Objavljeno u Nacionalu br. 650, 2008-04-29

Autor: Robert Bajruši

Rat na ljevici

Milanovića iznenadio bunt u SDP-u

Zoran Milanović siguran je u pobjedu na Izbornoj konvenciji, ali nezadovoljnici bi mogli osvojiti mnogo glasova i otkriti nejedinstvo u SDP-u

U borbi za potpunu kontrolu - Zoran Milanović želi u cijelosti podvrgnuti stranku svojoj kontroli, ali nenadani oponenti Kovačević i Vidović mogli bi mu pomrsiti računeU borbi za potpunu kontrolu - Zoran Milanović želi u cijelosti podvrgnuti stranku svojoj kontroli, ali nenadani oponenti Kovačević i Vidović mogli bi mu pomrsiti računeNi najveći pesimisti među socijaldemokratima nisu očekivali tolike animozitete unutar svoje stranke, dva tjedna prije 10. svibnja, kad će u Domu sportova biti održana Izborna konvencija SDP-a. Teško se može govoriti o strujama u stranci jer pobornici Zorana Milanovića imaju veliku nadmoć, ali od 1990. nije bilo toliko uvreda i otvorenih neprijateljstava.

Sve se svodi na jedno: hoće li Milanović uspjeti podvrgnuti stranku vlastitoj kontroli, ili će njegovi oponenti zadržati utjecaj, ponajprije u deveteročlanom predsjedništvu. Prije dvadesetak dana nije bilo naznaka ovakvog raspleta, premda se znalo što o svom predsjedniku misle Željka Antunović, Mato Arlović ili Milan Bandić. No tada je Milanović bio uvjeren da neće imati protukandidata, a otpore nije očekivao ni u utrci za predsjedništvo kojim su dominirali njegovi saveznici. Uslijedila je kandidatura Dragana Kovačevića i Davorka Vidovića i na vidjelo su izbili animoziteti unutar vodeće opozicijske stranke. “Milanovićevce” je iznervirala kandidatura dvojice autsajdera, koji samo stvaraju zbrku, a zapravo su toliko sporedni da pobjedu nad njima nitko neće ocijeniti kao trijumf. A opet, uzmu li 30-ak posto glasova, jasno će pokazati da SDP nije jedinstven koliko bi trebao biti.

Kovačević i Vidović, kao i oni koji ih podržavaju, smatraju da se SDP “sanaderizira”, da se nameće jednoumlje. Optužbe su pretjerane, ali pokazuju koliki jaz dijeli donedavne suradnike. Odnose oslikava podatak da Vidović i Kovačević optužuju Milanovića za odbijanje čak i elementarne komunikacije. Vladajuća stranačka struktura odbila je zahtjeve za nekoliko suočavanja trojice kandidata u najvećim gradovima, što ne govori o vjerodostojnosti aktualnog predsjednika socijaldemokrata. Jer prije točno godinu dana Milanović je upravo na pet stranačkih sučeljavanja u Koprivnici, Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu stekao definitivnu afirmaciju kod članstva. Tada su protiv sučeljavanja bili Željka Antunović i Milan Bandić, ali prevagnula je struja Slavka Linića i Igora Dragovana. Sada sve sliči na reprizu, ali uz izmijenjene uloge: izazivači Vidović i Kovačević žele diskutirati pred simpatizerima, a Milanović i partijski establishment bez oklijevanja su odbili prijedlog. On je, uostalom, početkom godine obišao cijelu Hrvatsku i sve veće podružnice, a dvojica neočekivanih protukandidata ionako ga dovoljno iritiraju čak i kad nije u istoj prostoriji s njima. Naposljetku je postignut kakav-takav kompromis: Milanović, Kovačević i Vidović će se 5. svibnja sučeliti u HTV-ovoj emisiji “Otvoreno”.

Vidović pokušava uzvratiti na, barem u hrvatskim prilikama, doista neuobičajen način. Nabavio je telefonske brojeve većine delegata, koje osobno naziva i pokušava nagovoriti da glasuju za njega. Ovih dana obilazi podružnice u Splitu i Čakovcu, a početkom svibnja susrest će se s članovima u Slavonskom Brodu, Rijeci i Zagrebu. Premda je predstavnik najstarije generacije esdepeovaca, Vidović teško može ugroziti Milanovića. Još 2000. bio je poražen u pokušaju da postane Račanov zamjenik, a poslije je dodatno izgubio utjecaj unutar stranke. Nije pokazao veće sposobnosti ni kao gradonačelnik Siska i prije nekoliko godina u njegovu gradu vodeću ulogu među socijaldemokratima preuzela je Marina Lovrić. Kandidatura je više način da izbjegne potpunu marginalizaciju negoli stvarni pokušaj preuzimanja SDP-a.


Za razliku od Vidovića, Dragan Kovačević se želi etablirati kao jedan od važnijih dužnosnika i, eventualno, idućih godina iIvan Račan, sin Ivice Račana, vlasnik PR agencije Maksima komunikacijeIvan Račan, sin Ivice Račana, vlasnik PR agencije Maksima komunikacije stvarno uključiti u stranačko vodstvo. Već je Kovačevićeva najava kandidature izazvala niz trpkih komentara u kojima je opisivana njegova sklonost samopromociji, iako nikada nije bitno utjecao na formiranje političkih stajališta SDP-a. Ipak, on je član postao još 90-ih, vrlo mlad je obranio doktorat iz ekonomskih znanosti, a dobro je proveo i kompleksnu mirovinsku reformu. Nikad nije uspio ući u najuži krug Račanovih suradnika, ali činjenica da je odradio puni mandat na čelu Hagene pokazuje da je sposoban operativac. No treba biti realan - prije mjesec dana nitko u SDP-u Kovačevićevo ime nije spominjao ni za jednu imalo važniju funkciju, osim možda kao jednog od 103 člana Glavnog odbora.

Kandidatura će možda i postići željeni cilj, jer je trećina članstva nezadovoljna Milanovićem. Oni su svjesni da nemaju izgleda za pobjedu, ali sad su bar dobili dvojicu predstavnika kojima mogu dati glas. Jedni smatraju da je Milanović bahat, drugi ga optužuju za gubitak izbora, a treći su svjesni da će na konvenciji i idućih mjeseci u velikim kadrovskim promjenama u SDP-u mnogi stari kadrovi izgubiti utjecaj.

Budući da prevladava mišljenje kako Vidović sigurno nije sposoban pobijediti, lako se može dogoditi da Kovačević osvoji drugo mjesto. To i jest motiv njegove kandidature, a pritom je važno da 10. svibnja dobije barem 20 posto glasova. U tom slučaju mogao bi se afirmirati kao predvodnik frakcije koju su odbili povesti Željka Antunović, Milan Bandić i Zlatko Komadina. Nitko od njih ne voli Milanovića - kao ni on njih - ali mu se neće suprotstaviti. Željka Antunović je gunđala i kandidirala se za predsjedništvo, a Bandić i Komadina šute jer na lokalnim izborima žele zadržati sadašnje položaje i vjeruju da, ako ne napadnu Milanovića, neće ni on njih.

Željka Antunović i Zlatko Komadina stranački su dužnosnici koji ne vole pretjerano Zorana Milanovića, ali neće mu se niti suprotstavitiŽeljka Antunović i Zlatko Komadina stranački su dužnosnici koji ne vole pretjerano Zorana Milanovića, ali neće mu se niti suprotstavitiKako percipiraju Bandića i Željku Antunović, prošlog je tjedna za Nacional iznio bliski Milanovićev suradnik: “Zoranovi saveznici sigurno će osvojiti sva mjesta u predsjedništvu, a jedino je upitan Zagreb, gdje su se kandidirali Željka Antunović i Milan Bandić. Njih dvoje sigurno će proći u drugi krug. Sumnjam da će osvojiti natpolovičan broj glasova, ali takav ishod bio bi jako loš. Pokazalo bi se da se velik dio SDP-a distancira od Milanovića, a u vrhu stranke bili bi ljudi koji opstruiraju našu politiku.”

Kao što je Nacional pisao prije tri tjedna, vodstvo stranke favorizira zagrebačkog dogradonačelnika Ivu Jelušića koji je napustio Bandićevu grupaciju. “Jelušić je iznimno pametan tip, a u politici nije radi materijalnih interesa. Imao je uspješnu tvrtku i pokazao da je sposoban poslovni čovjek, a posljednjih godina potvrdio se i kao dobar zamjenik gradonačelnika. Bilo bi dobro za SDP da takav čovjek postane član predsjedništva”, smatra Milanovićev suradnik. Još jedna zanimljiva priča vrti se u krugu oko šefa stranke. Kovačevićeva kandidatura izazvala je negativnu reakciju Ranka Ostojića, čije se ambicije, potvrđuje više izvora, ne zaustavljaju na članstvu u predsjedništvu. Ostojić sebe vidi kao predsjednika SDP-a za nekoliko godina. One koji ga poznaju ne iznenađuje tolika ambicioznost, ali navodno je iznenadila Milanovića. No zasad Ostojić može računati na Milanovićevu pomoć, zahvaljujući kojoj i ima najveće izglede za pobjedu u Dalmaciji.

Kad se to dogodi, bit će pacificirane tamošnje organizacije, u prvom redu splitska, u kojoj postoji snažan otpor Ostojiću. Problem je to što su Marin Jurjević i Veljan Radojković tzv. stari kadrovi SDP-a, koji su utjecajni koliko i Davorko Vidović - premalo za korigiranje odluka koje donese vrh stranke. Posljednjih dana Milanovićevi oponenti počinju igrati i na strah od čišćenja stranke. Nedavno usvojeni statut omogućava predsjedniku da predloži ukidanje pojedinih ogranaka i Milanović raspolaže mnogo većim ovlastima nego Račan. “Ako ga toliko iritiraju i najmanje kritike, a odbija i porazgovarati s Vidovićem i Kovačevićem, zašto itko očekuje da će imati obzira prema neistomišljenicima na nižim razinama? Siguran sam kako će, čim on i negova ekipa prigrabe vlast, eliminirati unutarnju opoziciju, kao što je Sanader učinio u HDZ-u”, uvjeren je predstavnik druge struje.

Milanovićev cilj je afirmacija SDP-a kao pojedinačno najjače stranke u Hrvatskoj. Donedavno je to bila teza njegovihZagrebački dogradonačelnik Ivo jelušić s Milanom Bandićem, čiju je grupaciju napustio te je više po volji vrhu SDP-a od gradonačelnikaZagrebački dogradonačelnik Ivo jelušić s Milanom Bandićem, čiju je grupaciju napustio te je više po volji vrhu SDP-a od gradonačelnika protivnika, a sad to potvrđuju i njegovi suradnici. Računa se kako je HNS potonuo i neće se uspjeti oporaviti ni pod vodstvom Radimira Čačića, a treba uzeti u obzir i dio glasača koji su podržali HSS, HSLS i IDS. To bi trebalo biti dovoljno, strateška je teza, da SDP nadjača HDZ, i poslije izbora pregovara o koalicijama s ostacima drugih stranaka.

Kad je Nacionalov sugovornik početkom siječnja iznio tu tezu, ona je djelovala neuvjerljivo. A onda ju je, u prošlotjednom susretu, žustro obrazložio vrlo utjecajan član SDP-a koji sudjeluje u artikuliranju stranačke politike. Dodao je da, istina, u demokratskoj proceduri najprije treba preuzeti sve vodeće položaje u stranci i tako marginalizirati kritičare.

Slično misli i druga strana. “Račan je bio daleko od savršenog lidera, ali ovakve stvari nisu se događale. On bi neistomišljenike primirio, pa i zamorio dugotrajnim razgovorima, ali nikad ih nije ekskomunicirao. No Milanović će sada preuzeti sve pozicije na kojima se odlučuje i usput eliminirati opoziciju. A onda je na redu Milan Bandić, koliko god se on nada da će ga ostaviti na miru”, uvjereni su Milanovićevi protivnici.

Ivan Račan ulazi u politikuGodinu dana nakon što je Račan umro, u javni život ulaze članovi njegove najuže obitelji. Njegov mlađi sin Ivan Račan kandidat je za Glavni odbor SDP-a, koji će nakon konvencije imati 103 člana. Vlasnik je PR agencije Maksima komunikacije i lani je bio jedan od glavnih Milanovićevih zagovornika. Unatoč ponudama koje su mu osiguravale ulazak u Sabor, neko se vrijeme distancirao od politike, znajući da bi javnost smatrala da za afirmaciju mora zahvaliti isključivo obiteljskom naslijeđu. Veliki su izgledi da Račanova udovica Dijana Pleština, zahvaljujući Mesićevoj potpori, uđe u diplomatsku službu u hrvatskoj misiji u Strasbourgu, sjedištu Europskog parlamenta.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika