Objavljeno u Nacionalu br. 652, 2008-05-12

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Bilićeva kuka i motika

Kuka i motika Branimira Bilića u 'Licima nacije' na zatupljenost mladih generacija i njegovo piljenje da su mladi pasivni, neaktivni i inferiorni u istom tjednu kad su srednjoškolci i studenti pokazali da su itkekao aktivni i artikulirani, generalizacija je kakve bi se HTV trebao stidjeti

Zrinka PavlićZrinka Pavlić DANAŠNJA MLADEŽ!Lica nacije, HTV1, petak, 22.40
Premda se većini gledatelja “Lica nacije” vjerojatno čine kao emisija bez ikakvog smisla i koncepta, mala pomoć napada dosade kakav je mene uhvatio u petak navečer čini čuda. Bilićev tjedni uradak zapravo je poligon za autorovo konzervativno i u vlastitom svijetu okamenjeno naricanje o „zlom trenutku sadašnjice“ i „današnjoj mladeži“. Ne krivim goste - i Miro Gavran i Dalibor Cikojević vrijedni su sugovornici koji bi zacijelo mogli reći štošta o onome čime se bave. No Branimir Bilić na našu je nesreću izuzetno pretenciozan i - što je još gore - neukusno tendenciozan voditelj, koji je kao temu emisije odabrao pitanje: „Kako snagom i vrijednošću stvaralaštva oplemenjivati čovjeka i mijenjati društvo?“ Superiška. Samo mrvicu manje ambiciozno nego da je rekao: „Ajmo malo o smislu života, svemira i Boga pa ako treba, DO PONOĆI ćemo tu sjediti dok to ne riješimo“. Naravno da su pod pritiskom takve teme gosti uglavnom nabadali po magli pa nitko nije rekao ništa važno, konkretno ni korisno, ali još je gore to što je Bilić cijelo vrijeme razgovor navodio na mlin kuke i motike koju proizvode moderne tehnologije i mediji te posljedičnu „zatupljenost mlađih generacija“. Tu su se gosti pokušavali malo iskoprcati jer očito ne dijele Branimirov bolje-je-bilo-dok-smo-konje-jahali animozitet prema svemu što ne zna koristiti bez priručnika za neznalice, ali Brane im nije dao, uporno pileći da su mladi pasivni, nekreativni i sve u svemu - inferiorni svim onim pripadnicima njegove generacije pjesnika i velikana s kojima dijeli tehnološku nedo…rečenost. Osmisliti emisiju s takvom idejom u istom tjednu kada su srednjoškolci i studenti pokazali da su itekako aktivni i artikulirani, predrasudama je prepuna generalizacija kakvih bi se Hrvatska televizija trebala stidjeti. S druge strane, potpuno ignoriranje činjenice da i sam radiš na jednom od tih „modernih medija“ na koje se nekritički nabacuješ drvljem i kamenjem pokazatelj je dubine uvida Branimira Bilića, koja se očito mjeri u milimetrima.
Ocjena: užasno (-1)




GORE NEGO REALITY SHOWZasjedanje Hrvatskog sabora, HTV2, petak, 10.00 nadalje
Imala sam sreću da mi je televizor bio uključen na HTV2 taman kada je šjor Luka Bebić u Saboru cijeloj naciji dao razloga da pukne od ponosa što mu iz vlastita džepa isplaćuje mastan dohodak. Pomislila sam na trenutak da mi je netko prebacio program i da zapravo gledam reality show, u kojem se priglupi sudionici ponašaju ko zadnje seljačine jer zbog subhumane inteligencije zaboravljaju da ih cijelo vrijeme snimaju kamere. Jedina razlika između njih i Luke Bebića koji se dere ko da započinje kavgu na gumnu jest to što si sudionici reality showa u krajnjoj liniji smiju dopustiti takvo ponašanje. Oni, naime, samo od samih sebe rade budale. Saborski zastupnici, međutim, nakon takvog ponašanja i dalje donose odluke koje nam vise nad glavom. Pa je lako zaključiti tko se zbog njihova ponašanja na kraju osjeća ko zadnja budala.
Ocjena: sramota (-1)

TKO PRVI, GOOGLE MRVI!

Dnevnik, HTV1, subota, 19.30
„Čini se da će Barrack Obama postati prvi afroamerički kandidat za američkog predsjednika“, reče Đurica Drobac u subotu navečer i time potvrdi moje dugogodišnje sumnje - da HTV-ovi dnevničari ne provjeravaju činjenice prije nego što ih bubnu na blesimetar. Vjerojatno nisu čuli za supertajno oružje kojima se u današnje vrijeme zna koristiti i malo bolje cijepljeni paradajz - Google! Ta mi je internetska tražilica, naime, odmah nakon upisivanja fraze „prvi afroamerički predsjednički kandidat“ na engleskom odgovorila da je pod tom povijesnom natuknicom svugdje upisana Lenora Fulani, koja se na glasačkim listićima svih američkih saveznih država našla 1988. godine. Riječ je ne samo o prvoj afroameričkoj predsjedničkoj kandidatkinji nego i prvoj ženi koja se kandidirala za tu funkciju. Sad, ne znam je li problem u tome što Đurica i njegov prateći novinarski bend ne znaju engleski ili pripadaju onim velikanima iz generacije Branimira Bilića kojima se ispod časti koristiti internetom, ali rezultat je u oba slučaja jednak. Potpuno pogrešna ili - u slučaju da su Obamu htjeli nazvati prvim afromaeričkim kandidatom iz jedne od dvije najveće američke stranke - nepotpuna informacija. Osim toga, lako za Obamu, ali pitam se koliko su onda tek pouzdane i potpune one informacije u Dnevniku koje ne može provjeriti svaki pismeni pučanin s pristupom internetu, a koje bi nam možda čak i mogle biti važne.
Ocjena: dajte im da guglaju (0)

NAJSLABIJA NAJAVA

Najava emisija uz Euro 2008. (valjda!), HTV, svaki dan
Zašto HTV-ovci misle da će i gledateljima biti smiješno ono što je njima palo na pamet dok su lemali po Pelinkovcima u birtiji? Takvo što čak ni Malnaru i njegovoj ekipi ne uspije svaki put, a kad i uspije - smiješno je vrlo uskom i specifičnom segmentu gledateljstva. Najava emisija uz Euro 2008. s parodijom „Najslabije karike“, inače mi dragom i simpatičnom Danijelom Trbović, par polupoznatih televizijskih lica (vjerojatno budućih voditelja emisije) i tragično neuspješnim pokušajima duhovitosti čini se kao simptom nečije želučane viroze, a ne kao zgodan skeč. Nije ni jasno što nam time HTV pokušava poručiti. Da su Danijelu izbacili iz voditeljske ekipe pa je nećemo gledati u emisijama uz Euro 2008.? Da ostale voditelje hoćemo, iako nemaju blage veze ni o čemu? Da je, barem što se tiče Eura 2008., najslabija karika - program HTV-a?
Ocjena: WTF???

Vezane vijesti

Torres: Bilić nas je sasvim paralizirao

Torres: Bilić nas je sasvim paralizirao

Pohvalu je izborniku hrvatskih nogometaša Slavenu Biliću dao napadač Chelseaja i španjolske reprezentacije Fernando Torres. - Hrvatski je izbornik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika