25.10.2003. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

FRANCUSKA

SARKOZY POPULARNIJI OD CHIRACA

SARKOZY POPULARNIJI OD CHIRACA

Najnovije ispitivanje javnog mnijenja francuskog tjednika “Le Point” pokazao je da naglo pada popularnost francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, dok naglo raste popularnost ministra unutarnjih poslova Nicolasa Sarkozyja, nekadašnjeg Chiracovog štićenika, koji pokazuje značajne ambicije da Chiracu bude nasljednik čak i prije nego što bi to Chirac želio. Chirac se namjerava kandidirati za još jedan predsjednički mandat, no, anketa “Le Pointa” pokazuje da bi Francuzi mnogo radije na predsjedničkom mjestu vidjeli Sarkozyja. Čak 50 posto birača ocijenilo je da bi Sarkozy bio idealan ili bar dobar predsjednički kandidat, dok je za Chiraca to reklo 40 posto Francuza. Sarkozyjev neposredni šef premijer Jean-Pierre Raffarin dobio je samo 24 posto podrške.
No, još je značajnija razlika u korist Sarkozyja kada su ispitanici odgovarali na pitanje tko može najbolje preokrenuti na bolje sadašnju situaciju u Francuskoj. Sarkozy je dobio 42 posto glasova, a predsjednik Chirac samo devet. Sarkozy će se vrlo vjerojatno kandidirati na sljedećim predsjedničkim izborima, te – kako sada stvari stoje – ima velike izglede da postane francuski predsjednik s obzirom na to da lijeve stranke ne uživaju osobitu popularnost, a i nemaju jakog, popularnog čovjeka za kandidata.

Vezane vijesti

Puni koferi prljavog novca

Puni koferi prljavog novca

Dvije predsjedničke kampanje financirane su kovčezima novca iz crnih fondova koji su stizali u stožere kandidata", rečenica je koja zvuči poznato,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika