Objavljeno u Nacionalu br. 651, 2008-05-05

Autor: Maroje Mihovilović

Privatni život Medvjedevih

Od prve ljubavi do prve dame

Ruski mediji objavili su ovih dana prve detalje o privatnim životima novog ruskog predsjednika i njegove supruge, ljubiteljice mode, glazbe i sushija

POBOŽNA I POŽRTVOVNA Svjetlanu Medvjedevu je Ruska pravoslavna crkva postavila da vodiPOBOŽNA I POŽRTVOVNA Svjetlanu Medvjedevu je Ruska pravoslavna crkva postavila da vodiDmitrij Medvjedev, 42-godišnji ruski političar, bit će u srijedu, 7. svibnja, inauguriran za trećeg predsjednika Rusije, nakon Borisa Jeljcina i Vladimira Putina. Bit će to prvi dan trodnevnih svečanosti: 8. svibnja dosadašnji predsjednik Putin bit će imenovan ruskim premijerom i ruski parlament Duma navodno će ga bez rasprave potvrditi na tom položaju, a 9. svibnja, na Dan pobjede, proslavit će se pobjeda nad fašizmom 1945., u povodu čega se svake godine na Crvenom trgu u Moskvi održava spektakularna vojna parada, ovaj put s novim vrstama oružja.

Za razliku od Jeljcina prije osam godina, dosadašnji predsjednik neće otići u mirovinu. Putin ostaje s Medvjedevom za kormilom države, a koliko će tko od njih dvojice imati stvarne vlasti, vidjet će se sljedećih tjedana i mjeseci. Mnogi Rusi smatraju da će državom i dalje upravljati Putin, a da će mu Medvjedev, formalno na višem položaju, biti samo pomagač, a drugi da će Medvjedev preuzeti značajne prerogative vlasti, ali će neke ostaviti Putinu. Putin se ozbiljno priprema za premijerski položaj, a privremeni premijer Dmitrij Zubkov stalno u vladinu administraciju imenuje nove Putinove ljude.

Putin i Medvjedev na mnogim se javnim mjestima pojavljuju zajedno i ravnopravno, što se tumači kao Putinovo nastojanje da nasljedniku da legitimitet na novoj funkciji, iako će i sam ostati u vlasti. Sa suprugama su prošlog petka u moskovskoj sabornoj crkvi Krista Spasitelja, na povišenom postolju, odvojeni od ostalih dužnosnika, prisustvovali preduskrsnoj liturgiji moskovskog patrijarha Alekseja II., koji se prisno obratio Putinu: "Mi smo vam zahvalni, visokopoštovani Vladimire Vladimiroviču. U osam godina vašega predsjednikovanja mnogo ste učinili za Rusiju. Samo vas je ljubav za Rusiju potaknula da nastavite služiti domovini zajedno s osobom u koju imate povjerenja, a u koju i narod ima povjerenja. Obojica ćete se suočavati s mnogim izazovima, a uvjeravam vas da će Crkva moliti Boga da vam da snage i hrabrosti da prebrodite sve teškoće."



Blago se stvara i kult Medvjedeva. Kult Putina u Rusiji je poznat, dok su ruski mediji dosad bili vrlo suzdržani u objavljivanju bilo kakvih informacija o Medvjedevu osim onih o njegovim službenim aktivnostima. Ali moskovski dnevnik Komsomolskaja pravda ovih je dana objavio prvi opširniji članak s više osobnih detalja o Medvjedevu, prikazujući ga bliskim narodu, ali i kao čovjeka modernih nazora: on svakog jutra ustaje u osam sati, liježe u dva iza ponoći, svakog jutra i večeri pliva po jedan sat u bazenu, dnevno provodi dva i pol sata u tjelesnim aktivnostima. Bavio se jogom, pet-šest puta tjedno, a u mladosti je CRKVENO POMAZANJE na preduskrsnoj crkvenoj svečanosti u Moskvi: bračni parovi Putin iCRKVENO POMAZANJE na preduskrsnoj crkvenoj svečanosti u Moskvi: bračni parovi Putin iveslao. Voli odmore provoditi u Rusiji, s obitelji je obišao cijelu zemlju. Nakon nedavne pobjede na izborima odmarao se u Sočiju na Crnom moru. Već godinama ne vozi auto, ali zna voziti motorne sanjke i motocikl s četiri kotača. Ima 12-godišnjeg sina Ilju i smatra da roditelji s djecom moraju komunicirati uljudno i ravnopravno pa gotovo nikad sina nije kaznio. Voli zdravu hranu, ribu, japanski sushi, voli sladoled i slatkiše, u posebnim prilikama dopusti si čašu vina, ali najčešće pije sok i čaj. Ne voli suvremenu književnost. Posljednja knjiga koju je pročitao bila je “Lov na divlju ovcu” Harukija Murakamija. Voli čitati Čehova i Dostojevskog. Glazbeni ukus manje mu je konzervativan, rado sluša britanske rockere Deep Purple, Black Sabbath i Led Zeppelin, ima veliku zbirku ploča, katkad sluša i jazz i klasiku. Voli kod kuće pogledati kakav ozbiljni ruski ili zapadnoeuropski film, katkad i hollywoodsku komediju. Rado gleda nogomet i hokej na ledu, najčešće na televiziji, ali nastoji otići na stadion svaki put kad igra ruska reprezentacija. Navija za nogometni klub Zenit iz rodnog Sankt Peterburga. Ali Komsomolskaja pravda nije spomenula da je u veljači bio na koncertu Deep Purplea u Moskvi, da kod kuće ima akvarij i sam se brine za ribice, kao i mačka Dorofeja sibirske pasmine. Dorofej se često tukao s mačkom njegova susjeda, posljednjeg predsjednika Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova, pa ga je Medvjedev dao kastrirati.

Sa suprugom Svjetlanom Medvjedevom, vršnjakinjom, išao je u isti razred osnovne škole broj 305 koju su počeli pohađati 1972. u tadašnjem Lenjingradu. To znači da se poznaju 35 godina. Njezino djevojačko prezime je Linjik, a njihova nekadašnja nastavnica svjedoči da je ta plavokosa djevojka bila najljepša u školi. Medvjedev je jednom ispričao da se u nju zaljubio kad je imao 17 godina i da više nije mogao misliti “ni na što drugo osim na nju”. On je studirao pravo, a ona ekonomiju i financije. Vjenčali su se 1989. godine i 1996. dobili sina. Na mužev nagovor nije se vratila na posao nego je ostala kod kuće i odgajala sina.

BIJELA MODNA KREACIJA, jedna od onih po kakvima je Svjetlana Medvjedeva poznataBIJELA MODNA KREACIJA, jedna od onih po kakvima je Svjetlana Medvjedeva poznataMedvjedev je, radeći u gradskoj upravi Sankt Peterburga, upoznao Putina, a kad je Putin prešao u Moskvu, gdje je dobivao sve značajnije dužnosti u vrhu države, pozvao ga je da mu bude suradnik. Tako je i Medvjedev napredovao u državnoj hijerarhiji i postao potpredsjednik vlade i šef najveće državne energetske kompanije Gazprom. Na tadašnjim fotografijama uočljiv je istančan ukus njegove supruge u odijevanju. Njezini omiljeni bijeli kostimi djelo su slavnog modnog kreatora Valentina Judaškina, njezina prijatelja koji ih naplaćuje i do 6000 dolara. Prisustvovala je slavlju svoje prijateljice, slavne pjevačice Ale Pugačove, pri useljenju u novi stan, bila je viđena i na njezinu posljednjem koncertu. Lani je pohađala tečaj pripreme sushija, japanskog jela koje je u Rusiji postalo pomodno. Često putuje u inozemstvo. Nedavno je sa sinom bila u Italiji u povodu Tjedna ruskog jezika u toj zemlji. Bila je i u Cannesu, a nedavno se s mužem vratila iz Londonu unijevši u avion Aeroflota kutiju sa šeširom kupljenim u londonskoj robnoj kući Harrods.

Predana je vjernica, u travnju 2007. imenovana je da predvodi projekt Ruske pravoslavne crkve "Duhovna i moralna kultura mlade Rusije", koji su podržali i Putin i patrijarh Aleksej.

Projekt bi trebao pripomoći da se mladi ne prepuštaju drogama, delinkvenciji, skitnji, da mladići ne izbjegavaju vojnu obvezu, pa su ona i njezine suradnice u siječnju dobile crkveno odlikovanje Svete Evrosenije Moskovske, koje se dodjeljuje "ženama koje su se žrtvovala da pridonesu dobrobiti Crkve i Domovine". Inozemni komentatori procjenjuju da će se Svjetlana Medvjedeva, nakon što joj muž bude inauguriran za novog ruskog predsjednika, pojavljivati u javnosti više od HIT SUVENIR s ruske tržnice: babuške s likovima Putina i MedvjedevaHIT SUVENIR s ruske tržnice: babuške s likovima Putina i MedvjedevaPutinove supruge Ljudmile, bivše stjuardese, koja je s dosadašnjim predsjednikom odlazila na službena putovanja, ali ga je rijetko pratila u drugim službenim prilikama, ali i manje od Raise Gorbačove, pokojne supruge posljednjeg sovjetskog predsjednika, kojem su, dok je bio na vlasti, patrijarhalni Rusi predbacivali da mu supruga zapovijeda.

Ruski kreator Judaškin

Omiljeni modni dizajner Svjetlane Medvjedeve najtraženiji je ruski kreator Valentin Judaškin. Svoju prvu kolekciju predstavio je još 1987., a danas su njegove kreacije izložene u pariškom Louvreu i newyorškoj galeriji Metropolitan.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika