Objavljeno u Nacionalu br. 653, 2008-05-19

Autor: Marko Biočina

Demanti vlastite izmišljotine

Jutarnji list grubo podcjenjuje čitatelje

Skočili sebi u usta-Novinari Jutarnjeg lista prvo su 8. svibnja na naslovnici objavili lažni navod o nekakvom uništavanju snimki, a deset dana poslije javili da snimke - ipak postoje.Skočili sebi u usta-Novinari Jutarnjeg lista prvo su 8. svibnja na naslovnici objavili lažni navod o nekakvom uništavanju snimki, a deset dana poslije javili da snimke - ipak postoje. Izvještavajući o slučaju Mirjane Pukanić, Jutarnji list počeo je izrazito podcjenjivati svoje čitatelje. U samo deset dana objavljena su dva potpuno proturječna članka o snimkama razgovora između djelatnika Hitne pomoći onoga dana kad je Mirjana Pukanić prisilno hospitalizirana. U prvom članku, “Hitna pomoć izbrisala snimke”, objavljenom 8. svibnja, novinarka Ivanka Toma tvrdi da dio snimki spomenutih razgovora nedostaje, uz zaključak kako je posrijedi zataškavanje.

Deset dana poslije, 18. svibnja, ista novinarka u članku “Hitna uhvaćena u laži, tonski zapisi postoje” tvrdi da cjelovite sporne snimke preslušava policije, te da je to dokaz da su u Hitnoj pomoći lagali da je dio snimki uništen. Ali u Hitnoj pomoći nikad nisu tvrdili da su snimke izbrisane, nego da ih imaju i da će ih ustupiti policiji kad prime valjani sudski nalog, što se i dogodilo. Jedino je Jutarnji list tvrdio da su snimke uništene. Objavivši kako policija preslušava snimke za koje je deset dana prije tvrdio da su uništene, Jutarnji je posredno priznao da je u prvom tekstu objavio neistinu. Prema tome, jedini koji je u ovom slučaju uhvaćen u laži jest Jutarnji list.

Svoje izjave o tom slučaju javno bi trebao objasniti i HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh, koji se nakon sjednice saborskog Odbora za zdravstvo usprotivio zaključcima tog Odbora i ustvrdio kako su u slučaju Mirjane Pukanić prekršeni zakoni. Njegova stranka ogradila se od te izjave, a predsjednik HNS-a Radimir Čačić od njega je zatražio da argumentira svoje tvrdnje. O Beusovoj izjavi Čačić je rekao: “To ni na kakav način nije stav stranke. Svaki zastupnik ima pravo i obvezu iznositi svoje stavove. Ako gospodin Beus ima potvrdu za svoje stavove, neka te informacije iznese u javnost. Njegovo je pravo i obveza takve argumente podastrijeti javnosti.” Goran Beus Richembergh to do danas nije učinio pa to pobuđuje sumnju da svoj politički položaj iskorištava za privatne obračune s Ivom Pukanićem.

Vezane vijesti

Nadnica za obmane: Butkovićeva mjesečna plaća 126.000 kuna

Nadnica za obmane: Butkovićeva mjesečna plaća 126.000 kuna

Davor Butković, komentator Jutarnjeg lista u svojem današnjem komentaru ponovno je napisao jednu laž. Tvrdio je da je ubijeni Ivo Pukanić zbog svojih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika