Objavljeno u Nacionalu br. 653, 2008-05-19

Autor: Maroje Mihovilović

Novi film o američkom predsjedniku

Stone će Busha prikazati kao neotesanog prostaka

Stoneov 'W.' temelji se na dvije stotine knjiga o Bushu, a trudi se da detaljno prikaže odnose i način ophođenja u njegovu najužem krugu tijekom posljednjih osam godina

REDATELJ I AKTIVIST Oliver Stone svojim filmovima uvijek šalje političke poruke, a kao liberal je jako kritičan prema aktualnom američkom predsjedniku BushuREDATELJ I AKTIVIST Oliver Stone svojim filmovima uvijek šalje političke poruke, a kao liberal je jako kritičan prema aktualnom američkom predsjedniku BushuAmerički predsjednici bili su često likovi hollywoodskih filmova, pa je tako Henry Fonda igrao Abrahama Lincolna u filmu “Young Mr. Lincoln”, Jeff Daniels Georgea Washingtona u filmu “The Crossing”, Anthony Hopkins Richarda Nixona u filmu “Nixon”, Cliff Robertson Johna Kennedyja u filmu “PT109”, a John Travolta Billa Clintona u filmu “Primary Colors”. Bilo je zanimljivih filmova o američkim predsjednicima, neki od njih su izazivali i dosta kontroverzi zbog načina kako su ih prikazivali, a posebno je to bio slučaj s filmom “Nixon”, i to zbog autorskog pristupa filmu režisera i scenarista Olivera Stonea. Stone je poznat po tome da svojim filmovima izaziva kontroverze, jer u njima često iznosi vrlo radikalne teze. Mnogi tvrde da si u portretiranju stvarnih povijesnih ili suvremenih ličnosti uzima mnogo slobode, pa često njegove interpretacije nisu u skladu s činjenicama, što je bila primjedba njegovu filmu o Nixonu i filmu o istrazi ubojstva predsjednika Johna Kennedyja, ali čak i kada je bila riječ o filmskoj interpretaciji života rockera Jima Morrisona i Morrisonove grupe The Doors.

No, iskusni će 61-godišnji Stone sigurno izazvati mnogo, mnogo veću kontroverzu filmom koji upravo počinje snimati, a riječ je o filmskoj biografiji sadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha. Stone je politički vrlo aktivan, izrazito liberalno nastrojen, te vrlo kritičan prema politici predsjednika Busha.

Premijerom filma ujesen želi dodatno ocrniti američkog predsjednika prije predsjedničkih izbora, kako bi povećao šanse demokratskog kandidata, a smanjio šanse da republikanci zadrže Bijelu kuću. Objavljeno je da će premijera filma biti 17. listopada, samo dvadesetak dana prije predsjedničkih izbora. Bilo je mnogo komentara i na izbor glavnih glumaca - Josh Brolin igrat će Busha, Elizabeth Banks njegovu suprugu Lauru, James Cromwell njegova oca, bivšeg predsjednika Georgea Busha, Ellen Burstyn njegovu majku Barbaru Bush, Thandie Newton savjetnicu za nacionalnu sigurnost Condoleezzu Rice, a Scott Glenn ministra orbane Donalda Rumsfelda. To nisu glumci prve hollywoodska kategorije. Stone se žalio da mu nije bilo lako naći glumce koji bi bili voljni igrati u filmu: “Hollywood mrzi Busha, pa nitko ne želi imati nikakve veze sa filmom o njemu.” Stone se čudio takvoj reakciji glumaca, jer svi znaju da njegov film neće biti Bushova apologija.

Iako je Stone vrstan scenarist, svojeg je prvog Oscara 1978. dobio ne kao režiser, nego kao scenarist filma “Midnight Express”, pisanje scenarija ovaj puta prepustio je dugogodišnjem suradniku Stanleyju Weiseru, koji je posao obavio po Stoneovim uputama. Obojica tvrde da je scenarij plod vrlo detaljnog istraživanja Bushova života, a temelji se i na tvrdnjama iz dvadesetak knjiga napisanih o Bushu u posljednje doba. Tvrde da je svaka scena iz filma istinita. Napravljeno je nekoliko verzija scenarija čiji je sadržaj Stone držao u najstrožoj tajnosti. No, jedan je primjerak ipak došao u ruke Cindy Adams, novinarke New York Posta, koja je objavila neke od najzanimljivijih detalja iz scenarija, koji ima 125 stranica. Iz objavljenog se može vidjeti da Stone radi filmski psihološko-biografski portret predsjednika Busha koncentrirajući se na fiktivne interakcije s drugim poznatim ličnostima kako bi njegov karakter izišao što bolje na vidjelo. Stone je rekao da će to biti prikaz kako je čovjek, koji je u mladosti bio pijana ništarija, na kraju postao najmoćniji čovjek na planetu.



Prikazuje ga kao čovjeka koji voli jeftine šale na račun suradnika i drugih ljudi, pa ga u jednoj sceni prikazuje kako je jako zadovoljan što se njegovim šalama smije i potpredsjednik Dick Cheney, kojemu se pak Bush smije kada je na njegovu ranču stao u kravlji izmet. U drugoj sceni, prije važnog sastanka Bush se u šali zaključao u sobi, kako sastanku ne bi mogao prisustvovati. Prikazuje ga i kao čovjeka pod jakim utjecajem najbližih suradnika, u jednoj sceni glavni politički savjetnik Karl Rove izričito mu naređuje: “Prije nego što želite nešto javno reći dođite k meni. Ja ću vam reći što ćete govoriti.” Prikazuje ga kao čovjeka koji vrlo često govori pogrešne stvari. Tijekom jednog sastanka Bush kaže: “Sve ćemo te teroriste spremiti u Guantanameru.” Cheney ga tada ispravi i kaže: “U Guantanamo.” “Točno”, nastavi Bush, ali, budući da mu nije drago da ga Cheney javno ispravlja dodaje - “Vice, kad smo na sastanku tražim da se susprežete. Kontrolirajte svoj ego. Zapamtite, ipak sam ja predsjednik. Ja ovdje odlučujem.”

U scenariju se Stone dosta bavi i odnosom Busha s ocem. U filmu postoji flashback u kojem je prikazano ponašanje Busha dok je bio mladić, kako pije, bježi s posla, završi u zatvoru odakle zove oca, tada kongresmena, bivšeg ratnog heroja, da ga iz zatvora izvuče. Vidi se i otac kako hvali mlađeg sina Jeba, a kritizira starijeg Georgea: “Nikad ne držiš zadanu riječ, nikad, dobar si samo za pijančevanje, lovljenje cura, vožnju u pijanom stanju. Duboko si me razočarao.” U drugoj sceni pijani Bush automobilom dolazi kući gdje ga dočekuje otac te viče na njega, a Bush odgovara: “Hvala gospodine Savršeni, hvala gospodine Ratni Heroju, hvala gospodine Svemogući.” U filmu se svađaju u više navrata: Otac: “Dosta mi je tih tvojih ludosti.” Sin: “Meni je dosta tebe u mojem životu.” Majka Barbara intervenira da se ne potuku, te kaže ocu kako bi ga umirila: “Pa George se upravo uspio upisati na Harvard!” Na to će otac: “Da, ali tko je zbog toga povukao svoje veze?”

TJEDNIK Entertainment WeeklyTJEDNIK Entertainment WeeklyIma još dosta scena u kojima je analiziran odnos oca i sina, a kojima je Stone želio pokazati da je jedan od glavnih motiva predsjednika Georgea W. Busha bio nadmašiti oca Georgea Busha, i pokazati se boljim predsjednikom od njega. Stone je inzistirao i na tome da pokaže da je stariji Bush bio uglađen i obrazovani političar, dok se njegov sin i u Bijeloj kući ponašao kao neotesani fakin, koji na sastancima jede svoj omiljeni sendvič s mortadelom, prekida ozbiljne razgovore tražeći od članova vlade da mu daju sredstvo protiv žgaravice ili ih upozorava da si trebaju iščupati dlake iz uha.

U jednoj se sceni vidi kako je Bush reagirao kada mu je 1988. godine otac pobijedio na predsjedničkim izborima. Bio je jalan te je govorio: “Od sada ću zauvijek biti u njegovoj sjeni. Bilo bi mi draže da je izgubio.” Postoji i scena kako je pak otac reagirao kada je Bush postao predsjednikom. Smatrajući da mu sin nema kapaciteta da bude predsjednik SAD stariji Bush je rekao: “Jako sam zabrinut, stvarno sam zabrinut. No, s njim se ne da razgovarati.” Na to se Barbara Bush nadovezala: “Ni mene ne želi slušati. Teško prima kritike čak i od mene.” U filmu postoji i scena u kojoj se otac i sin posvađaju oko toga kako Bush vodi rat u Iraku. Nakon toga na sjednici vlade Bush se žali svojim suradnicima: “To je moj rat, a ne njegov”, na što Condoleezza Rice kaže: “Odsad mu treba pokazati da je persona non grata. Ništa mu se više o ratu ne smije govoriti. Ništa.”

Ima i mnogo drugih upečatljivih scena, Bush s članovima vlade razgovora o planovima da pokrene rat u Iraku a glavni savjetnik Karl Rove govoreći zašto treba ući u taj rat kaže: “Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da 80 posto Amerikanaca podržava predsjednika. Američki narod želi krv. Traži je.” Na sjednici je i tadašnji ministar vanjskih poslova Colin Powell, koji pita: “Zbog čega se ovdje ide u rat, zbog međunarodnih političkih prilika ili zbog unutarnjopolitičkog politikantstva. Stvarno sam zbunjen, što se stvarno događa u ovoj sobi.” U filmu postoji i scena u kojoj Bush razgovara s britanskim premijerom Tonyjem Blairom o tome kako treba napasti Irak, ali za to treba povod. Blair je zgranut kad Bush govori kako bi trebalo poslati nad Bagdad jedan američki avion obojen kao da pripada Ujedinjenim narodima, a kada ga Iračani sruše, tada to uzeti kao povod za napad. Potom Bush kaže Blairu: “Plan B je da jednostavno ubijemo tog kučkinog sina.” Nakon što je rat pokrenut u filmu postoji scena u kojoj Bush kritizira zapovjednika američkih snaga u Iraku generala Tommyja Franksa rekavši: “Ne želim da ispaljujemo dva milijuna dolara vrijedne rakete u arapske šatore i guzice deva.” Kada su u Iraku počele padati i američke žrtve zabranio je da se prikazuju u medijima mrtvi američki vojnici: “Amerikanci ne žele vidjeti svoje momke mrtve na televizijskim ekranima.” Jednom ga je netko upozorio da će nešto morati detaljnije objasniti novinarima, a on je kazao: “Ja njima ne dugujem nikakvo objašnjenje.”

JOSH BROLIN sin Jamesa Brolina počeo je glumiti kao dijete, ali proslavio se tek prošle godine filmom braće Coen 'No Country for Old Men' u kojem igra jedan od tri glavna likaJOSH BROLIN sin Jamesa Brolina počeo je glumiti kao dijete, ali proslavio se tek prošle godine filmom braće Coen 'No Country for Old Men' u kojem igra jedan od tri glavna likaBush je tvrdio da je pokrenuo rat protiv Iraka kako bi spriječio Saddama Husseina da upotrijebi oružje za masovno uništavanje, pa je bio vrlo nezadovoljan kada ga nitko nije pronašao: “Moramo naći to oružje za masovno uništavanje. Nužna nam je ta 52. karta”, na što mu je netko kazao: “Mislili ste 53. kartu.” Tih dana je Bush razgovarao sa saudijskim ambasadorom u Washingtonu princem Bandarom al-Feisalom, kojem je otkrio da je nakon što je pokrenuo rat protiv Iraka prestao jesti bombone, te objasnio: “To je žrtva kojom želim pokazati kako podupirem naše trupe u Iraku.”

Stone je u scenariju citirao i razne tzv. bushizme, poznate Bushove izjave u kojima je na krivi način upotrebljavao riječi ili nelogično zaključivao. U scenariju Bush stalno psuje, naziva ljude kučkinim sinovima, guzicama, koristi mnoge prostote iz engleskog jezika, ljude naziva posprdnim nadimcima, koje im je sam dao. Stone tvrdi da se na snimanje filma odlučio naglo. Tijekom duge karijere snimio je značajne filmove s političkom porukom, kao što su dva vrlo kritična filma o Vijetnamskom ratu “Platoon” i “Born on the 4th of July”, te je za oba dobio Oscare za režiju. Nedavno je odlučio snimiti još jedan film o Vijetnamskom ratu, i to o poznatom pokolju što su ga američki vojnici 1968. izvršili u selu My Lai. Glavnu ulogu u filmu trebao je igrati Bruce Willis, ali je u posljednji trenutak odustao, pa je kompanija United Artists odgodila snimanje. Stone se tada sjetio scenarija koji je započeo s Weiserom, zaključio da mu ne treba niti mnogo vremena, niti mnogo novaca da ga realizira. Ocijenio je da film može snimiti za nekoliko mjeseci, da će mu trebati oko 30 milijuna dolara, što je jeftino, jer mu za njega neće trebati angažman velikih zvijezda koje su vrlo skupe. Sadržaj filma privući će publiku u kina. Zato u njegovu filmu o Bushu nema velikih zvijezda.

ELIZABETH BANKS (lijevo) glumit će Lauru Bush. U većim filmovima je imala samo epizodne uloge, igrala je tajnicu u 'Spider-Manu'ELIZABETH BANKS (lijevo) glumit će Lauru Bush. U većim filmovima je imala samo epizodne uloge, igrala je tajnicu u 'Spider-Manu'Iako mu nije trebalo mnogo novca za snimanje nije mu bilo lako pronaći financijere za film, jer neki američki producenti ipak nisu željeli ući u film protiv predsjednika a koji će raditi režiser kojeg je teško obuzdavati. No, Stone je našao neke američke financijere, ali i financijere izvan SAD, u Švicarskoj, te u Hong Kongu. Film se snima u studiju u Louisianni, gdje lokalne vlasti daju velike porezne olakšice filmskim ekipama. Njegov će film izazvati oštre podjele u javnosti. Filmom će biti zadovoljni Amerikanci koji o Bushu imaju loše mišljenje, a to je velika većina, što govore ispitivanja javnog mnijenja koja pokazuju da je Bush u ovom trenutku najnepopularniji predsjednik u američkoj povijesti. Stone je vrstan, vrlo inovativan režiser, a napravi li dobro ovaj film, mogao bi biti favorit za Oscara sljedeće godine, predviđaju neki američki filmski kritičari.

Josh Brolin: Slava tek u četrdesetoj

Za ulogu predsjednika Busha redatelj Stone je odabrao Josha Brolina, 40-godišnjeg glumca koji je u javnosti postao zapažen tek u posljednje vrijeme. Iako je sin slavnog Jamesa Brolina, a na filmu se pojavio još 1985. u dječjem hitu "The Goonies", tek je 2007. postao veoma poznat. Prošle se godine pojavio prvo u filmu Quentina Tarantina i Roberta Rodrigueza 'Grindhouse', a zatim i u filmu 'No Country for Old Men' Ethana i Joela Coena, koji je nagrađen sa četiri Oscara.
Njegova partnerica u filmu, glumica u ulozi predsjednikove supruge Laure Bush, bit će Elizabeth Banks. Riječ je o glumici javnosti poznatoj samo po manjoj ulozi u 'Spider-Manu'.

Roditeljski par Bush

Potvrđeno je da će Bushevu majku Barbaru igrati 76-godišnja glumica Ellen Burstyn. Ona je možda najpoznatija po glavnoj ulozi u drami Petera Bogdanovicha 'The Last Picture Show' iz 1971., dok se kasnije uglavnom pojavljivala u TV filmovima i sporednim ulogama.
Njenog supruga glumit će 68-godišnji James Cromwell. On je karijeru započeo 70-ih kao televizijski glumac, a prve filmske uloge dobio je kasnije. Njegova najslavnija uloga sigurno je ona pokvarenog policajca u filmu "L.A. Confidential".

Uloga ministra obrane

Bivšeg američkog ministra obrane glumit će Scott Glenn. On se od 70-ih do danas pojavio u nizu velikih hollywoodskih produkcija, a najvažnija uloga mu je ona astronata Alana Sheparda u filmu 'The Right Stuff' iz 1983

Vezane vijesti

Putnici s leta 93 među najhrabrijima u američkoj povijesti

Putnici s leta 93 među najhrabrijima u američkoj povijesti

Četrdeset putnika leta 93 koji su se 11. rujna suprostavili otmičarima izveli su jedno od najhrabrijih djela u američkoj povijesti, rekao je u subotu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika