18.10.2003. / 00:00

Autor: Tanja Simić

BELGIJA

IPAK SUĐENJE HABREU U BELGIJI

IPAK SUĐENJE HABREU U BELGIJI

Iako je Belgija početkom ljeta zbog velikog pritiska Sjedinjenih Država povukla svoj zakon kojim se pred belgijskim sudom moglo za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti suditi bilo kome, neovisno gdje je njegov zločin počinjen i tko su žrtve, a koji je bio namijenjen da se po njemu sudi svjetskim državnicima-zločincima, jednom od njih će se u Belgiji ipak suditi. Očekuje se da će sljedećih dana belgijski državni tužitelj podići optužnicu protiv Hissenea Habrea, nekadašnjeg diktatora afričke države Čad koji sada živi u izgnanstvu u Senegalu. Za vrijeme Habreove vladavine smaknut je ili zatvoren ogroman broj njegovih političkih protivnika, a belgijski tužitelj ima pravnu osnovu za podizanje optužnice protiv Habrea u činjenici da su neki od žrtava bili belgijski državljani.
Očekuje se da će Belgija zatražiti od Senegala izručenje Habrea. Senegal je sam 2001. godine pokrenuo postupak protiv Habrea, a počelo je čak i suđenje, ali je prekinuto iz proceduralnih razloga jer nijedan zločin za koji je Habre bio optužen nije počinjen na teritoriju Senegala niti protiv senegalskih državljana.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika