15.10.2003. / 00:00

Autor: Aleksandar Stajčić

IRAN

NOBELOVKU SVEČANO DOČEKALI NA POVRATKU



Više tisuća ljudi okupilo se na glavnom teheranskom aerodromu u Iranu kako bi dočekali dobitnicu ovogodišnje Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi. Među okupljenima bili su pripadnici brojnih organizacija za promicanje ljudskih prava i nevladinih organizacija. Borci za ljudska prava nakon što je Ebadi dobila nagradu pozvali su Vladu u Iranu da osigura veću slobodu govora, te da kad njihova junakinja stupi na iransko tlo oslobode sve političke zatvorenike. S druge strane iranski predsjednik Mohammad Khatami pozvao je dobitnicu nagrade da je iskoristi za dobrobiti Irana i mira u svijetu. Ujedno je pokušao umanjiti vrijednost dobivene nagrade riječima da ta nagrada i nije tako važna te da je dobivena na osnovi isključivo političkih kriterija.
Prva Nobelova nagrada za mir jako je produbila jaz između konzervativnih i reformatorskih struja u Iranu. Shirin Ebadi duži niz godina je glasnogovornica organizacije za promicanje prava žena te se istakla kao odvjetnica u procesima koje niti jedan odvjetnik nije htio prihvatiti. Zato i ne treba čuditi što pripadnici konzervativne struje u zemlji negoduju zbog dodjele Nobelove nagrade za mir osobi koja im je dugi niz godina trn u oku.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika