Objavljeno u Nacionalu br. 653, 2008-05-19

Autor: Ivo Pukanić

Komentar tjedna

Smiješno skidanje imuniteta zastupnika R. O.

Ivo PukanićIvo PukanićMoji dečki u redakciji su mislili da sam posve poludio kad me je nazvao Goran s našega weba www.nacional.hr i pitao da komentiram odluku saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se Ranku Ostojiću ne skine imunitet povodom moje tužbe koja datira još iz 2004. godine. Goran me također molio da komentiram i Ostojićevo traženje da se u njegovu slučaju napravi iznimka i skine mu se imunitet kako bi na sudu dokazao kako me nije klevetao. Odgovorio sam Goranu kroz smijeh: “Napiši da se samo mogu nasmijati na Ostojićeve demagoške, komunističke fore.” Ta perjanica SDP-a, šef saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, da ima imalo srama, ne bi se nikad krenuo razračunavati s HDZ-om preko moje obiteljske tragedije, već bi kao pravi muškarac, kada je za to bilo vrijeme, došao na sud i odgovorio na postavljena pitanja.

Koliko u njegovu traženju skidanja imuniteta ima laži i demagogije, koja je toliko glupa, da postaje smiješna, govori činjenica da je pet ili šest puta imao priliku doći na sud i suočiti se sa mnom. Svaki put je izbjegao dolazak, bježeći od primitka poziva. Prvi put se pojavio neposredno pred izbore, kada je bio siguran da će kao nositelj SDP-ove liste u 9. izbornoj jedinici ući u Sabor i time automatski dobiti imunitet. Bivši ravnatelj policije, poznat po tome što je oformio parapolicijski tim za hvatanje Ante Gotovine, sačinjen od rashodovanih obavještajaca, novinara dežurnih špijuna koje i danas ideološki predvodi bivši agent KOS-a kodnog imena “Stevan”, znao je jako dobro da mu MIP neće skinuti imunitet.
Predsjednik MIP-a Damir Sesvečanin je to vrlo lijepo objasnio rekavši: “Nije riječ o osobnom pravu zastupnika, nego o ustavnoj kategoriji kojom se čuva dignitet Sabora. Bojim se da bi to bio presedan koji bi nas doveo u nezgodnu situaciju u budućnosti.”

Ovo što je rekao šef Povjerenstva, znao je jako dobro Ranko Ostojić, jer bi odobravanje skidanja imuniteta jednom zastupniku na vlastiti zahtjev, dovelo sve osale zastupnike u sličnim situacijama u veliku nevolju. Kako bi to ispalo u javnosti da je jedan Ranko Ostojić odustao od svog imuniteta a da se drugi zastupnik, koji se nađe u sličnoj situaciji, ne želi odreći imuniteta? Ako to ne bi učinio, priznao bi svoju krivicu. Dakle, kada bi se napravio taj presedan, istog trenutka bi propala kategorija “parlamentarnog imuniteta”, poznata u svim suvremenim demokracijama. A to je Ranko Ostojić, pravnik po struci, jako dobro znao, a još je gore i licemjernije, da to kao pravnik izjavljuje. I to su objavili svi mediji, a nitko od mojih kolega novinara nije želio ući u dubinu stvari i zapitati se zašto opet Ranko Ostojić laže, kao što je lagao prijavivši me zbog prijetnji 2004. godine.

Pritom nije znao da je našem razgovoru prisustvovao svjedok i da se cjelokupni razgovor snimao. Nakon što sam policiji i odvjetništvu predao snimku razgovora i izjavu svjedoka, Ostojićeva prijava je odmah odbačena, no nažalost nije podnesena prijava protiv njega - zbog lažne prijave. O kojem se licemjeru radi, svjedoči i već jednom ispričana epizoda, kada se s Hrvojem Petračem napio u Trstu, u vrijeme dok je bio ravnatelj policije a Petrač na “privremenom odsustvu” u inozemstvu. Kada se vraćao kući, vozač je morao stati na pola puta, da bi Ostojić povraćao. Auto je bio zaustavljen na rubu provalije, Ostojić je u pijanstvu izgubio ravnotežu dok je povraćao, te ga je vozač u zadnjem trenutku primio za nogu da se ne sunovrati u provaliju. Osim novčanika, u provaliju mu je pala policijska značka iz džepa.

Nekoliko je dana, nakon pijančevanja s Petračem bio na bolovanju. No, unatoč njegovu “ogromnom” policijskom iskustvu od šest mjeseci provedenih u MUP-u, sigurnost zemlje nije trpjela. Za kraj, kada se već njegov odbor toliko voli baviti istjerivanjem pravde, bilo bi dobro da se pozabavi njegovom ulogom u osnivanju parapolicijskog tima i nestankom novca poreznih obveznika u vrijeme fantomskog hvatanja Ante Gotovine po samostanima i crkvama u Hrvatskoj i BiH, te da sam nešto ispriča o ulozi stranih obavještajnih službi u cijelom svom “čuvenom” lovu na hrvatskog generala. Ako me zbog svega napisanog Ostojić želi tužiti, neka izvoli, neću tražiti ni od koga imunitet. Bilo bi lijepo da članstvo i simpatizeri SDP-a na sudu saznaju tko ih zastupa u Saboru i tko svoje privatne ratove vodi preko tragedije jedne obitelji.

Vezane vijesti

Krug se zatvara - komentar iz travnja 2008.

Krug se zatvara - komentar iz travnja 2008.

"Ono što ubojica nije uspio učiniti metkom 9. travnja u 23.51, to tvoji kolege sada pokušavaju ispraviti svojim pisanjem. Većina njih natječe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika