Objavljeno u Nacionalu br. 652, 2008-05-12

Autor: Maroje Mihovilović

Raste fama oko 'Seksa i grada'

Četiri prijateljice u hit filmu

Zvijezde 'Seksa i grad' Kristin Davis, Kim Cattrall, Cynthia Nixon i Sarah Jessica Parker uoči premijere filma našle su se u središtu pozornosti svih medija

ROMANTIČNI ZAPLET Sarah Jessica Parker kao mladenka na snimanju filma u New Yorku okružena djeverušama koje glume Kim Cattrall, Cynthia Nixon i Kristin DavisROMANTIČNI ZAPLET Sarah Jessica Parker kao mladenka na snimanju filma u New Yorku okružena djeverušama koje glume Kim Cattrall, Cynthia Nixon i Kristin DavisVeć dugo nijedna filmska premijera nije izazvala toliko intelektualnih, socioloških i kulturoloških rasprava u vodećim zapadnim medijima kao skorašnja premijera filma “Seks i grad”, snimljenog kao svojevrstan nastavak vrlo uspješne američke istoimene televizijske serije koja se prikazivala od 1998. do 2004. Gotovo svi utjecajni listovi namijenjeni ozbiljnijoj i zahtjevnijoj publici objavili su barem neki esej o tom filmu, stavljajući ga u kontekst onoga što je serija svojedobno predstavljala, te onoga što se u godinama nakon prestanka njenog prikazivanja dogodilo. Ima tu rasprava o tome mogu li feministice voljeti tu seriju i film, socioloških rasprava o tome koliko se New York promijenio od kada se serija počela prikazivati, filmskih rasprava o tome kako složene međusobne odnose glavnih likova, koji su se gradili kroz 98 epizoda serije, sada razviti u dvosatnom filmu, do toga kako će film utjecati na modne trendove i turizam u središtu New Yorka. No svi se slažu da to nije puki nastavak serije, nego je riječ o filmu namijenjenom novom dobu.

O mogućnosti da se na temelju serije o daljnjem životu četiriju glavnih protagonistica serije snimi i film počelo se govoriti odmah nakon što je početkom 2004. serija završena sretnim ishodom za sve četiri. Odmah su se našli producenti spremni da financiraju film svjesni da bi se na njemu moglo dobro zaraditi. No glavne glumice nisu imale isti odnos prema tom projektu. Kristin Davis i Cynthia Nixon, koje su u seriji glumile Charlotte i Mirandu, priželjkivale su da se taj projekt i ostvari, svjesne da im serija nije donijela osobito veliku osobnu popularnost, pa će same teško ostvariti uspješne filmske karijere. I Sarah Jessica Parker, glavna zvijezda serije, bila je jako zainteresirana da se film snimi jer je smatrala da će joj to samo povećati popularnost. No cijelu je stvar onemogućila Kim Cattrall, koja se nakon dvadeset godina ne odviše uspješne glumačke karijere proslavila upravo u toj seriji ulogom žderačice muškaraca Samanthe Jones, te je za nastup u filmu tražila veliki novac i umjetničku kontrolu kad je riječ o njenoj ulozi. Iako su u seriji glumile prijateljice, Sarah Jessica Parker i Kim Cattrall navodno se u stvarnom životu nisu odviše voljele, pa je Kim Cattrall odlučila odbiti ponudu djelomično i kako bi napakostila suparnici. Njihova međusobna netrpeljivost navodno je bila i jedan od razloga zbog čega je serija završila nakon šeste sezone, iako je bila veoma uspješna i gledana. Tako se od filma na neko vrijeme odustalo, iako inicijatori projekta od ideje nisu odustali.

Trebalo je dosta dogovaranja, nagovaranja i mirenja prije nego su se stekli uvjeti za film. Kada je objavljeno da će se film snimati, bila je to velika senzacija, a i svaka vijest o tome kako napreduje snimanje izazivala je veliko zanimanje, pa nije čudno što su se i sada, neposredno uoči premijere, pojavili brojni napisi i nove rasprave. No film još nitko nije vidio, a producenti sve detalje zapleta drže u najstrožoj tajnosti, pa nitko ne zna radnju filma, status glavnih likova, niti kakav je ton filma. Javnosti je predočen samo jedan kratki filmski trailer iz kojeg se malo što može zaključiti, osim da su glavne protagonistice vidno starije i ozbiljnije nego u seriji, te da su njihovi likovi očito imućniji, što se vidjelo i po tome da su bolje odjevene.



SARAH JESSICA PARKER tijekom snimanja filmaSARAH JESSICA PARKER tijekom snimanja filma Serija “Seks i grad”, koja je temeljena na istoimenom romanu Candace Bushnell, sigurno je najuspješnija serija o ženama u televizijskoj povijesti. Mnogi su joj zamjerali što četiri junakinje koje su predstavljene kao tipične moderne, obrazovane i urbane Newyorčanke ustvari nisu nimalo tipične, te to što serija prikazuje samo bogate bijele stanovnike New Yorka, a ne pripadnike drugih rasa i društvenih slojeva. Neki su im zamjerali i navodno nerealističnu opsjednutost glavnih junakinja seksom. Njihov život na Manhattanu djelovao je istodobno glamurozno i nepretenciozno, no to nije značilo da se svakodnevno nisu suočavale s istim dilemama koje muče većinu žena u tridesetim godinama. Kim Cattrall glavni moto te serije ovako je opisala: “Prije je biti sam značilo da te nitko ne želi. Danas to znači da si seksi i da pažljivo razmišljaš o tome kakav život želiš i s kim ga želiš proživjeti.” Svaka žena koja je gledala tu seriju mogla se prepoznati u nekoj od tema kojima se serija bavila na inteligentan i duhovit način, poput odnosa s muškarcima, ženskih prijateljstava i suparništava, problema majki i kćeri, usklađivanja privatnog i profesionalnog života, te strasti prema modi i shoppingu. Neki su detalji iz serije postali toliko prepoznatljivi, poput cipela marke Manolo Blahnik, da i dalje bude asocijacije na “Seks i grad”. Ta je serija, realistično prikazujući kozmopolitski duh New Yorka i bogat društveni život njegovih stanovnika u brojnim kafićima, klubovima i restoranima, u nekim aspektima postala i simbolom tog velegrada.

Serija “Seks i grad” za svoju glavnu temu imala je odnos četiriju pametnih, uspješnih i zgodnih mladih Newyorčanki prema muškarcima i seksu, ali i razne druge teme urbanog newyorškog života, a za žene u tom urbanom okolišu ključna je stvar bila i moda. Serija je u mnogim modnim aspektima bila i trendsetter. Producenti filma toga su bili svjesni, pa su upravo modnu dimenziju cijelog projekta iskoristili s jedne strane da film promoviraju, ali i da posredno pokažu kakav je.
Naime, ako javnost prije premijere nije uspjela gotovo ništa saznati o sadržaju filma, mogla je itekako mnogo saznati o odjeći koju će glavne protagonistice nositi. Još dok je trajalo snimanje na newyorškim ulicama, producenti su omogućili fotografima da snime glavne protagonistice u odjeći koju nose u filmu, što je izazvalo golemu pozornost. Bila je to jednako atraktivna, čak pomalo pretjerano kičasta odjeća kakvu su one nosile u seriji, ističući njome i svoju individualnost, i svoju samosvijest, a i svoju otvorenost. No ipak je to bila drukčija odjeća, zato što je to bila moda nešto elitnija od one iz serije, te - što su modni stručnjaci zamijetili - namijenjena starijim ženama. Iz toga su oni koji su se bavili sociološkim aspektom filma mogli zaključiti dvije stvari. Kao prvo, zaključili su da su sve četiri protagonistice - novinarka Carrie, koju igra Sarah Jessica Parker, odvjetnica Miranda, koju igra Cynthia Nixon, stručnjakinja za umjetnine Charlotte, koju igra Kristin Davis, i poslovna žena specijalizirana za odnose s javnošću Samantha, koju igra Kim Cattrall - profesionalno jako napredovale. Za Carrie je otkriveno da je od kolumnistice jednog ženskog lista u filmu dogurala do jedne od urednica u vodećem svjetskom modnom časopisu Vogue, što je utjecalo na njen status i primanja. Slično su napredovale i ostale tri, tako da one više nisu predstavnice newyorškoga gradskog miljea mlađih srednje uspješnih profesionalki, nego su sve ušle u kategoriju višega newyorškog sloja.

PROTAGONISTICE filma u Oprah showuPROTAGONISTICE filma u Oprah showu Tu je i druga dimenzija, a to je njihova dob. Kada se serija 1998. počela prikazivati, njih su četiri bile tridesetogodišnjakinje, najstarija među njima, Samantha, ulazila je u četrdesete. Tijekom serije koja je trajala šest sezona prolazak godina nije nimalo utjecao na činjenicu da ih je publika percipirala u toj dobi. No film - koji se pojavljuje deset godina nakon što se serija počela emitirati - to nije mogao ignorirati. U jednom od članaka koji su se pojavili ovih dana tvrdi se da će možda jedan od najkarakterističnijih kadrova u filmu biti onaj u kojem su Carrie i Faca zajedno u krevetu i oboje čitaju knjigu, ali je problem što imaju samo jedan par naočala, a oboje ih trebaju. Oni koji znaju kako je film nastajao tvrde da je problem dobi glavnih protagonistica bio jedna od ključnih početnih nedoumica. Neki su producenti smatrali da film treba biti izravan nastavak serije. Drugi su tvrdili da je to sasvim krivo, te da će film zadovoljiti publiku samo ako će hrabro razvijati dalje ono što je razvijala serija, a voljela njena publika. Glavna glumica Sarah Jessica Parker ujedno je jedna od producentica, a ona je o spomenutoj dilemi rekla: “Ubrzo smo shvatili da za nas ipak postoji samo jedan put. Nismo se mogli pretvarati da još uvijek imamo tridesetak godina, da još jurcamo New Yorkom slobodno pijući i tražeći zanimljive seksualne partnere. Bilo bi to vulgarno. Nijedna od nas to nije željela raditi. Zato je film ispao sasvim drukčiji od njegove prvotne ideje.”

BLAHNIKOVE CIPELE koje nosi Sarah Jessica Parker i dalje su zaštitni znak 'Seksa i grada'BLAHNIKOVE CIPELE koje nosi Sarah Jessica Parker i dalje su zaštitni znak 'Seksa i grada' S tim se složila i Cynthia Nixon, koja je o filmu i svojoj ulozi rekla: “Svi smo shvatili da ozbiljno moramo pristupati problemima s kojima se suočavamo, dijelom stoga što to nije serija nego film za veliki ekran, dijelom stoga što smo sve starije. Kada se Miranda i Carrie posvađaju, onda se malo zamisle nad time, te svoje nesuglasice izglade. Da se ponašamo i da nosimo istu ludu odjeću kao prije deset godina, to bi izgledalo potpuno izvan vremena i prostora.” Kristin Davis ovako vidi stvari: “Mi u filmu opet nosimo fantastičnu odjeću i cipele, to se nije promijenilo. Ali ne možemo se praviti da vrijeme nije prošlo. Naš je cilj da ispričamo na koji nas je način to vrijeme promijenilo.” Ne otkrivajući ništa o radnji filma Kim Cattrall je zaključila: “Mnogo se stvari dogodilo u posljednje četiri godine, a sve one nisu bile dobre. To baci sjenku na svakoga, te stvari zasjene i ono što čovjek jeste.”

U filmu će možda čak prominentniju ulogu nego u seriji imati Faca, kojeg igra Chris Noth, a i on je stariji, možda će mu se u kosi vidjeti i sijede vlasi. Njemu su sada 53 godine, a on se čini vrlo zadovoljnim što se u filmu pojavljuju zreli likovi: “Odakle dolazi ta pogrešna ocjena da su životi zrelih ljudi manje zanimljivi od onih mlađih od 30 godina? Uvjeren sam da će film imati mnogo veće značenje od serije. Djevojke izgledaju bolje no ikada, a sretan sam da će ovo biti film namijenjen odraslijim osobama. Naša kultura je otišla u sasvim krivom smjeru. Zar neće već jednom doći kraj ovom dobu namijenjenom samo dječurliji?”

Fantastična odjeća

Ekstravagantna odjeća, obuća i modni dodaci bit će zaštitni znak i filmske verzije 'Seksa i grada' - tako je raskošnu vjenčanicu za Carrie Bradshaw, koju glumi Sarah Jessica Parker, kreirala Vivienne Westwood.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika