Objavljeno u Nacionalu br. 653, 2008-05-19

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Mihaljevićeve humorne konstatacije

Mario Mihaljević je kod Aleksandra Stankovića u 'Nedjeljom u dva' ustvrdio da je HSP zapravo LJEVIČARSKA stranka jer se 'brine za narod'. Bilo bi zanimljivo pitati gospodina Mihaljevića da navede jednu koliko-toliko ozbiljnu stranku na svijetu koja NE tvrdi da se brine za narod

Zrinka PavlićZrinka Pavlić KAO LUDI TAKSISTNedjeljom u dva, HTV1, nedjelja, 14.00
Znate one taksiste koji vam tijekom vožnje s jednog kraja grada na drugi ničim izazvani odluče istrubiti cijelo svoje tumačenje svijeta, života, društvenopolitičkog trenutka i povijesne istine o Hrvatskoj? E, pa na takve me likove podsjećao Mario Mihaljević u Stankovićevoj emisiji. Sve on zna i sve će on nama objasniti, a kao dokaz će podastrijeti: „I ja sam tamo bio, i vino pio, i još mi je jezik mokar (iako već deset godina ne pijem)“ otprilike na isti način kao što i ludi taksisti govore: „Znam ja, vozio sam čovjeka iz Gospodarske komore barem četiri puta“! Jest da si Mihaljević vjerodostojnost potkopava time što se za neke druge taksist-ispade, izvedene prije nekoliko do nekoliko desetaka godina, mora ispričavati cijeloj Hrvatskoj, ali što je malo klevete i difamacije među prijateljima! Posebno mi se svidjelo kada je u sličnom revijalnom tonu prekrajanja istine negdje na pola emisije ustvrdio da je HSP ustvari LJEVIČARSKA stranka, argumentirajući tu najblaže rečeno humornu konstataciju izjavom da se HSP „brine za narod“. Čak i ako ostavimo po strani sve političke teorije, bilo bi zanimljivo pitati gospodina Mihaljevića da navede jednu jedinu koliko-toliko ozbiljnu stranku na svijetu koja NE tvrdi da se brine za narod. No uzmemo li u obzir sve ostalo što je izgovorio tijekom Stankovićeve emisije, zaključno s newagerskim palamuđenjem o energiji i ljubavi, mislim da neću pogriješiti ako ovonedjeljni Stankovićev intervju s Mihaljevićem nazovem humorističnim intermezzom u kojem je autor prikazao jednog tipičnog rvackog javnog čovjeka, sa svim njegovim nedosljednostima, budalaštinama, prevrtljivostima i racionalizacijama uz pomoć kojih cijeloj toj papazjaniji pokušava dati prividan smisao. U tom smislu ide i ocjena.
Ocjena: smiješnog gosta
sat vremena dosta (+3)

VRATIT ĆE SE OPET OSAM-ŠEZDESET? 1968., HTV1, četvrtak, 10.20
Izvrstan, IZVRSTAN francuski dokumentarac „1968.“ na fenomenalno je zanimljiv i u povijesni kontekst jasno smješten način pokazao onu stranu revolucionarne godine o kojoj pop-kultura nije toliko pjevala, snimala filmove i prepričavala nostalgične anegdote. Osim romantične pobune mladih protiv establišmenta i manjina za ljudska prava, prikazan nam je i krvavi aspekt francuskog studentskog pokreta, ustanci u Latinskoj Americi, sovjetska invazija Čehoslovačke i još mnogo toga. Gledajući dokumentarac nekoliko sam puta pomislila da bi tako trebalo podučavati povijest u školama - smještenu u globalni kontekst, povezanu na više razina (ideološkoj, vojnoj, kulturnoj…) i prezentiranu tako da je svima zanimljiva i pamtljiva. Šteta je samo što je HTV i opet pokazao da većinu svog gledateljstva ne smatra dovoljno pametnim da bi pratilo takvu vrstu sadržaja pa je film smjestila u termin kada ga mogu gledati samo penzioneri (pol jedanaest ujutro) i noćni portiri (repriza u četiri ujutro). Bitno da se u nekim drugim emisijama bune kako su mladi zatupljeni ispraznim medijskim gluparijama. Koje smještaju u udarne termine.
Ocjena: izvrsno (5)


ŠOK TERAPIJA
Exploziv vikend, RTL, subota, 19.05
Dobro da me nije šlagiralo kad sam u subotu predvečer na daljinskom pritisnula brojku pridruženu RTL Televiziji i kad su me s ekrana zaskočili nečiji totalno truli zubi pa potom i čika zuba koji to naziva hororom. Ideš! Namjera je možda i plemenita jer ako je suditi po stanju zubovlja koje primjećujem na korisnicima javnog prijevoza diljem domovine, Hrvatima treba malo šok terapije da ih se natjera k zubaru, ali ipak nisam očekivala da se „Exploziv vikend“ od zadnji put kad sam ga pogledala pretvorio u medicinski ekvivalent Jerry Springer showa. Sljedeći put molim neko upozorenje za gledatelje slabijeg želuca.
Ocjena: bljak

STEFANI I AKSIOMIFarma, Nova TV, pon-pet 20.00, subota 22.00
Baš kao i u slučaju svih drugih trač-perjanica koje su ispale iz „Farme“, Mia ni Hohnjecku nije uspjela natjerati da kaže ništa zanimljivo o farmi, farmerima ni sebi. Zato joj je dopustila da po stopedeseti put ponovi iberdosadne frazetine iz knjige radnog naslova „Velike filozofske istine celebrity farmera“:
a) Ja sam takav/takva - drugi me moraju ili prihvatiti ili ne;
b) Ja sam jedno veliko, zaigrano dijete;
c) Naučio/naučila sam puno o sebi i životu;
d) On/ona je veliki glumac;
e) Ne razmišljam o nagradi, ona mi nije cilj.
Valja dodati da je i Stefani, kao i mnogi drugi prije nje, neke druge farmere prozvala „lukavima“ i „promišljenima“, izgovarajući te pridjeve kao da iz usta ispire ukus stajskog gnojiva. No u kakve su se intelektualne visine dosad uzdizali Novini farmeri, nije ni čudo da promišljenost i promoćurnost smatraju karakternom manom.
Ocjena: dosadno (2)


POHVALE I PRIJEDLOG
Opera box, HTV1, nedjelja, 15.45
Znam da osim mene u Hrvatskoj ima cca 10 ljudi mlađih od 50 godina koji prate emisije o operi, ali svejedno moram pohvaliti Dražena Siriščevića ne samo zbog toga što nam je u pet dijelova emitirao dosad u Hrvatskoj nikada prikazanu Verdijevu operu „Sicilijanske večernje“, nego i općenito za kvalitetu emisije, koja ni nakon svih godina prikazivanja nimalo ne pada. U najboljoj namjeri predložila bih samo malo osvježavanje formata - možda portretima nekih velikih pjevača i pjevačica, vijestima o novim postavama i velikim premijerama i tako dalje. No ako i sve ostane kao dosad - samo pohvale.
Ocjena: bravissimo (5)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika