06.05.2008. / 08:08

Autor: Eduard Šoštarić

Blamaža povjerenstva

'Helikopter srušila spužva'

Pretpostavka je da se spužva odlijepila s plafona i pala na jednu od poluga komandi koje povezuju palicu i nožne pedale s repnim dijelom helikoptera

Službeni rezultati istrage pada vojnog helikoptera Mi-8 registracijske oznake H-253 bit će objavljeni u lipnju, doznaje Nacional. Povjerenstvo pretpostavlja kako je pad prozročila spužva koja se odljepila s plafona helikotera i zaglavila poluge komandi. Međutim, Nacional je doznao kako u srušenom helikopteru uopće nije bilo spužve na plafonu, jer je još prije skinuta iz preventivnih razloga. Do danas povjerenstvo nije otkrilo bilo kakav drugi konkretan razlog nesreće, tehničku grešku ili pogrešku pilota Roberta Garića. Umjesto toga, odlučilo je nagađati što se moglo dogoditi, pa je u toj improvizaciji učinilo nevjerojatan propust.

U konačnom izvješću o tragediji u Vukovaru, među ostalim, pisat će da je mogući uzrok pada helikoptera blokada upravljačkih komandi zbog ulaska izolacijskog poliamida protiv buke, odnosno spužve, u otvor kroz koji se kreće jedna od poluga komandi na putu od pilotske kabine do repa helikoptera. Pretpostavka je da se spužva odlijepila s plafona i pala na jednu od poluga komandi koje povezuju palicu i nožne pedale s repnim dijelom helikoptera.

Kako su poluge ispod krova kontinuirano u pokretu, spužva koja je pala na jednu od njih nekako se navodno dovukla do jednog od otvora i ušla u njega, te blokirala jednu od poluga za upravljanje. Izolacijska spužva protiv buke postooji samo u VIP helikopterima Ureda Predsjednika i vlade, a nabavljena je u Švicarskoj.

Međutim, srušeni helikopter H-253 nije imao izolacijsku spužvu protiv buke, jer je ona još prije skinuta iz njegove unutrašnjosti. Naime, piloti u H-253 već su prije imali primjedbe na upravljivost tog helikoptera pa su spužve iz preventivnih razloga skinute i nisu vraćene. O tome postoje brojni svjedoci koji su ih skidali. To očito nije bilo poznato Povjerenstvu, jer su pad rekonstruirali na drugom VIP helikopteru H-254. Povjerenstvo je zaključilo: ako se spužva nalazi u H-254, mora se nalaziti i na H-253. Nakon ovog otkrića povjerenstvo će u mjesec dana naći nešto drugo ili će reći da je za nesreću kriva viša sila.

Vezane vijesti

Pao turistički helikopter u New Yorku, ima poginulih

Pao turistički helikopter u New Yorku, ima poginulih

Jedna je putnica poginula u utorak pri padu turističkog helikoptera koji se srušio u East river na istoku Manhattana i potonuo, a spašeno je troje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika