14.10.2003. / 00:00

Autor: Aleksandar Stajčić

BLISKI ISTOK

NOVI MIROVNI PLAN ZA BLISKI ISTOK

NOVI MIROVNI PLAN ZA BLISKI ISTOK
Nacrt mirovnog plana koji predviđa alternativni smjer za postizanje mira na Bliskom Istoku ljutito su napali izraelski ministri. Neslužbeni nacrt plana završili su prošlog vikenda pripadnici izraelske oporbe i palestinski predstavnici u Jordanu. Izraelski premijer Ariel Sharon je za plan rekao da je lošiji od prethodnog. Njegov Ministar pravosuđa Tommy Lapid smatra da plan ispunjava samo zahtjeve Palestinske strane, a niti jednu Izraelsku.
Konačni nacrt plana, koji je plod dvogodišnjih tajnih pregovora, trebao bi biti predočen i prihvaćen slijedećeg mjeseca u Genevi. Svjedoci koji su nacrt vidjeli tvrde da se plan temelji na jednoj ključnoj razmijeni. Naime, Palestinci neće više zahtijevati na pravu povratka izbjeglica, a zauzvrat bi dobili suverenost na jednom od najvažnijih religijskih područja na Bliskom istoku. Radi se o jeruzalemskom hram-brdu, koje muslimani još zovu Haram al-Sharif.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika