Objavljeno u Nacionalu br. 651, 2008-05-05

Autor: Maroje Mihovilović

Nogometno ludilo

Ruski lijek za engleske navijače

Moskva je pod uzbunom jer se na finalu Lige prvaka ondje očekuje 50.000 engleskih navijača

BEZ MILOSTI OMON je postrojba ruske policije specijilizarana za gradskeBEZ MILOSTI OMON je postrojba ruske policije specijilizarana za gradskeNapoleon je 1812. ušao u Moskvu, ali ju je odmah morao napustiti zbog ruske zime. Hitlerove armije 1941. su dugo bile pred Moskvom - i povukle se. Sad Moskva očekuje i treću invaziju, posve drukčiju, ali također opasnu. U srijedu, 21. svibnja, na stadionu Lužnjiki u središtu Moskve finalnu utakmicu Lige prvaka igrat će engleske momčadi, Manchester United i londonski Chelsea, pa se očekuje prava najezda engleskih navijača. Ako svi koji žele iz Engleske doći u Moskvu vidjeti svoje klubove u tome uspiju, vjeruje se da će u glavni grad Rusije pohrliti najmanje 50.000 britanskih navijača, a to nije bezazleno s obzirom na njihovu reputaciju. S ruske pak strane pripema im se gadan doček budu li se u Moskvi neprimjereno ponašali.

Nikad dosad ni jednoj utakmici engleskih momčadi u inozemstvu nije prisustvovalo toliko engleskih navijača, a poznate su velike nevolje u europskim gradovima u kojima su se oni našli i u mnogo manjem broju. Nebrojene incidente izazvali su engleski navijači, a izazivaju ih i danas - unatoč drastičnim kaznama. Na stadionu Heysel u Bruxellesu 1985. razulareni navijači Liverpoola uoči finala Kupa prvaka izazvali su tučnjavu u kojoj je poginulo 39 navijača Juventusa. UEFA je isključila engleske klubove iz europskih natjecanja na pet godina, Liverpool na deset. Na stadionu Hillsborough u Sheffieldu 1989. u polufinalu engleskog kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta poginulo je 96 ljudi. Britanska premijerka Margaret Thatcher uvela je tada drastično kažnjavanje barbarskih navijača i uspješno civilizirala stanje na engleskim stadionima, ali su engleski navijači nerede u inozemstvu činili i dalje, posljednji put jesenas, upravo u Moskvi, kad je engleska reprezentacija igrala s Rusijom.

STADION LUŽNJIKI u središtu Moskve gdje će finalnu utakmicu Lige prvaka igrati Manchester United i ChelseaSTADION LUŽNJIKI u središtu Moskve gdje će finalnu utakmicu Lige prvaka igrati Manchester United i ChelseaDa se taj pohod engleskih navijača nije pretvorio u veliku nevolju, bili su zaslužni pripadnici specijalnih postrojbi ruske policije OMON (Otrjad miljicii osobogo naznačenija - Odred milicije za posebne namjene), toga dana u Moskvi raspoređeni u velikom broju. Taj odjel policije još 1979. i jest stvoren upravo za jedan sportski događaj, za održavanje sigurnosti na Olimpijadi 1980. u Moskvi, da se ne ponovi kakav teroristički napad poput onoga 1972. u Münchenu. U toj su postrojbi za neposrednu zaštitu osoba i objekata iznimno snažni i spretni specijalci, izvježbani za protuterorističke aktivnosti i suzbijanje nereda. OMON-ovo je geslo: “Ne znamo za milost, ali je i ne tražimo.” U postrojbu se primaju mladići između 22 i 30 godina koji su završili dvogodišnji vojni rok. Svaki omonovac na višemjesečnoj obuci uvježbava se za upotrebu raznih vrsta oružja, a posebno za borbu iz neposredne blizine u urbanim uvjetima. Svaki kandidat za OMON na kraju polaže poseban test i bori se s petoricom omonovaca. Položi ga svaki peti.



OMON je već mnogo puta suzbijao nasilne situacije, ali i onemogućavao protivnike vlasti. Njegovi pripadnici bili su u sastavu posebnih ruskih jedinica u oba čečenska rata. Procjenjuje se da u Rusiji ima nešto više od 20.000 omonovaca u najvećim gradovima i regionalnim centrima. U posebnim situacijama, kao što je predstojeći dolazak brojnih engleskih navijača u Moskvu, regionalne postrojbe koncentriraju se na jednom mjestu. Omonovci su čuvali red i za vrijeme Madonnina moskovskog koncerta 2006. Posebno grubi bili su jesenas u Moskvi prema malobrojnim građanima pod vodstvom bivšeg svjetskog šahovskog prvaka Garija Kasparova koji su pokušali demonstrirati protiv Putina.

Sad će goleme snage OMON-a biti prebačene u Moskvu da spriječe nerede kad dođu engleski navijači. Nije sigurno da će većina zainteresiranih engleskih navijača uopće uspjeti stići do Moskve, jer su iskrsnule velike prepreke, u pozadini kojih su loši odnosi Britanije i Rusije nakon afere Litvinenko, kad je UK optužilo Rusiju da onemogućava istragu o ubojstvu bivšeg ruskog agenta i prebjega Aleksandra Litvinenka u Londonu 2006. jer štiti agente osumnjičene za atentat. Rusija je pak optužila Britaniju da na ruskom teritoriju poduzima špijunske aktivnosti. British Petroleum žalio se da mu ruske vlasti otežavaju poslovanje u Rusiji, da je pod pritiskom da se i sasvim povuče iz već ugovorenih poslova. Sad bi zbog finala Lige prvaka dvije države morale tijesno surađivati.

OMON suzbija ekološke demonstracije u Sankt PeterburguOMON suzbija ekološke demonstracije u Sankt PeterburguMoskovski stadion Lužnjiki može primiti 84.000 ljudi. Sagrađen je 1955. u središtu grada uz obalu rijeke Moskve za 100.000 posjetitelja po naredbi CK KP SSSR-a, za velike političke i sportske manifestacije. Tu je 1980. održana i moskovska Olimpijada, a otkad su na tribinama samo sjedeća mjesta, i spektakularni rock koncerti Rolling Stonesa, Madonne, Metallice. Kad je 2007. objavljeno da će finale Lige prvaka biti u Moskvi, odlučeno je da se Lužnjiki renoviraju, što je sad pri kraju. UEFA inzistira da praćenje finalnih utakmica Lige prvaka bude omogućeno i navijačima klubova koji nastupaju. UEFA je dodijelila po 21.000 ulaznica za finale Manchester Unitedu i Chelseaju da ih prodaju svojim registriranim navijačima. Četvrtina ulaznica rezervirana je za sponzore i poslovne potrebe, dok je 20.000 završilo u slobodnoj preprodaji preko interneta po enormnim cijenama od 1500 do 6000 funti. Najmanje 50.000 britanskih navijača toga će dana htjeti u Moskvu. Ali da britanski državljanin doputuje u Rusiju, mora dobiti vizu. Ruska ambasada u Londonu izda godišnje 60.000 viza, uglavnom turistima i poslovnim ljudima. Izdati još 50.000 viza u tako kratkom roku samo za odlazak na utakmicu za ruske je konzularne službenike gotovo nesavladiv problem. U kompliciranoj proceduri, koja traje desetak dana, oni traže i "pozivno pismo" iz Rusije, potvrdu da će putnik imati smještaj u Rusiji i povratnu avionsku kartu. A internetski serveri putničkih agencija koje daju potvrde za ruske vize pali su zbog prevelikog broja prijava.

NAVIJAČI NOGOMETNOG KLUBA CHELSEA, koji je u vlasništvu ruskog multimilijardera Romana Abramoviča, bit će usmjereni na moskovski aerodrom Vnukovo. Odatle će pod strogim policijskim nadzorom biti ukrcani u autobuse koji će ih odvesti na stadion Lužnjiki u središtu Moskve. Stadion će moći napustiti tek nakon utakmice, ali samo da odu na VnukovoNAVIJAČI NOGOMETNOG KLUBA CHELSEA, koji je u vlasništvu ruskog multimilijardera Romana Abramoviča, bit će usmjereni na moskovski aerodrom Vnukovo. Odatle će pod strogim policijskim nadzorom biti ukrcani u autobuse koji će ih odvesti na stadion Lužnjiki u središtu Moskve. Stadion će moći napustiti tek nakon utakmice, ali samo da odu na VnukovoOsim toga, u Moskvi kronično nedostaju hotelski kapaciteti pa su u vrijeme utakmice sve hotelske sobe već odavno rezervirane za turiste i poslovne ljude koji nemaju nikakve veze s nogometom. Ono malo preostalih soba enormno je skupo. Velik problem bit će i prijevoz, jer su redovite zračne linije iz Londona i Manchestera za Moskvu popunjene, a presjedanja u Finskoj i istočnoj Europi jako su skupa. Britanski navijači ogorčeni su i na predsjednika UEFA-e Michela Platinija jer je odlučio da se finale igra u Moskvi, ne uzimajući u obzir iskustva s prijašnjim finalima Lige prvaka u gradovima s nedovoljnim smještajnim kapacitetima. Neki bijesni britanski navijači čak su zatražili da se utakmica preseli na Wembley, ali je UEFA to, naravno, odbila. Rusi obećavaju da će poduzeti iznimne napore u vezi s vizama, u Britaniju hitno šalju dodatne konzularne službenike koji će sljedećih dana raditi bez zastoja i odmora, a i pojednostavnit će proceduru pa neće inzistirati na potvrdi o osiguranom smještaju, nego će posjedovanje ulaznice za utakmicu biti dovoljno za vizu.

Ali i upozoravaju da su za probleme s vizama krivi i Britanci: zbog slučaja Litvinenko UK je suspendiralo pregovore s Rusijom o olakšavanju viznog režima, štoviše, zaoštrilo je uvjete za Ruse koji žele u Britaniju. Budući da dolaze iz zemlje izvan Europske Unije, na granici ih posebno pregledavaju, a obvezni su i biometrijski test i razgovor s imigracijskim službenikom.

NAVIJAČIIMA KLUBA MANCHESTER UNITED, koji će sletjeti na Domodjedovo, ruske specijalne postrojbe neće braniti samo sukobe s navijačima Chelseaja, nego i s ruskom mladeži. Engleski su nogometni navijači jesenas već radili nerede po Moskvi kad je engleska reprezentacija igrala s ruskomNAVIJAČIIMA KLUBA MANCHESTER UNITED, koji će sletjeti na Domodjedovo, ruske specijalne postrojbe neće braniti samo sukobe s navijačima Chelseaja, nego i s ruskom mladeži. Engleski su nogometni navijači jesenas već radili nerede po Moskvi kad je engleska reprezentacija igrala s ruskomIgrom slučaja, i brojni ruski navijači sljedećih će dana htjeti otputovati u Britaniju radi sportskog događaja. Tjedan dana prije moskovskog finala Lige prvaka, na gradskom stadionu u Manchesteru u finalu Kupa UEFA igraju Glasgow Rangers i Zenit iz Sankt Peterburga. Brojni navijači ruskog Zenita suočavaju se s istim, ako ne još i većim preprekama nego navijači engleskih klubova koji žele u Moskvu. Ruske vlasti jasno su dale do znanja da će pomno pratiti kako će se britanske ponašati prema ruskim navijačima te adekvatno postupiti prema engleskima.

Nakon nekoliko dana nedoumica, moskovska gradska vlast priopćila je da će problem riješiti najbezbolnije, zračnim mostom. Utakmica će se - zbog vremenske razlike - igrati po moskovskom vremenu kasno navečer, kako bi bila usklađena s uobičajenim europskim terminom televizijskih prijenosa utakmica Lige prvaka, pa te noći možda mnogi navijači i neće imati potrebu spavati. Bit će važnije da se uspostave dodatni avionski letovi, da se dovezu u Moskvu neposredno prije utakmice, a odvezu brzo nakon nje, kako se na moskovskim ulicama ne bi stigli sukobiti s ne manje nasilnim ruskim navijačima, koji su već najavili da će Englezima prirediti vatren doček.

Cijelu operaciju prihvata engleskih navijača vodit će Aleksej Sorokin, šef odjela za posebne projekte moskovske gradske uprave. On procjenjuje da će 90 posto njih doći samo na utakmicu i da će to biti jednodnevno putovanje. Predlaže da se svi oni prebace iz Engleske posebnim čarterima na dva aerodroma - navijači jednog kluba na Vnukovo na zapadu Moskve, a navijači drugoga na Domodjedovo na jugoistoku. Čekat će ih oko tisuću autobusa za prijevoz do stadiona Lužnjiki. Morat će ostati u krugu stadiona, gdje će biti hrane i zabave u velikim količinama. Kad utakmica završi, navijači će autobusima biti odvezeni na ista dva aerodroma, gdje će ih čekati avioni spremni za polijetanje. Čim jedan avion poleti, sljedeći će primati novopridošle navijače. Bit će potrebno barem 250 aviona. Tako će se spriječiti da pijani navijači bauljaju Moskvom. To će moći samo oni koji u Moskvu dođu drugim putem, individualno, ali njih će dočekati omonovci. Navodno će iznimno za te čarter putnike u Moskvu ulaznica za utakmicu izdana na ime navijača poslužiti i kao ruska viza, a redovne ruske vize morat će nabaviti samo oni koji u Moskvu stižu individualno, drugim prijevoznim sredstvima.

Zračni most do MoskveDa bi se čitav sportski događaj prošao sa što manje problema, Rusi su isplanirali pravu operaciju. Sav prihvat engleskih navijača vodit će Aleksej Sorokin, šef odjela za posebne projekte moskovske gradske uprave. U Moskvi procjenjuju da će 90 posto navijača doći samo na utakmicu te ih planiraju izravno s aerodroma prebaciti na stadion te nakon utakmice sa stadiona na aerodrom kako ne bi pijani bauljali Moskvom. Rusi su predložili da se svi navijači prebace iz Engleske posebnim čarter letovima, i to iz jednog kluba na aerodrom Vnukovo na zapadu Moskve, a navijači drugoga na Domodjedovo na jugoistoku. Ondje će ih čekati tisuću autobusa za prijevoz do stadiona Lužnjiki. Morat će ostati u krugu stadiona, gdje će im se osigurati hrana i zabava, a potom će navijači autobusima biti odvezeni na ista dva aerodroma, gdje će ih čekati avioni spremni za polijetanje. Čim jedan avion poleti, sljedeći će primati novopridošle navijače. Za sve to bit će potrebno barem 250 aviona.

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika