27.05.2008. / 08:11

Autor: Maroje Mihovilović

Prava istina o pobjednicima

Na Euroviziji pobijedili Amerikanci

Službeno je na 53. natjecanju za Pjesmu Eurovizije pobijedila Rusija, ali zapravo su pobijedili - Amerikanci. Pobjedničku pjesmu “Believe” (“Vjeruj”) otpjevao je 26-godišnji ruski pjevač Dima Bilan, a nakon pobjede je rekao da nagradu zaslužuje i skladatelj pjesme u Americi, Jim Baenz. Dima Bilan vrlo je popularan pjevač u Rusiji. Kad je nedavno umro njegov ruski menadžer, pokušao je pronaći menadžera s kojim će ostvariti svoje međunarodne ambicije. Otišao je u SAD i susreo 37-godišnjeg glazbenog producenta Timbalanda.

Timbaland je danas jedan od najznačajnijih američkih glazbenih producenata. Njegov prvi veliki uspjeh bilo je produciranje albuma pjevačice Aaliyah, koji je prodan u 11 milijuna primjeraka. Producirao je glazbu i za Missy Elliott, Magooa, Ginuwine i Dr. Drea. Lansirao je brojne mlade zvijezda i dosad osvojio dva Grammyja. Angažirao je jednog od vodećih američkih kompozitora Jima Beanza, koji je skladao hitove, aranžirao i producirao albume za Willa Smitha, Nelly Furtado, Diddyja, Fat Joea, Shakiru, Justina Timberlakea, Rickyja Martina, Hilary Duff, Sharissu, R Kelly, JC Chazez, Ms. Jade, Apache Indian, Freeway, Peedie Crack, Morgan Heritage, Britney Spears, Duran Duran, Ashanti, a sad priprema novi album Whitney Houston.

Timbaland, koji sada vodi karijeru Dime Bilana, ocijenio je da mladi Rus ima potencijal međunarodne zvijezde pa je angažirao Beanza da za njega napiše neke pjesme. Tako je Beanz napisao i pjesmu za Bilana za Pjesmu Eurovizije, gdje je predstavljao Rusiju već drugi put. U prvom pokušaju 2006. u Ateni bio je drugi iza finske grupe Lordi.

Rusi nisu imali povjerenja u vlastite glazbene snage pa su prihvatili prijedlog da sve za njih naprave Amerikanci. Tako je Beanz skladao tipičnu američku soul pjesmu koja je bila superiorna svim konkurentima. Zato su Rusi dopustili da se ona otpjeva na jeziku na kojem je i stvorena, na engleskom, što je neobično za zemlju koja inače štiti svoj nacionalni i jezični ponos u ovakvim prigodama. Rusijia je navodno potrošila 10 milijuna eura za svoj nastup i jako lobirala u prijateljskim zemljama da joj njihovi žiriji daju glasove. Od šest zemalja koje su Rusiji dale maksimalnih 12 bodova pet su zemlje iz bivšeg SSSR-a. Uspjeh je značajan i za Bilanovu karijeru, ali i za Timbalandove planove s njim. On s Bilanom priprema albume na ruskom, engleskom i španjolskom jeziku.

Vezane vijesti

Švedska pobjednica Eurosonga

Švedska pobjednica Eurosonga

Švedska pjevačica Loreen s pjesmom "Euphoria" pobijedila je na ovogodišnjem Eurosongu održanom u azerbajdžanskom glavnom gradu Bakuu. Loreen je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika