12.08.2002. / 00:00

Autor: Anita Štander

GLOBALNA EKOLOŠKA KATASTROFA

DOLAZI "EL NINO"

Zagađenje nad Azijskim kontinentom, poznato kao Azijska smeđa izmaglica, za manje od tjedan dana moglo bi se proširiti i na ostale kontinente

DOLAZI “EL NINO”
Znanstvenici pod vodstvom nobelovca Paula Grutzena upozorili su da bi se zagađenje nad Azijskim kontinentom, poznato kao Azijska smeđa izmaglica, za manje od tjedan dana moglo proširiti i na ostale kontinente. Oblak širok tri kilometra ubrzano se širi Azijom i zaklanja do 15 posto sunca. Izmaglica je jedan od uzroka snažnih monsunskih kiša te dugih sušnih razdoblja. Znanstvenici tvrde je stvaraju šumski požari, ispušni plinovi iz industrijskih postrojenja, električnih centrala, vozila, ali i dim iz milijuna peći u kojima se kao gorivo koristi kravlja balega. Voditelj UN-ova programa za zaštitu okoliša Klaus Toepfer napomenuo je, međutim, da se oblak može uništiti racionalnijim korištenjem energije i novim tehnologijama spaljivanja.
Američki su znanstvenici također službeno potvrdili da se more u istočnom djelu Tihog oceana ponovno prekomjerno zagrijalo što je utjecalo na promjene smjerova vjetra, morskih struja i na atmosferske prilike uopće. Pojava poznata kao El Nino posljednji je put nanijela velike štete zemljama Južne Amerike, Afrike i istočnih dijelova Azije. U Kini je tako 1998. godine 230 milijuna ljudi ostalo bez svojih domova. Predviđa se da El Nino ove godine neće biti toliko snažan, a najugroženije su zemlje sjeverno od Australije.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika