09.05.2008. / 17:27

Autor: Tanja Molvarec

DiMITRIJ RUPEL:

Podobnik nema moć zatvarati granične prolaze

Rupel je zanijekao tvrdnje, koje su se pojavile u slovenskoj javnosti, da je 1991. godine on kao ministar vanjskih poslova "prepustio Hrvatima područje južno o Dragonje" u dogovoru s tadašnjim premijerom Alojzom Peterleom i tadašnjim ministrom obrane Janezom Janšom.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel želi da odnosi Slovenije i Hrvatske budu više prijateljski jer "napetost u hrvatsko-slovenskim odnosima nikome ne koristi". Rupel je najavio da će uputiti pismo hrvatskom ministru vanjskih poslova s prijedlogom mjera kojim bi se omogućili bolji odnosi dviju država.

Ministrova konferencija za novinare bila je namijenjena Danu Europe i zadnjoj trećini slovenskog mandata predsjedanja Europskom unijom, no Rupelu je postavljeno najviše pitanja o odnosima s Hrvatskom, te o slučaju "borca za južnu granicu" Joška Jorasa koji je štrajkao glađu.

Na pitanje je li u Jorasovu slučaju moguće postavljanja rampe za koju bi samo on imao ključeve, Rupel je rekao da će o tome razgovarati ministri unutarnjih poslova dviju država. Odgovarajući na pitanja o "spornim područjima" južno od Dragonje, Rupel je zanijekao tvrdnje, koje su se pojavile u slovenskoj javnosti, da je 1991. godine on kao ministar vanjskih poslova "prepustio Hrvatima to područje" u dogovoru s tadašnjim premijerom Alojzom Peterleom i tadašnjim ministrom obrane Janezom Janšom.

Po nikad usvojenom sporazumu Drnovšek-Račan, područje južno od Dragonje pripada Hrvatskoj. No Rupel je rekao da se Hrvatska odrekla tog sporazuma tako da to područje ima "poseban privremeni status". On je zanijekao tvrdnje slovenskog predsjednika Danila Tuerka da postoji dogovor Ljubljane i Zagreba prema kojemu "Hrvatska privremeno upravlja tim područjem", pa je zato teško izvršiti presudu slovenskog suda u Piranu da se uklone žardinijere s Jorasove "europske staze". Rupel je rekao da je slovenska Vlada 1991. godine željela postaviti graničnu kontrolu južnije od svog sadašnjeg graničnog prijelaza, te obuhvatiti i Jorasovu parcelu, ali da je slovensku policiju "otjerala" hrvatska.

Rupel je ponovio i poznate tvrdnje Ljubljane da pismo nekadašnjeg hrvatskog premijera Nikice Valentića tadašnjem slovenskom premijeru Alojzu Peterleu, u povodu gradnje čvrstog graničnog objekta na Dragonji, potvrđuje da je "Hrvatska priznala da se radi o spornom graničnom području jer je Valentić u pismu naveo da je riječ o privremenoj graničnoj točki i da postavljanje graničnog prijelaza ne prejudicira granicu koja će se utvrditi sporazumom dviju država".

Upitan o namjerama populističkog čelnika Marjana Podobnika da će nastaviti s prosvjedima u korist Jorasa, Rupel je rekao da Podobnik nema moć da zatvara granične prolaze.




Vezane vijesti

Rupel: Nećemo popustiti oko ZERP-a

Slovenija teško može popustiti oko ZERP-a, iako postoji mogućnost da se bilateralna pitanja s Hrvatskom riješe, izjavio je slovenski ministar… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika