Objavljeno u Nacionalu br. 654, 2008-05-26

Autor: Dean Šoša

Video

Ludi celebrity Jesse James

'Ubojstvo Jessea Jamesa od kukavice Roberta Froda' je psihološka drama o odnosu psihopata Jamesa i sociopata Forda

BRAD PITT kao odmetnik Jesse JamesBRAD PITT kao odmetnik Jesse JamesFilmofili boljeg pamćenja vjerojatno se sjećaju "Choppera", vrlo dobre australske kriminalističke drame s "našim" Ericom Banom u ulozi glasovitog australskog kriminalca Marka Brandona Choppera, koji ondje objavljuje biografske bestsellere i uživa status velike zvijezde. Redatelj "Choppera" Andrew Dominik nastavio se baviti legendarnim kriminalcima i u svojem drugom ostvarenju, vesternu "Ubojstvo Jesseja Jamesa od kukavice Roberta Forda", priči o posljednjim danima legendarnog američkog odmetnika Jesseja Jamesa i čovjeku koji ga je ubio, Robertu Fordu.

Jesse James (1847.-1882.), južnjački ratnik u američkom građanskom ratu i odmetnik u miru, jedan je od filmski najspominjanijih likova u povijesti kinematografije. Čitavi Nacional ne bi bio dovoljan za kraću šetnju filmovima koji su se Jamesom bavili. Svaka epoha dodavala je i oduzimala ponešto njegovoj legendi, prikazujući ga kao psihopata (Sam Fuller u “Ubio sam Jesseja Jamesa”, Philip Kaufman u “Velikom napadu u Northfieldu”), romantizirajući kao “Buntovnika bez razloga” (Nicholas Ray u “Istinitoj priči o Jesseju Jamesu”) ili revizionistički prilazeći njegovom liku i činjenicama (Walter Hill u “Jahačima na duge staze”), ovisno o tome koji su trendovi vladali u društvu i umjetnosti.

U podtekstu većine ovih filmova bila je misao kako je američka nacija, poput svih ostalih nacija, formirana na mitovima i legendama o osobama koje su zapravo bile psihopati, kriminalci i notorni ubojice. Ekranizirajući roman Rona Hansena, daroviti je Andrew Dominik sintetizirao sve prethodne pristupe liku i djelu Jesseja Jamesa, demitologizirao i Jamesa i njegova ubojicu te dodao jedan ključni i vrlo svježi diskurz: sveopću pomamu javnosti za celebrityjima. Rezultat je jedan od najboljih filmova koje smo ove godine mogli vidjeti u videotekama.
Vestern “Ubojstvo Jesseja Jamesa od kukavice Roberta Forda” ujedno je i psihološka drama o neobičnom odnosu Jesseja Jamesa i njegova ubojice Roberta Howarda, koji se do kraja profilira kao glavni lik, iako je uloga Brada Pitta misteriozno proglašena glavnom, a ona Caseya Afflecka epizodnom.

Za razliku od brojnih drugih kolega, Dominik nema iluzija o Jamesu. Njegov je Jesse James najobičniji psihopat koji uživa u ubijanju, jednako kao što je Robert Ford sociopat prema kojemu je nemoguće osjetiti simpatiju. Za razliku od Ridleyja Scotta koji je u “Američkom gangsteru” pao na slabo profiliranom odnosu dvaju glavnih likova, Dominik na istom upravo trijumfira, dajući nevjerojatno slojevit odnos dvojice muškaraca koje povezuje uzajamna ludost, latentni homoseksualizam i, najviše od svega, odnos celebrityja i bolesnog obožavatelja. Ludi, ali iznimno inteligentni Dominikov James prihvaća društvo antipatičnog Forda, samo zato jer intuitivno shvaća kako mu je vrijeme da se iz stvarnosti preseli u mitologiju, a mit je oblik u kojem ga doživljava Ford.

Kao u filmovima Terrencea Malicka, ružnoća glavnih karaktera u kontrapunktu je s divotom prirode snimljene kamerom genijalnog Rogera Deakinsa (“Nema zemlje za starce”, “Dolina nestalih”) i snenim glasom pripovjedača, koji se niti u jednom trenutku ne čini suvišnim. Brojni filmofili sljedeću će rečenicu možda doživjeti kao svetogrđe, no Dominik je, zagledavši se u kultnog Malicka, možda čak i nadmašio uzora, pokazavši kakve je sve ovaj rezultate mogao postići da nije bio toliko pretenciozan i opsjednut stvaranjem mitova o samome sebi, poput Jesseja Jamesa u fazi u kojoj ga upoznaje Ford.

Plejadi glumaca koji su igrali Jesseja Jamesa (Tyrone Power, Reed Hadley, Robert Wagner, Audie Murphy, Robert Duvall, James Keach, Colin Farrell...) pridružio se Brad Pitt, podsjećajući da je prije no što je postao dio showa zvanog Brangelina bio ponajprije odličan glumac ("Kalifornia", "Sedam"), no film "krade" briljantni Casey Affleck, brat puno slavnijeg Bena, kao Jessejev ubojica. Takva podjela uloga efektno podcrtava glavni odnos celebrityja i "stalkera" za kojeg nije jasno, kako sam James kaže, "želi li biti on ili kao on".

Najčešći kritičarski prigovor "Ubojstvu..." odnosi se na njegovu duljinu. Na prvo gledanje, možda će vam se učiniti da je film predug, no probajte ga kroz nekoliko dana ponovno staviti u DVD player. Nijedan kadar nije predug, nijedan prizor nije suvišan. Dominikovo djelce toliko je lijepo i uzbudljivo, režijski nadahnuto i značenjski slojevito, da možemo samo žaliti što mu producenti nisu dopustili distribuiranje četverosatne verzije.

Vezane vijesti

Video: Deset najgledanijih videa na YouTubeu

Video: Deset najgledanijih videa na YouTubeu

YouTube je izdao listu Top 10 najjgledanijih video uradaka na kojoj prvo mjesto drži Rebecca Black i njezin video spot za pjesmu 'Friday'. Razne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika