se zacrvenio jer ni sam nije očekivao da bi mogao dobiti protukandidata.

Potom se za raspravu javio Antun Vujić koji se, koristeći općenite fraze, zapravo obrušio na Kovačevića. Gorljivim glasom, uzbuđen, govorio je da nema smisla da se kandidature za predsjednika SDP-a praktično najavljuju s ulice. Kovačević je to prešutio, ali je kasnije Vujiću rekao da on u SDP-u ima dulji staž od njega, da nije korektno istupio, te da na njega više nema namjeru trošiti svoju energiju.

Nakon Vujića prisutnima se obratio Boris Šprem. On je također počeo uzbuđeno govoriti kako takve kandidature nisu uobičajene, te da je upitno mogu li se one uopće tako isticati. To je izazvalo negodovanje jednog dijela prisutnih.

Nakon toga za riječ se javio Željko Rački, poznati slavonskobrodski odvjetnik i član SDP-a. Rački je prisutnima rekao da je i prije mislio da Šprem nema pojma o pravu, ali da se sada u to potpuno uvjerio. Potom je Rački u dahu objasnio prisutnima zašto je takvo isticanje predsjedničke kandidature moguće i u skladu s postojećim stranačkim propisima.

Na skupu je još jednom govorio Antun Vujić i opet se kritički postavio prema dvojici neočekivanih predsjedničkih kandidata. Tu mučnu raspravu prekinuo je Vojko Obersnel. On je održao jedan odmjeren govor i među ostalim rekao prisutnima da je SDP demokratska stranka, te da je primjereno da se u demokratskoj proceduri između više kandidata izabere novi vođa stranke.

Kada je vidio kako se razvija ta rasprava, i Milanović je podržao pravo njegovih protukandidata da se kandidiraju. Nakon toga se ozračje na sjednici smirilo. Neki prisutni tvrde da je Milanović prije toga Špremu i Vujiću neverbalnom komunikacijom dao do znanja da nema potrebe da se dalje razgovara u tonu koji su dotad koristili.

Iz toga su neki članovi Glavnog odbora izvukli zaključak da su Vujić i Šprem zapravo tako istupali u dogovoru s Milanovićem. Na kraju su sve kandidature za predsjednika SDP-a jednoglasno prihvaćene.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika