24.04.2008. / 13:25

Autor: Petra Horvat

SAD

Carter protiv State Departmenta

Jimmy Carter je optužio Condoleezzu Rice da ne govori istinu o navodnim upozorenjima koje mu je njezino ministarstvo dalo u vezi njegova posjeta Bliskom istoku

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter negira da ga je ministarstvo državne tajnice Condoleezze Rice savjetovalo da ne ode na prošlotjedni posjet Bliskom istoku povodom razgovora s Hamasom.

Prema ranijem priopćenju State Departmenta, Carteru je prije odlaska na put upozorenje izdao pomoćnik državne tajnice zadužen za Bliski istok David Welch. "Savjetovali smo predsjednika Cartera protiv odlaska u regiju i posebno protiv kontakta s Hamasom", izjavila je državna tajnica Rice u utorak u Kuvajtu.

Carterov centar u Atlanti, objavio je u srijedu priopćenje kako, "Predsjednik Carter ima veliko poštovanje za Condoleezzu Rice i vjeruje da je ona istinoljubiva osoba. Međutim, možda nenamjerno, ona nastavlja davati izjave koje ne odgovaraju istini". U priopćenju dodaju da nitko iz State Departmenta, niti bilo kojeg drugog vladinog ministarstva nije tražio od njega da odustane od posjeta Bliskom istoku gdje se sastao sa čelnicima Hamasa.

Bivši predsjednik je navodno pokušao nazvati Rice prije susreta s Hamasom, ali je ona bila na putu po Europi pa je razgovarao s njezinim pomoćnikom koji mu tijekom razgovora nije niti jednom sugerirao da ne ide na put.

Bijela kuća je u sporu oko Carterovog susreta s terorističkom organizacijom Hamas podržala državnu tajnicu Rice.
Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino je izjavila da je Carter, "privatni građanin koji se odlučio oglušiti na ono što je State Department zatražio od njega".

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika