Objavljeno u Nacionalu br. 652, 2008-05-12

Autor: Plamenko Cvitić

Ministrov ispit zrelosti

'Sretan sam što nitko nije protiv 'bolonje''

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac ekskluzivno za Nacional govori o srednjoškolskim i studentskim prosvjedima koji su proteklih tjedana potresali Hrvatsku

Ministar znanosti obrazovanja i sporta Dragan Primorac ekskluzivno za Nacional govori o srednjoškolskim i studentskim prosvjedima koji su proteklih tjedana potresali HrvatskuMinistar znanosti obrazovanja i sporta Dragan Primorac ekskluzivno za Nacional govori o srednjoškolskim i studentskim prosvjedima koji su proteklih tjedana potresali HrvatskuIako su u protekla tri tjedna resor obrazovanja zatresli prvo učenički, a potom i studentski prosvjedi, ministar Dragan Primorac ne pokazuje zabrinutost. Dok je u prošlom mandatu HDZ-ove vlade slovio kao jedan od najpopularnijih ministara, stavovi o njegovu sadašnjem rejtingu podijeljeni su: dok neki govore da mu je nakon dvaju prosvjeda rejting pao, čuju se i drugi koji kalkuliraju s čudnovatom tezom da je sam Primorac organizirao učeničke i studentske prosvjede kako bi si povećao rejting. U ekskluzivnom intervjuu za Nacional ministar Primorac objašnjava koga smatra odgovornim za probleme s kojima se suočavaju hrvatski učenici i studenti.

NACIONAL: Prošla su dva tjedna od učeničkih i studentskih prosvjeda. Kako u konačnici ocjenjujete ta dva događaja? Neki vas spominju i kao organizatora učeničkih prosvjeda.
- Točno je da smo učenici i ja cijelo vrijeme bili na istoj liniji. Kako i sami navodite, zbog toga me spominju kao osobu koja je podržala prosvjede. Osim toga, tih dana upravo se donosio novi Zakon o osnovnom i srednjem školstvu i to je bio pravi trenutak za zakonske promjene koje se tiču državne mature, a za koje se zalažem pune tri godine. Učenici i ja složili smo se posebice oko toga da državna matura mora istodobno početi za sve učenike, one u gimnazijama i one u strukovnim školama. To će se dogoditi 2010. i cijeli sustav se priprema za to, od dodatnih priprema za učenike strukovnih škola do uspostavljanja detaljnog sustava informiranja učenika i nastavnika. Da je, pak, državna matura počela samo za gimnazijalce 2009., a godinu kasnije za učenike strukovnih škola, onda bi se 2009. neki učenici upisivali na temelju državne mature, a neki kroz razredbene ispite, što bi izazvalo velike probleme pri upisima na visoka učilišta. Toga sam bio svjestan, a i učenici su to prepoznali, i zato smo imali potpuno iste stavove. Nakon što uvedemo državnu maturu, budući brucoši na fakultete će se upisivati samo na temelju postignutih rezultata, neovisno o raznim lobijima, vezama i slično. Na taj način će zauvijek biti srušeno pitanje mita i korupcije u obrazovanju i upravo zato se u svim državama državna matura ističe kao jedna od antikorupcijskih mjera.
Zreli učenici

NACIONAL: Ipak, je li odgodu državne mature trebalo rješavati prosvjedom?
- U situaciji kad postoje proturječni stavovi iz struke, demokratsko je pravo učenika i ministra da se čuje istina. Već sam rekao da sam ponosan jer su učenici pokazali iznimnu zrelost, jer nije se radilo o prosvjedu protiv državne mature, nego o prosvjedu za bolju provedbu. Nema ni jednog učenika koji je protiv državne mature, svjesni su da im ona omogućuje potpunu ravnopravnost i status u hrvatskom društvu. E, sad je pak potpuno novi kulturološki fenomen da ministar uvažava mišljenje učenika, za mene tu nema ničega spornog. Moji stavovi su inače vrlo tvrdi i ne mijenjaju se često, zbog toga su neki i komentirali da sam jedva dočekao te prosvjede. I to je točno, ja sam jedva čekao da osnažen voljom i podrškom učenika promijenim ono što nije valjalo.
Studenti nisu protiv 'bolonje'



NACIONAL: A što je sa studentima?
- Otkad je uveden Bolonjski proces, u Hrvatskoj se događaju dramatične promjene u sustavu visokog obrazovanja, jer onNA liniji s učenicima-'Točno je da smo učenici i ja uvijek bili na istoj liniji', komentirao je Dragan Primorac prosvjede srednjoškolacaNA liniji s učenicima-'Točno je da smo učenici i ja uvijek bili na istoj liniji', komentirao je Dragan Primorac prosvjede srednjoškolaca naprosto tjera sve, od ministra preko najuglednijih profesora pa do studenata da rade više i drugačije. Država za provođenje Bolonjskog procesa osigurava sredstva, zapošljava nastavnike, izgrađuje prostorne kapacitete i nadzire zakonitost poslovanja a za implementaciju procesa u nastavu zadužena su visoka učilišta. To je ključ svega. A probleme koji postoje treba jasno imenovati, “locirati” one koji su krivi i rješavati. Primjerice, prosvjed u Zagrebu ticao se problema na konkretnom fakultetu. Da je bilo prave komunikacije na tom fakultetu i da su se problemi rješavali, studenti najvjerojtnije ne bi prosvjedovali. Bio sam sretan kad sam po transparentima studenata vidio da nitko od njih zapravo nije protiv “bolonje”, već na imaju prigovore na način na koji se provodi, odnosno na ljude koji proces provode. Problem je zapravo u pojedincima i sastavnicama Sveučilišta koji nisu uspjeli na dobar način uvesti promjene.

NACIONAL: Jesu li za razliku od učeničkih prosvjeda studentski ipak bili politički obojeni?
- Organizatori prosvjeda, barem oni s kojima sam se ja sastao, apsolutno nisu imali veze s politikom, čak su se javno ogradili od onih koji su se ponašali suprotno. No, i sami ste se mogli uvjeriti da je nekolicina osoba koje su sudjelovale u prosvjedu uključena u mladež pojedinih stranaka, a mnogi su me upozorili da je dovoljno nekoliko takvih imena ”podražavatelja prosvjeda”, koja su se ovih dana pojavljivala u medijima, utipkati u tražilicu da sve bude jasno.

NACIONAL: Što su studenti uopće tražili?
- Studenti koje sam ja primio imali su sasvim opravdane i jasne zahtjeve koji su se uglavnom ticali uvjeta studiranja, organizacije nastave na fakultetu, njihovih prava. Još se uvijek pitam zbog čega su drugi studenti izišli na prosvjed. Ironično govoreći, možda zbog cijene obroka od 4,40 lipa koja se nije mijenjala od 1993., a koji uključuje glavno jelo s prilogom, juhu, salatu i desert, cijenu soka od 1 kune, smještaja od 120 kuna ili besplatnog prijevoza u Zagrebu? Iako gotovo svakodnevno primam zahtjeve za povećanje cijena obroka, ja takvu odluku nemam namjeru potpisati.

Premijer Sanader-Rrazgovarao je s Primorcem o prosvjedima mladihPremijer Sanader-Rrazgovarao je s Primorcem o prosvjedima mladih NACIONAL: Kako su prosvjedi utjecali na vaš položaj ministra?
- Prosvjedi su utjecali na ubrzanje nekih promjena koje sam i sam tražio. Svatko će odgovarati za svoj dio posla. Svaka osoba unutar visokih učilišta ima svoje ime i prezime, a od studenata sam tražio da imenuju odgovorne. Ako je riječ o nedostatku komunikacije između fakulteta i studenata, jasno je tko će biti odgovoran. Druga poruka je da je dobro da se čuje istina. A treće, važno je da se ne dogodi politizacija u obrazovnom sustavu, to je apsolutno neprihvatljivo.

NACIONAL: Što dalje?
- Punom snagom naprijed. Pripreme za državnu maturu 2010. idu punim intenzitetom, a učenici već znaju fakultete koji će državnu maturu prihvatiti kao kriterij upisa. Odgovorni su shvatili da više ne mogu biti u prikrajcima i da će biti prozvani ako ne promijene način rada. Svima sam jasno dao do znanja da je ovo bilo zadnji put da Ministarstvo preuzima teret za koji objektivno nije odgovorno. Pitanje odgovornosti bit će definirano imenom i prezimenom svakog čimbenika u procesu. Ministarstvo će sukladno ovlastima provoditi upravni i financijski nadzor. Jer, ono što mnogi zaboravljaju jest da Ministarstvo i po zakonima i po Ustavu nema ovlasti miješati se u autonomiju sveučilišta, posebice u kreiranje ili organizaciju nastave.

NACIONAL: Postoje indicije da su i neki vaši oponenti iz vaše vlastite stranke pokušali umanjiti vaš značaj?
- Želim vjerovati da to nije slučaj. No, na koncu dana svatko od nas se mora pogledati u ogledalo. Ja imam miran san jer je moj jedini moto činiti dobro za građane Hrvatske u resoru koji pokrivam.
Slaganje s premijerom

NACIONAL: O prosvjedima i stanju u resoru razgovarali ste i s premijerom Sanaderom?
- On pomno prati sve što se događa, i slažemo se oko svega. Jedino je zabrinut da se obrazovanje ne koristi u političke svrhe. To je neprihvatljivo u demokratskom svijetu. S druge strane, obojica mislimo da treba dopustiti javno iskazivanje mišljenja. Političari nekih prošlih vremena su se trudili zatomiti prosvjede, a mi stimuliramo da se kaže što se misli. To je politička zrelost. Lakše je živjeti u sustavu laži nego slušati istinu. No mi smo se odlučili slušati istinu, iako to nije uvijek jednostavno.

Vezane vijesti

Nade u turističkoj sezoni

Nade u turističkoj sezoni

Predsjednik vlade Zoran Milanović, govoreći sinoć o prvih šest mjeseci svoje vlade, ustvrdio je kako bi nas iz sadašnje teške gospodarske situacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika