15.05.2008. / 12:35

Autor: Mislav Šimatović

Istraživanje

Hrvatska po konkurentnosti iza svih članica EU

I ove je godine Hrvatska jedino prvo mjesto među 55 najrazvijenijih zemalja svijeta izborila u turističkom sektoru na temelju ostvarenih prihoda od stranih turista u odnosu na bruto društveni proizvod

Prema najnovijim rezultatima "Godišnjaka svjetske konkurentnosti 2008.", koje objavljuje International Institute for Management Development (IMD) iz Lausanne, Hrvatska je zauzela 49. mjesto od ukupno 55. zemalja obuhvaćenih istraživanjem. Hrvatska je tako svoju poziciju poboljšala za četiri mjesta i nalazi se među 50 najkonkurentnijih zemalja svijeta. Tri najkonkurentnije zemlje na svijetu prema ovogodišnjim rezultatima IMD-a su Sjedinjene Američke Države, Singapur i Hong Kong.

Glavni indeks IMD-a ocjenjuje konkurentnost kroz četiri faktora: efikasnost poslovnog sektora, efikasnost vlade, opći gospodarski rezultati i infrastruktura. Od navedena četiri faktora Hrvatska je najbolje rangirana po općim gospodarskim rezultatima i prema infrastrukturi - u obje ove kategorije zauzima 40. mjesto. I ove je godine Hrvatska jedino prvo mjesto među 55 najrazvijenijih zemalja svijeta izborila u turističkom sektoru na temelju ostvarenih prihoda od stranih turista u odnosu na bruto društveni proizvod. S druge strane, stanje se pogoršalo u području izdvajanja za istraživanje i razvoj, bilanci tekućih plaćanja, udjelu visokotehnološkog izvoza, u ocjeni raspoloživosti energije, utaji poreza i prisutnosti sive ekonomije, poticajnosti za traženje novog posla i regulativi koja se odnosi na nezaposlene, te raspoloživosti stručnjaka i viših managera.

Komentirajući rezultate IMD-ova istraživanja, Darko Marinac, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, upozorio je da položaj Hrvatske na ljestvici konkurentnosti nije sjajan, unatoč boljem rangu od prošlogodišnjeg. "Hrvatska se nalazi među 50 najkonkurentnijih zemalja svijeta i poboljšanje naše pozicije realna je slika ocjene konkurentnosti. No, unatoč vidljivom napretku na ljestvici konkurentnosti IMD-a, ne smijemo biti zadovoljni ovim rezultatom jer su sve članice Europske unije, uključujući i Bugarsku i Rumunjsku, još uvijek ispred nas. To je društvo s kojim se moramo početi uspoređivati, ako za dvije godine želimo biti ravnopravna članica EU. Neophodne reforme očekuju nas na niz područja u kojima posebno važno mjesto zauzima područje poboljšanja efikasnosti domaćeg gospodarstva, posebice u smanjivanju stope nezaposlenosti, daljnjem razvoju tržišta rada te osnaživanju menadžmenta", rekao je Marinac.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika