04.06.2008. / 14:22

Autor: Sanija Hasanić

Zagreb

Tatjana Holjevac: "Vlada opet pogoduje HT-u"

Tatjana Holjevac kaže kako je Zakon protuustavan jer Vlada pogoduje stranom operatoru i ustupa mu zemlju, a Ustav utvrđuje da je hrvatsku zemlju nemoguće otuđiti, a stovremeno je i protivan Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima

Predsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Tatjana Holjevac pozvala je saborske zastupnike da ne prihvate Nacrt Zakona o elektroničkim komunikacijama koji je Vlada Republike Hrvatske 29. svibnja po hitnom postupku, bez javne rasprave, uputila na donošenje Hrvatskom Saboru. Kako kaže Holjevac tog je dana na pedesetminutnoj sjednici usvojeno dvadeset zakona, a ovaj je u svojoj preambuli licemjeran, jer navodno promovira zaštitu potrošača, kvalitetno, transparentno i nediskriminirajuće upravljenje kabelskom kanalizacijom, dok je prema njenim riječima, pravi sadržaj tog Zakona drugačiji.

"Hrvatska cijelo vrijeme zaostaje u razvoju telekomunikacija i informatike, a posebno u području razvoja širokopojasnog pristupa. Glavni razlog hrvatskom zaostajanju je činjenica da Vlada pogoduje monopolističkom operatoru Hrvatskom Telekomu i time onemogućava liberalizaciju tržišta. Zakon zapravo komunalnu infrastrukturu i telefonsku kanalizaciju na korištenje daje isključivo monopolističkom operatoru koji će definirati kome će dati prolaz kroz telefonsku kanalizaciju u gradovima i koliko će to naplatiti. Smatram to apsolutno neprihvatljivim", rekla je Tatjana Holjevac, te dodala da su upravo zbog monopolističkog pristupa telekomunikacije u Hrvatskoj jako skupe.

"U Zagrebu prosječna obitelj troši oko 4 500 kuna godišnje samo na telekomunikacijske usluge. To smatram preskupim. Skupoća telekomunikacijskih usluga onemogućava otvaranje tržišta za druge investicije jer kada se netko odluči investirati u Hrvatsku prvo provjeri koja je cijena telekomunikacijskih usluga. Ova Vlada otima lokalnoj samoupravi komunalnu infrastrukturu, a time otima i prihod kojim bi lokalna samouprava gradila telefonsku kanalizaciju i time pokrivala čitavo područje s osnovnim ciljem da se omoguće jeftinije i kvalitetnije telekomunikacijske usluge", rekla je Holjevac.

Kako kaže Tatjana Holjevac Zakon je i protuustavan jer Vlada pogoduje stranom operatoru i ustupa mu zemlju, a Ustav utvrđuje da je hrvatsku zemlju nemoguće otuđiti, a stovremeno je i protivan Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Dodala je kako neki strani operatori poput austrijskog Bewaga, koji je objedinio nekoliko operatora, planiraju tužiti državu i traže povlačenje Zakona.

Tatjana Holjevac uskoro će uputiti i pisma svim parlamentarnim strankama i klubovima stranaka kako bi ih upozorila na Zakon koji usporava daljnji razvoj Hrvatske države.

Vezane vijesti

Tatjana Holjevac je najbolje plaćena političarka u Hrvatskoj

Tatjana Holjevac je najbolje plaćena političarka u Hrvatskoj

Najbolje plaćena političarka u Hrvatskoj je Tatjana Holjevac, potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine, koja mjesečno prima oko 26 tisuća kuna u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika