10.08.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

LOS ANGELES

POPULARNA SERIJA TUŽENA ZBOG PLAGIJATA

POPULARNA SERIJA SIX FEET UNDER TUŽENA ZBOG PLAGIJATA

Scenaristica Gwen O’Donnell sudski je tužila veliku američku kompaniju “Time Warner” i zatražila 10 milijuna dolara odštete, tvrdeći da je TV-mreža HBO, koja pripada kompaniji “Time Warner”, plagirala jedan njezin filmski scenarij i prema njemu napravila izuzetno uspješnu televizijsku seriju “Six Feet Under”, koja je ove godine 23 puta nominirana za televitijsku nagradu “Emmy”.
Gwenn O’Donnell tvrdi da je ona scenarij za filmsku komediju “Funk Parlour”, koja se odvija u jednom obiteljskom pogrebnom poduzeću, napisala 1997. godine, te ga registrirala kod autorske agencije početkom 1998. godine, a po tom scenariju kompanija “Funk Films” upravo završava montiranje već snimljenog filma, koji bi se uskoro trebao pojaviti u kinima. Po tvrdnjama scenaristice jedan od vodećih ljudi TV-mreže HBO vidio je njezin scenarij u ljeto 1999. godine, te potom zatražio od poznatog scenarista Alana Balla da za njegovu TV-mrežu napiše scenarij za televizijsku seriju, koja bi se odvijala u pogrebnom poduzeću. Tako je nastala serija “Six Feet Under”, koja se sada s ogromnim uspjehom prikazuje u SAD i Velikoj Britaniji.
Scenaristica Gwen O’Donnell u svojoj tužbi tvrdi da se jasno vodi da je riječ o plagijatu po brojnim detaljima koji su identični u njenom scenariju i u seriji, na primjer, da oboje počinju smrću oca obitelji, koji djeci ostavlja vođenje potrebnog poduzeća, da obitelji žive u samom pogrebnom poduzeću, da je jedan od sinova homoseksualac, te da je jedna od važnih likova i kći tinejdžerka oštrog jezika. I kompanija “Funky Films”, koja je po scenariju Gwen O’Donnell snimila film, tuži “Time Warner” tražeći 20 milijuna dolara odštete.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika